Τι θα γίνει με όσους δεν έκαναν αίτηση για το έξτρα επίδομα παιδιού;

Υπάρχουν και οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα που δεν έκαναν αίτηση την μιαμιση επιπλέον δόση του επιδόματος παιδιού.

Αρκετοί δικαιούχοι δεν έκαναν αίτηση γιατί περίμεναν να κάνουν πρώτα την δήλωση και μετά να συμπληρώσουν την πλατφόρμα α21.

Η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων είναι κλειστή και έτσι γίνεται λίγο πριν από κάθε πληρωμή και ανοίγει και πάλι μετά. Όπως συμβαίνει και τα προηγούμενα χρόνια, οι δικαιούχοι δεν χάνουν το επίδομά τους, ακόμη και αν δεν προλάβουν τις προθεσμίες και κάνουν την αίτηση σε επόμενη χρονική περίοδο, γιατί το λαμβάνουν αναδρομικά.

Πληροφορίες λένε ότι με την έκδοση της υπουργικής απόφασης θα αποσαφηνίζεται ότι κάτι ανάλογο θα πρέπει να υιοθετηθεί και για το «Δώρο Πάσχα» ή να δοθεί σε όλους όσοι ήταν δικαιούχοι και πέρυσι με κίνδυνο βεβαίως να το πάρουν και κάποιοι μπορεί να μην το δικαιούνται πλέον.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού θα εισπράξουν τον Απρίλιο 1,5 επίδομα ως έκτακτο βοήθημα Πάσχα 2022.

Για παράδειγμα μια οικογένεια με 2 γονείς και 2 παιδιά, με ετήσιο εισόδημα 18.800€ανήκει στην Β και θα πάρει 126 ευρώ πριν το Πάσχα. Την ίδια ώρα οικογένεια με 2 παιδιά και στην α κατηγορία θα πάρει 210 ευρώ.

Οι δικαιούχοι για το έξτρα επίδομα παιδιού 2022 μπορούσαν να υποβάλουν την αίτησή τους στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ (www.idika.gr) ή μέσω του διαδικτυακού τόπου www.opeka.gr μέχρι τις 11 Μαρτίου. Αμέσως μετά έκλεισε η πλατφόρμα, μέχρι να γίνει η πρώτη πληρωμή τέλος Μαρτίου 2022.

Πότε μπαίνει το επίδομα παιδιού;
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη υποβολής των αιτήσεων για το επίδομα παιδιού Α21 του ΟΠΕΚΑ.Photo by Sandy Millar on Unsplash

Άσχετα για το έξτρα επίδομα παιδιού, θα πρέπει να ξέρετε ότι για το 2022, με δεδομένο ότι το επίδομα παιδιού καταβάλλεται ανά δίμηνο, το πλάνο πληρωμών είναι η πρώτη δόση να δοθεί τέλος Μαρτίου, η δεύτερη δόση τέλος Μαΐου, η τρίτη δόση τέλος Ιουλίου, η τέταρτη δόση τέλος Σεπτεμβρίου, η πέμπτη δόση τέλος Νοεμβρίου και η έκτη δόση, πριν τις γιορτές.

Πως θα συμπληρώσετε την αίτηση Α21- Ποια προβλήματα μπορεί να προκύψουν;

Σε περίπτωση που το όνομα του παιδιού έχει καταχωρηθεί ήδη στον ΑΜΚΑ πρέπει να ακυρώσετε την αίτηση Α21 και να υποβάλετε οριστικά νέα.

Αν το παιδί εξακολουθεί να εμφανίζεται χωρίς όνομα και μετά την ακύρωση της αίτησης, πρέπει να πάτε στο ΚΕΠ και να δηλώσετε το όνομα του παιδιού σας στον ΑΜΚΑ. Στη συνέχεια, να ακυρώσετε πάλι την αίτηση Α21 και να υποβάλετε οριστικά νέα.

Για τα παιδιά που είναι γεννημένα το 2004 και μετά, δεν ζητείται ο ΑΦΜ. Εντούτοις, για τα παιδιά που είναι γεννημένα το 2003 και πριν, ο ΑΦΜ είναι υποχρεωτικός.

Αν αυτός ο ΑΦΜ δεν έχει καταχωρηθεί στο μητρώο του ΑΜΚΑ, τότε οι πολίτες παραπέμπονται σε ΚΕΠ, για να ενημερώσουν το μητρώο ΑΜΚΑ με τον αντίστοιχο ΑΦΜ, καθώς δεν μπορεί να γίνει ενημέρωση του μητρώου ΑΜΚΑ, μέσω της αίτησης Α21.