Επιστρεπτέα προκαταβολή επιστροφή: Ήρθε η ώρα πληρωμής για 700.000 δικαιούχους

Αν και ακούγονταν ότι ίσως να χαρίζονταν, τελικά χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει επιστρέψουν τα χρήματα που δανείστηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή θα πρέπει να επιστραφεί πίσω στα ταμεία του κράτους. Πως θα παραταθεί η πληρωμή και πως θα «κουρευτεί» κατά 15%;

Όσοι δανείστηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή είτε θα εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό κερδίζοντας κούρεμα 15% ή θα το αποπληρώσουν σε … οκτώ χρόνια αφού θα έχουν στην διάθεση τους 96 δόσεις, από 60 δόσεις. Το μέτρο αφορά περίπου 700.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις μέχρι τέλος του Ιουλίου 2022 θα αποφασίσουν αν θα επιστρέψουν εφάπαξ το ποσό που τους αναλογεί. Δεν υπάρχει το ενδεχόμενο να δοθεί και άλλη παράταση μιας και καθυστέρησαν τα εκκαθαριστικά σημειώματα.

Αν πληρώσουν μέχρι 29 Ιουλίου, θα πάρουν έξτρα έκπτωση 15%. Μπορούν επίσης να επιλέξουν αποπληρωμή σε έως 60 μηνιαίες δόσεις από τον Ιούνιο χωρίς επιπλέον έκπτωση.

Σήμερα 7 Ιουλίου, η ΑΑΔΕ ολοκλήρωσε την διαδικασία εκκαθάρισης των ποσών που αναλογούν σε κάθε ελεύθερο επαγγελματία και επιχείρηση.

Το πόσο χρωστάει ο καθένας αναρτληθηκε στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ, στην επιλογή Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή.

Οι ειδοποιήσεις για την καταβολή του επιστρεπτέου ποσού αναρτήθηκαν στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ «myAADE», στην επιλογή «Μητρώο & Επικοινωνία / e-Κοινοποιήσεις», ενώ θα αποσταλεί και σχετικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη δηλωθείσα από τον υπόχρεο ηλεκτρονική διεύθυνση.

Τα εκκαθαριστικά ήταν να αναρτηθούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ αλλά άργησαν 7 μέρες.

Επιστρεπτέα προκαταβολή
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις μέχρι τέλος του Μαρτίου θα αποφασίσουν αν θα επιστρέψουν εφάπαξ το ποσό που τους αναλογεί.

Μπορούν με πρώτη ματιά να τσεκάρουν τα πόσα που δανείστηκαν στο Ε3 που υπέβαλλαν όπου εκεί υπάρχει το πινακάκι με τον τίτλο “ποσά που εισπράχθηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή“.

Εκεί γράφει το ποσό που δανείστηκαν και μετά να το διασταυρώσουν στην “προσωποποιημένη πληροφόρηση” όπου αναγράφεται πόσα οφείλουν να επιστρέψουν στο κράτος.

θα ενημερωθούν όλοι για το ποσό που θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος. Αμέσως μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν ένα εύλογο περιθώριο να αποφασίσουν, εάν επιλέγουν να αποπληρωθούν εφάπαξ τα οφειλόμενα και να κερδίσουν μεγαλύτερη έκπτωση ή να επιλέξουν την τμηματική αποπληρωμή του ποσού σε βάθος χρόνου έως και 5 ετών, μέχρι το τέλος του 2026.

Όσον αφορά στην αποπληρωμή της επιστρεπτέας σε δόσεις, αυτό μπορεί να γίνει σε έως 96 ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις. Ως ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης ορίζεται η τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη της περιόδου χάριτος.

Ποια ποσά θα επιστραφούν

Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας επιστρέφουν το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές προ φόρων το 2020.

Το 33,3% της ενίσχυσης, θα επιστρέψουν οι επιχειρήσεις, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση καταγράφει ζημιές προ φόρων το 2020.

Το 50% της ενίσχυσης οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας επιστρέφουν το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές προ φόρων το 2020.

Τέλος, οι επιχειρήσεις θα δώσουν πίσω το 33,3% της ενίσχυσης για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.