Χρόνο με το χρόνο παρατηρείται μια αυξανόμενη αναζήτηση φθηνού ρεύματος και κατ’ επέκταση οικονομικού τιμολογίου από τους καταναλωτές στην Ελλάδα.
Ο ανταγωνισμός μεταξύ των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και οι εκατοντάδες προσφορές, που συνεχώς ανανεώνονται, δημιουργούν έναν “ευχάριστο πονοκέφαλο” στους ενδιαφερόμενους.
Το φθηνό ρεύμα έχει γίνει πλέον από τις δημοφιλέστερες αναζητήσεις στους έλληνες χρήστες των μηχανών αναζήτησης καθώς προσπαθούν να βρουν τις πιο συμφέρουσες λύσεις που προσφέρουν οι εταιρείες ρεύματος. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Με απλά λόγια να μπορεί οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης να γνωρίζει τους βασικούς όρους παροχής ρεύματος και χρέωσης ρεύματος.
Η τιμή της κιλοβατώρας (kWh) είναι ο μόνος παράγοντας επιλογής ενός παρόχου;
Σίγουρα, η τιμή της κιλοβατώρας (kWh) είναι ο βασικός παράγοντας αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες συνιστώσες που θα πρέπει να εξεταστούν ώστε να κάνουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος.
Είναι γεγονός ότι η ευρεία γκάμα στις προσφορές φθηνού ρεύματος μας προκαλεί μία σύγχυση, που λόγω της διαφορετικότητας των ¨πακέτων¨ δεν είναι εύκολο να συγκριθούν.
Το ¨τσουνάμι¨ προσφορών από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας λειτουργεί υπέρ μας, αλλά για να είμαστε κερδισμένοι θα πρέπει να έχουμε σωστή ενημέρωση.
Από τι αποτελείται ο λογαριασμός ρεύματος;
Ο λογαριασμός, ανεξαρτήτως παρόχου αποτελείται από τις:
• Ρυθμιζόμενες χρεώσεις.
• Λοιπές χρεώσεις.
• Ανταγωνιστικές χρεώσεις ή χρεώσεις προμήθειας.
Οι ρυθμιζόμενες και οι λοιπές χρεώσεις είναι ίδιες για όλους τους προμηθευτές. Εισπράττονται από τον πάροχο προκειμένου να αποδοθούν στους αρμόδιους διαχειριστές συστήματος και δικτύου.
Οι εκπτώσεις που παρουσιάζονται από τις εταιρείες, αφορούν τις ανταγωνιστικές χρεώσεις που καθορίζονται από τον πάροχο για την προμήθεια της ηλεκτρικής ενέργειας και τις εμπορικές υπηρεσίες που παρέχει. Πάνω σε αυτές θα πρέπει να στηριχτεί ο καταναλωτής για να κάνει τη σωστή επιλογή της εταιρείας που θα συνεργαστεί για να εξασφαλίσει φθηνό ρεύμα.
Ενεργειακό προφίλ
Πριν ζητήσουμε οποιαδήποτε προσφορά για φθηνό ρεύμα και οικονομικό τιμολόγιο, θα πρέπει να έχουμε διαθέσιμα τα δικά μας στοιχεία κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Ο εκκαθαριστικός λογαριασμός περιέχει πληροφορίες για την ποσότητα ρεύματος που καταναλώνουμε, το ποσό που μας στοιχίζει, την ισχύ παροχής (μονοφασική ή τριφασική), και σε ποια τιμολογιακή κατηγορία ανήκουμε (οικιακή, εμπορική, κλπ.). Αυτά τα στοιχεία συνθέτουν το ¨ενεργειακό μας προφίλ¨.
Βάσει των εκκαθαριστικών λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος που καλύπτουν την περίοδο ενός έτους, μπορούμε να υπολογίσουμε:
• Πόσο ρεύμα καταναλώνουμε ετησίως.
• Πόσα χρήματα ξοδεύουμε για αυτήν την κατανάλωση (Εξαιρούνται οι ρυθμιζόμενες και οι λοιπές χρεώσεις).
Σύγκριση προσφορών
Ο υπολογισμός του ενεργειακού μας προφίλ είναι απαραίτητος, προκειμένου να υπολογίσουμε την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που κάνουμε μέσα σε ένα έτος.
