Youth pass: Πότε μπαίνουν τα λεφτά;

Πού εξαργυρώνεται το Youth Pass

Ανοιχτή είναι από σήμερα το πρωί η ψηφιακή πλατφόρμα Youth Pass, όπου μπορούν να κάνουν αίτηση νέοι ηλικίας από 18 έως και 19 ετών, προκειμένου περίπου 200 χιλιάδες δικαιούχοι να λάβουν οικονομική ενίσχυση 150 ευρώ.

Σε διευκρινίσεις των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, γίνεται γνωστό πως η διαδικασία θα γίνει χωρίς περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια, ενώ το μέτρο αποκτά μόνιμη μορφή με τις αιτήσεις να υποβάλλονται από το 2024, από την 1η Απριλίου μέχρι και τη 15η Μαΐου.

Μετά την υποβολή της αίτησης, το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός ενημερώνει τον δικαιούχο για την πρώτη ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού μέσω γραπτού μηνύματος (sms) ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.

Στη συνέχεια, οι ωφελούμενοι μπορούν να αξιοποιήσουν την ενίσχυση που θα λάβουν για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού (π.χ. σε τουριστικά καταλύματα), του πολιτισμού (π.χ. για παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων ή συναυλιών, για την αγορά βιβλίων κ.ά.) και των μεταφορών (ταξί, λεωφορεία, τρένα, ακτοπλοϊκά – αεροπορικά εισιτήρια ή για την ενοικίαση ΙΧ ή σκαφών αναψυχής κ.ά.).

Ποιοι είναι δικαιούχοι του επιδόματος;

Δικαιούχοι του Youth Pass θα είναι, κάθε χρόνο, οι νέοι που θα συμπληρώνουν την ηλικία των 18 και 19 ετών.

Θα το λαμβάνουν κάθε χρόνο οι νέοι οι οποίοι στις 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους θα έχουν συμπληρώσει το 18 ή 19 έτος της ηλικίας τους.

Όσοι θυμούνται το Freedom Pass θα είναι κάτι το ανάλογο. Θα αλλάξει όνομα και θα λέγεται Youth Pass.

Θα είναι ένα voucher 150 ευρώ και θα δίδεται στους νέους.

Youth pass είσοδος: Πως θα κάνετε αίτηση;

Εφόσον έχουν τις παραπάνω ηλικίες θα μπορούν να κάνουν την αίτηση τους μέσα από το vouchers.gov.gr για να πάρουν το επίδομα.

Θα πρέπει να έχουν κωδικούς taxisnet και να κάνουν μία απλή αίτηση.

Οι δικαιούχοι θα εισέρχονται στην πλατφόρμα με κωδικούς Taxisnet και θα λαμβάνουν SMS και μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e–mail) με πληροφορίες για την έκδοση και τη χρήση του Youth Pass, το οποίο θα έχει και ημερομηνία λήξης.

Που χρησιμοποιείται το youth pass;

Η ενίσχυση των 150 ευρώ του Youth Pass θα μπορεί να ξοδευτεί για πολιτιστικές, τουριστικές δραστηριότητες και μεταφορές. Η ενίσχυση των 150 ευρώ πιστώνεται σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα.

Θα μπορεί να ξοδευτεί μέσω της άυλης κάρτας σε αεροπορικές εταιρείες, αερομεταφορές, ενοικίαση αυτοκινήτων, ξενοδοχεία, τρένα, ταξί, λεωφορεία, πλοία, ταξιδιωτικά πρακτορεία, κατασκηνώσεις αναψυχής και αθλητισμού, σινεμά και σε πολλές άλλες υπηρεσίες αναψυχής.

Το επίδομα δίδεται σαν μπόνους για τους νέους οι οποίοι θα μπορούν να το ξοδέψουν σε δραστηριότητες όπως σινεμά, θέατρα, τουρισμός, μεταφορές και άλλα. Τότε, οι δραστηριότητες στις οποίες μπορούσαν να εξαργυρώσουν το voucher ήταν:

αεροπορικές εταιρείες, αερομεταφορές
ενοικίαση αυτοκινήτων
ξενοδοχειακές επιχειρήσεις / καταλύματα
σιδηροδρομικές μεταφορές
σιδηροδρομικές μεταφορές επιβατών
υπηρεσίες ταξί
υπηρεσίες λεωφορείων
θαλάσσιες μεταφορές / ακτοπλοϊκά
ενοικίαση θαλάσσιων σκαφών
μαρίνες / παροχή υπηρεσιών σε μαρίνες
λοιπές αερομεταφορές
αεροδρόμια / αεροσταθμοί
ταξιδιωτικά πρακτορεία
λοιπές μεταφορές
ενοικίαση σκαφών
μεταφορές
ενοικίαση τροχόσπιτων κ.λπ.
λοιπές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις / καταλύματα
κατασκηνώσεις αναψυχής και αθλητισμού
campings
λοιπές ενοικιάσεις μηχανοκίνητων οχημάτων
σινεμά
αίθουσες χορού, σχολεία, στούντιο
θεατρικές επιχειρήσεις, πρακτορεία εισιτηρίων
ορχήστρες και μπάντες
εκθέσεις, τουριστικές ατραξιόν, μουσεία
λοιπές υπηρεσίες αναψυχής.