Αυτό είναι το φορολογικό νομοσχέδιο για ελεύθερους επαγγελματίες

1390 παραπανω φορο

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες εκτός από τα προβλήματα της καθημερινότητας θα πρέπει να σκεφτούν και πόσο θα είναι ο φόρος. Μάλιστα υπάρχουν και πολλοί που θα δώσουν 1390 ευρώ παραπάνω.

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν αρκετοί συμπολίτες μας και σε λίγους μήνες θα πληρώσουν 1390 ευρώ παραπάνω φόρο.

Πόσο φόρο θα πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, είναι από τα θέματα που απασχολούν τις τελευταίες μέρες τον επιχειρηματικό κόσμο και όχι μόνο.

Παρακάτω θα δούμε τις αλλαγές στην φορολογία ελεύθερων επαγγελματιών που επέρχονται.

Πρώτα από όλα θα υπάρχει υπολογισμός της ελάχιστης αμοιβής κάτι σαν τα τεκμήρια διαβίωσης.

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιοι είναι;

Ο όρος “ελεύθεροι επαγγελματίες” αναφέρεται σε άτομα που ασκούν ένα επάγγελμα ή παρέχουν υπηρεσίες χωρίς να είναι υπάλληλοι σε κάποια επιχείρηση ή οργανισμό. Συνήθως, αυτοί οι επαγγελματίες διαχειρίζονται τη δική τους επιχείρηση ή παρέχουν τις υπηρεσίες τους αυτοαπασχολούμενοι.

Παραδείγματα ελεύθερων επαγγελματιών περιλαμβάνουν δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς, αρχιτέκτονες, συγγραφείς, καλλιτέχνες, διαφημιστές, και άλλους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους βάσει των εξειδικευμένων γνώσεών τους. Σε πολλές περιπτώσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες λειτουργούν ως αυτοαπασχολούμενοι ή ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, όπου είναι υπεύθυνοι για την οργάνωση, το μάρκετινγκ, τις οικονομικές πτυχές και τις υπηρεσίες που παρέχουν.

Ποια επαγγέλματα ειναι αυτοαπασχολούμενοι;

Οι αυτοαπασχολούμενοι είναι άτομα που ασκούν το επάγγελμά τους χωρίς να είναι υπάλληλοι σε κάποιον άλλο. Είναι ανεξάρτητοι επαγγελματίες που μπορεί να παρέχουν υπηρεσίες ή να πωλούν προϊόντα με δική τους ευθύνη. Η λίστα των επαγγελμάτων που μπορούν να ασκούν αυτοαπασχολούμενοι είναι ευρεία και ποικίλη.

Πόσοι ειναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου στην Ελλάδα υπάρχουν 735.320 ελεύθεροι επαγγελματίες.

Τι θα πληρώνει ένας ελεύθερος επαγγελματίας;

Το ύψος θα είναι ο ελάχιστος βασικός μισθός προσαυξημένος κατά 10% για κάθε 3 χρόνια εργασίας ως αυτοαπασχολούμενος μετά τα 3 πρώτα έτη και του ανώτερου ετήσιου μισθού έως 30.000 ευρώ που ο ελεύθερος επαγγελματίας καταβάλλει στο προσωπικό του.

Ένας ελεύθερος επαγγελματίας με πάνω από 12 έτη εργασίας ακόμα και αν έχει χαμηλά εισοδήματα, θα δηλωθεί το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα που είναι 14.196. Σαν αποτέλεσμα θα πληρώσει 1823 ευρώ.

Πολλοί λένε ότι οι βάση για το τεκμαρτό εισόδημα είναι λίγο πάνω από τα 10000 ευρώ. Δεν συμβαίνει όμως κάτι τέτοιο γιατί λαμβάνονται υπόψιν οι τριετίες. Σαν αποτέλεσμα το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών που είναι πάνω από 12 χρόνια, θα φορολογηθούν με μεγαλύτερο τεκμαρτό εισόδημα που θα φτάσει λίγο παραπάνω από τα 14000 ευρώ.

Λαμβάνεται υπόψιν και η ελάχιστη αμοιβή από την μισθοδοσία που προσαυξάνεται. Τέλος, θα παίξει ρόλο και ο τζίρος.

Όταν ο ετήσιος τζίρος του αυτοαπασχολούμενου είναι σημαντικά μεγαλύτερος από το μέσο όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ η ελάχιστη αμοιβή εισόδημα προσαυξάνεται κλιμακωτά.

Ποιοι δεν θα πληρώσουν το μάρμαρο του τεκμαρτού εισοδήματος 2023;

Δεν είναι μεγάλες οι εξαιρέσεις αυτών που δεν θα πληρώσουν την νέα φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών.

Μοναδική εξαίρεση είναι οι αγρότες και τα «μπλοκάκια», που θα μπορούν να δηλώνουν φορολογητέο εισόδημα κάτω από 10.920 ευρώ. Οι νέοι επαγγελματίες θα μείνουν εκτός του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος για τρία χρόνια. Τον τέταρτο χρόνο η ελάχιστη αμοιβή θα είναι 3.640 ευρώ, τον πέμπτο χρόνο 7.280 ευρώ και τον έκτο θα φθάσει στα 10.920 ευρώ.

Πολλοί ρωτούν αν δεν θα πληρώσουν την νέα φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών όσοι δεν έχουν καταστήματα.

Όλοι θα πληρώσουν τους νέους φόρους στις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2023 εκτός αν έχουν το κατάστημα τους σε μικρά χωριά.

Μετά την θύελλα αντιδράσεων από τους φορείς σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις σε περιπτώσεις που αφορούν επιχειρήσεις που ασκούνται από άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Επίσης θα ξεκαθαριστεί ποιοι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις υπάγονται στο νέο σύστημα και ποιο εξαιρούνται.

Ποιοι θα πληρώσουν 1390 ευρώ παραπάνω φόρο;

Οι μεγάλοι χαμένοι της νέας φορολόγησης είναι όσοι είχαν χαμηλά εισοδήματα. Αυτοί που θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους είναι όσοι δήλωναν μέχρι 3000 ευρώ τον χρόνο καθαρό εισόδημα στις φορολογικές δηλώσεις.

Όσοι δήλωναν 3000 ευρώ εισόδημα τον χρόνο, πλήρωναν 650 ευρώ τέλος επιτηδεύματος και 920 ευρώ φόρο εισοδήματος.

Με την τεκμαρτή φορολόγηση θα πληρώσουν 1390 ευρώ παραπάνω φόρο. Ο φόρος εισοδήματος θα είναι 2310 ευρώ συν 487,5 τέλος επιτηδεύματος. Τουτέστιν 2310,62 ευρώ.

Αν αφαιρέσουμε τα 920 ευρώ που πλήρωσε φέτος, ο νέος φόρος θα είναι 1390 ευρώ παραπάνω.

Οι αλλαγές μετά την διαβούλευση

Μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% για όλους τους επαγγελματίες, αμφισβήτηση του εισοδήματος εάν ο επαγγελματίας ζητήσει έλεγχο, μείωση στο 5% της προσαύξησης του τεκμηρίου βάσει του τζίρο και εφαρμογή μειωμένου κατά 50% του τεκμηρίου για όσους παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω.

Επιπλέον, οι βελτιώσεις που προτείνονται από το ΥΠΕΘΟ στις διατάξεις του νομοσχεδίου για το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και ατομικών επιχειρήσεων, προβλέπουν πλεονεκτήματα για γονείς μονογονεϊκής οικογένειας, πολύτεκνους και για τους γονείς παιδιών με αναπηρία 67% και άνω.