Πότε ξεκινούν και πότε τελειώνουν οι φορολογικές δηλώσεις 2022;

Από σήμερα άνοιξε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) το Taxisnet για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων 2022 για το εισόδημα του 2021.

Έως τις 30 Ιουνίου θα μπορούν να υποβάλλουν οι φορολογούμενοι τις φορολογικές δηλώσεις 2022.

Ξεκίνησαν οι φορολογικές δηλώσεις 2022 και περισσότεροι από 8,9 εκατομμύρια πολίτες θα κληθούν να τις υποβάλουν ηλεκτρονικά.

Την ίδια ώρα θα υπάρχει έκπτωση 3% για εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει όταν ανοίξει το Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2022.

Από τα 31 Μαρτίου άρχισε η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, προκειμένου ο φόρος εισοδήματος να ξεκινήσει να πληρώνεται.

Ο φόρος εισοδήματος από τις φορολογικές δηλώσεις θα ξεκινήσει να πληρώνεται από τον Ιούλιο, σε 8 δόσεις.

Η ΑΑΔΕ άνοιξε το σύστημα για τις φορολογικές δηλώσεις και όλοι οι αρμόδιοι φορείς (ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, Ελληνική Ένωση Τραπεζών) ενσωμάτωσαν τα στοιχεία, ώστε να διευκολύνουν το έργο των λογιστών και οι πολίτες να συνεχίσουν να έχουν τις διευκολύνσεις στις δόσεις των τελευταίων ετών.

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Πότε ξεκινούν
(Τι αλλάζει στις φετινές φορολογικές δηλώσεις (Amol Tyagi on Unsplash)

Την ίδια ώρα υπάρχει προσυμπλήρωση των εισοδημάτων, των φόρων που παρακρατήθηκαν και των φόρων που αναλογούν στα εισοδήματα στο νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης.

Η καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή της πρώτης δόσης θα παραμείνει η 31η Ιουλίου 2022.

Βασικός στόχος παραμένει να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων εξόφλησης του φόρου εισοδήματος για τους φορολογούμενους που θα λάβουν φέτος χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα.