Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα 2023 πληρωμή: Πότε ξεκινούν αιτήσεις;

φοιτητικο στεγαστικο επίδομα 2023, αιτησεισ, προυποθεσεισ

Έρχεται το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα το 2023. Ποιοι δικαιούνται 2.000 ευρώ και πότε μπορείτε να κάνετε την αίτηση;

Μιλάμε για 2000 ευρώ που θα δώσει αυτό το επίδομα σε χιλιάδες φοιτητές. Δεν το λέμε έτσι, μιας και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος. Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε τι είχε δηλώσει η υπουργός για το επίδομα των φοιτητών.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος 2023, θα είναι κατά 50%.

Περισσότερα χρήματα από το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα 2023 θα πάρουν οι προπτυχιακοί φοιτητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα;

Δικαιούχοι για να κάνουν αίτηση είναι οι Έλληνες υπήκοοι ή οι Ευρωπαίοι πολίτες στους οποίους χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα ίσο με χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για να λάβετε αυτό το επίδομα, βοήθημα για χιλιάδες οικογένειες.

Προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης είναι ο φοιτητής για τον οποίο χορηγείται το επίδομα, να είναι Έλληνας υπήκοος ή υπήκοος άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να είναι κάτοχος ακαδημαϊκής ταυτότητας σε ισχύ και να είναι κάτοχος Α.Φ.Μ.

Η υπηκοότητα συνδέεται μόνο με το πρόσωπο του φοιτητή και όχι με των γονέων ή κηδεμόνων αυτού. Για την είσοδό στην ηλεκτρονική εφαρμογή του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, ο δικαιούχος (γονέας ή φοιτητής) θα χρησιμοποιήσει το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password).

Το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα δεν είναι το ίδιο με το επίδομα ΙΚΥ. Πριν γίνει οποιαδήποτε αίτηση, βασική προϋπόθεση είναι να έχετε κάνει την φορολογική δήλωση 2023 για το οικονομικό έτος 2022.

Ποιοι ειναι οι κατά εξαίρεση, δικαιούχοι;

Δικαιούχοι του φοιτητικού επιδόματος είναι οι ορφανοί από τους δύο γονείς ή έχουν οικογένεια που μένει στο εξωτερικό ή είναι πάνω από είκοσι πέντε (25) ετών, ή είναι υπόχρεοι σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν θεωρούνται εξαρτώμενα μέλη.

Το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα δεν έχει καμμία σχέση με το φοιτητικό επίδομα ΙΚΥ. Οι αιτήσεις για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα δεν είναι δύσκολη υπόθεση. Θα σας δώσουμε πληροφορίες για την διαδικασία και πότε συνήθως ξεκινά για να είστε σε ετοιμότητα.

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για το φοιτητικό επίδομα;

Συνήθως από τα τέλη Ιουνίου μέχρι τα τέλη Ιουλίου, οι δικαιούχοι μπορούν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους στο stegastiko.minedu.gov.gr για το στεγαστικό επίδομα για το κάθε ακαδημαϊκό έτος. Δείτε πότε είχαν ξεκινήσει οι αιτήσεις για το επίδομα τα τελευταία χρόνια.

Η χορήγηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, θα γίνει με βάση τα οριζόμενα από την ΚΥΑ «Καθορισμός διαδικασίας και δικαιολογητικών για τη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος στους φοιτητές των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης».

Από το 2022 διευρύνθηκαν οι δικαιούχοι του στεγαστικού επιδόματος των Προπτυχιακών φοιτητών Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Πανεπιστημίου Αιγαίου και Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Το ίδιο αφορά και τους φοιτητές των δημόσιων ΙΕΚ.

Ο αιτών συμπληρώνει υποχρεωτικά στα αντίστοιχα πεδία της αίτησης όπως τον αριθμό της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας και τον ΑΜΚΑ του φοιτητή, τον ΑΦΜ του φοιτητή και του έτερου γονέα, τον αριθμό του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου συμβολαίου, το ΙΒΑΝ, το πατρώνυμο, το μητρώνυμο, τη ΔΟΥ, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του (τηλέφωνο, e-mail).

Η οριστική υποβολή της αίτησης για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα, επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του δικαιούχου ότι αυτά που δήλωσε είναι αληθή.

Φοιτητικό επίδομα 2023: Πότε θα πληρωθεί;

Δεν υπάρχει μια στάνταρ ημερομηνία όπου θα γίνει η πληρωμή για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα 2022. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η πίστωση του γίνεται κατά την διάρκεια της χρονιάς και παίζει ρόλο το πότε έγινε η κάθε αίτηση του δικαιούχου.