Πότε είναι δωρεάν τα διόδια το 2024;

Και όμως υπάρχει χρονική στιγμή όπου τα διόδια είναι δωρεάν

Πότε είναι δωρεάν τα διόδια το 2024
Πότε είναι δωρεάν τα διόδια το 2024

Και όμως υπάρχει μία χρονική συγκυρία όπου τα διόδια είναι ανοιχτά.

Υπάρχει μια στιγμή όπου οι οδηγοί θα βρουν ελεύθερα διόδια και αυτό συμβαίνει είτε σε εκλογές είτε ύστερα από ανακοίνωση της κάθε κυβέρνησης.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, με δωρεάν διόδια, είναι η διέλευση των οδηγών σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνηση τους.

Όταν έχουμε εκλογές, δωρεάν διόδια έχουμε από τις 00:00 του Σαββάτου (μεσάνυχτα Παρασκευής προς Σάββατο) μέχρι τις 08:00 το πρωί της Δευτέρας 26 Ιουνίου 2023.

Που είναι ανοιχτά τα διόδια;

Τα ελεύθερα διόδια είναι στην Αττική Οδό, στην Ολυμπία Οδό, στη Νέα Οδό και την Οδό Κεντρικής Ελλάδος, στον Αυτοκινητόδρομο Μορέας, στην Εγνατία Οδό, στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου και στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου.

Ποια οχήματα δικαιούνται ελεύθερα διόδια;

Στις παραπάνω οδούς, η διέλευση των επιβατικών οχημάτων και των δικύκλων, από τους σταθμούς διοδίων γίνεται χωρίς χρέωση.

Για τα οχήματα των υπολοίπων κατηγοριών όπως λεωφορεία και φορτηγά, η καταβολή διοδίων θα γίνεται κανονικά με τους συνήθεις τρόπους είτε ηλεκτρονικά, είτε χειροκίνητα.

Η διέλευση από τις λωρίδες με εισπράκτορα γίνεται ως συνήθως, καθώς οι μπάρες στα διόδια είναι σε λειτουργία.

Για τον λόγο αυτό, οι οδηγοί θα πρέπει να προσεγγίζουν τους σταθμούς διοδίων με χαμηλές ταχύτητες, ώστε να μπορούν να σταματήσουν, μέχρι ο εισπράκτορας να εκτελέσει την συναλλαγή με μηδενική χρέωση.

Οι κάτοχοι πομποδεκτών μπορούν να διέρχονται από τις ηλεκτρονικές λωρίδες, όπου αυτές είναι ανοικτές, επίσης χωρίς χρέωση.

Θα πρέπει να μειώνουν σημαντικά την ταχύτητα τους προκειμένου να λειτουργεί ομαλά το αυτόματο άνοιγμα της μπάρας.

Στα τμήματα όπου οι ηλεκτρονικές λωρίδες θα είναι κλειστές, η ελεύθερη διέλευση θα γίνεται μέσω των λωρίδων με εισπράκτορα.

Πως ενημερώνονται οι οδηγοί για ελεύθερα διόδια;

Οι οδηγοί θα ενημερώνονται, επίσης, μέσω των φωτεινών Πινακίδων Μεταβλητών Μηνυμάτων, όπου αυτές είναι διαθέσιμες, ότι πρέπει να σταματούν στους σταθμούς διοδίων.