Για να γίνει ορθά η σύγκριση εταιρειών ρεύματος και να καταλήξουμε στην πιο συμφέρουσα οικονομικά προσφορά δεν πρέπει να αρκεστούμε στις αναφορές σε γενικά ποσοστά εκπτώσεων ή τις χαμηλές τιμές ρεύματος που προσφέρουν οι εταιρείες. Ο ορθότερος τρόπος σύγκρισης είναι ο υπολογισμός της νέας οικονομικής προσφοράς βάσει του ετήσιου ενεργειακού μας προφίλ.
Αφού έρθουμε σε επικοινωνία με τον εκπρόσωπο του συμβατικού (ΔΕΗ) ή εναλλακτικού παρόχου (Φυσικό Αέριο, Protergia, ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ, ΚΕΝ, Volterra, Volton, Ήρων, NRG, ΕΛΙΝΟΙΛ, Elpedison, Watt & Volt, ZeniΘ, ΕΛΤΑ κλπ.) ηλεκτρικού ρεύματος ακολουθούμε τα εξής βήματα:
• Δίνουμε τα στοιχεία του ετήσιου ενεργειακού μας προφίλ.
• Ζητάμε να μας δώσει εγγράφως μία οικονομική προσφορά με τις ισχύουσες τιμές της εταιρείας με βάση το ετήσιο ενεργειακό μας προφίλ.
• Επιπλέον ζητάμε να μας εκτιμήσει αντίστοιχα το κόστος για ένα έτος με τις ισχύουσες τιμές του τωρινού μας προμηθευτή.
Τι πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής
Ο καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει αν το φθηνό ρεύμα συνδέεται με συγκεκριμένες δεσμεύσεις όπως:
• Υπάρχει όριο κατανάλωσης; και αν το υπερβώ πόσο πληρώνω την κιλοβατώρα;
• Η χρέωση είναι νυχτερινή όλο το 24ωρο;
• Πρέπει να υπάρχει ελάχιστος χρόνος παραμονής στον πάροχο;
• Υπάρχει κόστος μεταφοράς;
• Υπάρχει έκπτωση συνέπειας;
• Υπάρχει ρήτρα ΟΤΣ;
• Υπάρχει πάγιο ή συνδρομή;
• Υπάρχει εγγύηση;
Επιπλέον θα πρέπει να προσέξετε αν το συμβόλαιο εμφανίζει χρονική διαφοροποίηση, όπως ευνοϊκότερη τιμολόγηση για μια αρχική περίοδο και αλλαγή χρεώσεων στη συνέχεια.
Όλα αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν για να γίνει σωστή αξιολόγηση του παρόχου φθηνού ρεύματος.
Εκτός από τις προσφορές ρεύματος των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, για να κάνουμε οικονομία στο ρεύμα θα πρέπει:
• Να εξετάσουμε αν δικαιούμαστε Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.
• Να βάλουμε νυχτερινό τιμολόγιο.
• Αν είμαστε δικαιούχοι σε αγροτικό, επαγγελματικό ή φοιτητικό ρεύμα.
• Να χρησιμοποιούμε σωστά τις συσκευές και να τις απενεργοποιούμε όταν αυτές δεν χρησιμοποιούνται.
Συνοψίζοντας, είδαμε ότι η φθηνή τιμή του ρεύματος είναι βασικό κριτήριο για την επιλογή παρόχου αλλά όχι και μοναδικό. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες τους οποίους δεν πρέπει να προσπεράσουμε.
Τα πακέτα προσφορών των προμηθευτών είναι πολλά και άκρως ενδιαφέροντα. Οι ανταγωνιστικές τιμές και οι εκπτώσεις εξίσου δελεαστικές.
Εξετάζουμε με προσοχή τα προγράμματα τιμολόγησης ηλεκτρικού ρεύματος βάση των δικών μας αναγκών (και αυτών που ίσως προκύψουν στο άμεσο μέλλον).
Οι επιλογές μας είναι πολλές και δεν έχει νόημα να βιαστούμε να υπογράψουμε νέο συμβόλαιο προμήθειας ρεύματος.
Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες το δίκτυο Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα