Μέχρι πότε είναι η παράταση για φορολογικές δηλώσεις 2022

Δόθηκε και άλλη παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

Έως τις 30 Ιουνίου ήταν η αρχική προθεσμία για να υποβάλλουν οι φορολογούμενοι τις φορολογικές δηλώσεις 2022.

Τελικά το υπουργείο οικονομικών έδωσε παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Ανακοινώθηκε παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις 2022 έως τις 29 Ιουλίου. Και ήρθε και άλλη παράταση.

Με νομοθετική διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Αυγούστου 2022.
Παρά το γεγονός ότι φέτος η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ξεκίνησε να λειτουργεί από τις 30 Μαρτίου 2022 και μέχρι χθες είχε υποβληθεί το 81% των φορολογικών δηλώσεων, η χρονική αυτή παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν, για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι πολίτες, οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί, εξαντλώντας κάθε χρονικό περιθώριο παράτασης.

Οι φορολογούμενοι πριν κάνουν την δήλωση θα πρέπει να ενημερώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ΑΑΔΕ. Σε όσες περιπτώσεις δεν έχει ήδη γίνει επικαιροποίηση μέχρι την 1/9/2021, παρέχεται η δυνατότητα αυτή και κατά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, μέσω συνδέσμου που οδηγεί στο Μητρώο και Επικοινωνία της ψηφιακής πύλης myAADE.

Περισσότεροι από 8,9 εκατομμύρια πολίτες έχουν κληθεί να τις υποβάλουν ηλεκτρονικά. Την ίδια ώρα θα υπάρχει έκπτωση 3% για εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει όταν ανοίξει το Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2022.

Από τα 31 Μαρτίου άρχισε η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, προκειμένου ο φόρος εισοδήματος να ξεκινήσει να πληρώνεται.

Ο φόρος εισοδήματος από τις φορολογικές δηλώσεις θα ξεκινήσει να πληρώνεται από τον Ιούλιο, σε 8 δόσεις.

Η ΑΑΔΕ μέσα από τις φορολογικές δηλώσεις και όλοι οι αρμόδιοι φορείς (ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, Ελληνική Ένωση Τραπεζών) ενσωμάτωσαν τα στοιχεία, ώστε να διευκολύνουν το έργο των λογιστών και οι πολίτες να συνεχίσουν να έχουν τις διευκολύνσεις στις δόσεις των τελευταίων ετών.

Οι δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις, Ιουλίου και Αυγούστου, του οφειλόμενου φόρου θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι τις 31 Αυγούστου χωρίς έκπτωση 3% ενώ παράλληλα χάνεται η εφάπαξ εξόφληση μετά τον Ιούλιο.

παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις 2022
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, το χρονοδιάγραμμα πληρωμών του φόρου εισοδήματος δεν αλλάζει – Πηγή φωτογραφίας: Amol Tyagi on Unsplash

Την ίδια ώρα υπάρχει προσυμπλήρωση των εισοδημάτων, των φόρων που παρακρατήθηκαν και των φόρων που αναλογούν στα εισοδήματα στο νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης.

Η καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή της πρώτης δόσης θα παραμείνει η 29η Ιουλίου 2022.

Βασικός στόχος παραμένει να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων εξόφλησης του φόρου εισοδήματος για τους φορολογούμενους που θα λάβουν φέτος χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα.

Αυτοί που βιάστηκαν να τακτοποιήσουν την εκκρεμότητα με την εφορία ήταν οι φορολογούμενοι που υπέβαλλαν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση και διαμένουν σε κύρια ή μισθωμένη κατοικία, καθώς και όσοι είχαν παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη και πληρώνουν ενοίκιο για την φοιτητική κατοικία.