Φορολογικές δηλώσεις
Φορολογικές δηλώσεις

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Υπάρχει παράταση;

Από φέτος, έσπασε η «παράδοση» πολλών ετών, με παράταση είτε ημερών, είτε και μηνών στις φορολογικές δηλώσεις.

Η προθεσμία υποβολής για τις φορολογικές δηλώσεις 2024, που έληγε στις 26 Ιουλίου 2024, τελικά πήρε παράταση:

– Μέχρι τις 2 Αυγούστου για τις δηλώσεις φυσικών προσώπων

– Μέχρι τις 9 Αυγούστου για τις δηλώσεις νομικών προσώπων

Μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί 6.248.664 δηλώσεις, δηλαδή το 97%.

Την ίδια ωρα κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που προβλέπει τη μετάθεση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για το 2023.

Παράλληλα, ορίζεται πως μετατίθεται και η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του φόρου αξιοποιώντας την προβλεπόμενη έκπτωση σύμφωνα με τις νέες ημερομηνίες. Στην ίδια τροπολογία εμπεριέχονται και προβλέψεις για αδειοδότηση κατασκευών σε παραλίες από τους δήμους και παραχωρήσεις των εκτάσεων αυτών σε όμορες επιχειρήσεις.

Πληρωμή φόρου εισοδήματος σε 8 δόσεις

Αναφορικά με τις δόσεις αποπληρωμής του φόρου εισοδήματος σημειώνεται ότι καταβάλλονται σε 8 ισόποσες δόσεις για φυσικά πρόσωπα και για νομικά πρόσωπα/οντότητες ως εξής:

Για τα φυσικά πρόσωπα: Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την 2α Αυγούστου 2024, η δεύτερη μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Αυγούστου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες 6 μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 6 επόμενων μηνών. Σημειώνεται ότι, όταν ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, δηλαδή τη 2α Αυγούστου, παρέχεται έκπτωση 3%.

– Για νομικά πρόσωπα: Η καταβολή της πρώτης δόσης καταβάλλεται μέχρι την 9η Αυγούστου 2024, η δεύτερη μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Αυγούστου και η καθεμία από τις επόμενες 6 μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 6 επόμενων μηνών.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, γίνεται σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 5 επόμενων μηνών.