Κάθε πότε έχουμε δημοτικές εκλογές;

Οι δημοτικές εκλογές ήρθαν και έτσι πολλοί σήμερα θα βρεθούν στις κάλπες. Πολλοί ρωτούν για το κάθε πότε γίνονται οι δημοτικές εκλογές.

Αν “τρέξουμε” πίσω στο παρελθόν θα δούμε ότι τότε οι δημοτικές εκλογές γίνονταν κάθε τέσσερα χρόνια. Στο κοντινό παρελθόν ο δήμαρχος είχε θητεία τέσσερα και όχι πέντε χρόνια όπως ισχύει στις μέρες μας.

Το 2023, οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα διεξαχθούν στη χώρα στις 8 Οκτωβρίου. Όπως ορίζει το άρθρο 5, οι δημοτικές εκλογές διεξάγονται την δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου του πέμπτου έτους κάθε δημοτικής περιόδου, όπως και οι περιφερειακές εκλογές.

Πότε θα γίνουν οι επόμενες δημοτικές εκλογές;

Σύμφωνα πάντα με τα παραπάνω κάθε πέντε χρόνια έχουμε τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές 2023. Οι επόμενες δημοτικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2028.

Σύμφωνα με την νομοθεσία, οι κάλπες ανοίγουν στις 7 το πρωί και κλείνουν στις 7 το απόγευμα. Επίσης εάν δεν αναδειχθεί επιτυχών συνδυασμός, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή.

Σύμφωνα με το άρθρο 43, η εκλογή γίνεται την ίδια μέρα με την διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών.

Που υπάρχει τριμελές συμβούλιο;

Οι δημοτικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό από 201 κατοίκους και άνω θα έχουν τριμελές συμβούλιο, κάτι που σήμερα ισχύει για τις κοινότητες με περισσότερους από 300 κατοίκους.

Οι δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό από 201 έως 300 κατοίκους, που επηρεάζονται από τη ρύθμιση είναι συνολικά 723.

Πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης υποψήφιος του συνδυασμού που κατά τον πρώτο γύρο συγκέντρωσε την απόλυτη ή σχετική πλειοψηφία του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων στη δημοτική κοινότητα.

Οι λοιποί υποψήφιοι του ίδιου συνδυασμού, με βάση τους σταυρούς που έλαβαν θεωρούνται αναπληρωματικοί.

«Μάθε πού ψηφίζεις» – Βρείτε εδώ το εκλογικό σας τμήμα στις δημοτικές εκλογές 2023

Οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται για τον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος από την εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις» του Υπουργείου Εσωτερικών στην ηλεκτρονική διεύθυνση mpp.ypes.gov.gr, καθώς και από τα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και τους δήμους.

Μπαίνετε στην ιστοσελίδα, εισάγετε το επώνυμό σας, το όνομά σας, τουλάχιστον δύο γράμματα τόσο από το όνομα πατρός όσο και από το όνομα μητρός σας, καθώς και το έτος γέννησής σας.

Στην συνεχεία, πατήστε «Αναζήτηση» και μάθετε πού ψηφίζετε στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023.