Φορολογικές δηλώσεις 2022: Πότε ξεκινούν;

Αλλάζουν φέτος οι φορολογικές δηλώσεις 2022 και αρχίζουν και νωρίτερα.

Φέτος δεν θα ισχύσουν οι απαλλαγές από τα τεκμήρια διαβίωσης και οι εξαιρέσεις από το μέτρο των e-αποδείξεων, οι οποίες νομοθετήθηκαν πέρυσι εκτάκτως για όσους φορολογουμένους επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία του κορονοϊού.

Την ίδια ώρα θα υπάρχει έκπτωση για εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος. Το ποσό θα κυμαίνεται στο 3%.

Σε λίγες μέρες όλα θα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Μέχρι τέλος Μαρτίου, ακούγεται ότι θα ανοίξει το taxisnet. Δείτε τι αλλαγές θα γίνουν με τις δόσεις.

Ο φόρος εισοδήματος από τις φορολογικές δηλώσεις θα ξεκινήσει να πληρώνεται από τον Ιούλιο, σε 8 δόσεις.

Όχι μόνο εσωτερικά η ΑΑΔΕ είναι έτοιμη να ανοίξει το σύστημα για τις φορολογικές δηλώσεις από τον Μάρτιο, αλλά και όλοι οι αρμόδιοι φορείς (ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, Ελληνική Ένωση Τραπεζών) θα μπορούν να ενσωματώσουν τα στοιχεία, ώστε να διευκολύνουν το έργο των λογιστών και οι πολίτες να συνεχίσουν να έχουν τις διευκολύνσεις στις δόσεις των τελευταίων ετών.

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Πότε ξεκινούν
(Τι αλλάζει στις φετινές φορολογικές δηλώσεις (Amol Tyagi on Unsplash)

Αμέσως η ΑΑΔΕ θα «τρέξει» τη διαδικασία προσυμπλήρωσης των εισοδημάτων, των φόρων που παρακρατήθηκαν και των φόρων που αναλογούν στα εισοδήματα στο νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης.

Φυσικά και νομικά πρόσωπα σε λίγες μέρες ξεκινούν την υποβολή των δηλώσεων και όσοι επιθυμούν θα μπορούν να αποπληρώνουν σταδιακά τις οφειλές τους παρά το γεγονός ότι η καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή της πρώτης δόσης θα παραμείνει η 31η Ιουλίου 2022.

Βασικός στόχος παραμένει να ανοίξει την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων εξόφλησης του φόρου εισοδήματος για τους φορολογούμενους που θα λάβουν φέτος χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα.