Η χρήση του λέιζερ στην Ιατρική και την Κοσμετολογία

Μια ολόκληρη σειρά ιατρικών διαδικασιών βασίζεται τώρα στη χρήση λέιζερ και σε πολλές περιπτώσεις δεν γνωρίζουμε ούτε καν το γεγονός ότι χρησιμοποιείται ένα λέιζερ για να μας θεραπεύσει. Τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι σήμερα χρησιμοποιούμε περίπου το 15-20% των δυνατοτήτων του στην ιατρική.
Το λέιζερ παράγει συμπυκνωμένες δέσμες φωτός που κατευθύνονται σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, γεγονός που τα κάνει διαφορετικά από το κανονικό φως, καθώς τα φωτεινά κύματα ταξιδεύουν αρμονικά και συνήθως σε ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος ή χρώμα (μονοχρωματικά). Το συγκεκριμένο μήκος κύματος καθορίζεται από την ποσότητα ενέργειας που απελευθερώνεται όταν ατομικά σωματίδια διεγείρονται. Αυτή η αρχική ενέργεια στη συνέχεια υφίσταται πολλαπλή ανάκλαση με αποτέλεσμα την ενίσχυση της πηγής φωτός και την παραγωγή laser.

Η θεωρία επιβεβαιώθηκε από τον Albert Einstein το 1917 και ο Theodor Maiman παρήγαγε το πρώτο εργαστηριακό λέιζερ, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ένα χρόνο αργότερα σε ένα αμερικανικό νοσοκομείο για να καταστρέψει έναν όγκο ματιών. Έτσι ξεκίνησε η ιατρική επανάσταση.

Η τρέχουσα έρευνα δείχνει ότι τα μικρότερα μήκη κύματος απορροφώνται από τους χρωματισμένους ιστούς, εκεί που υπάρχει μελανίνη. Επιλέγοντας το σωστό μήκος κύματος του λέιζερ και στοχεύοντας έτσι σε αυτά τα συγκεκριμένα χρωμοφόρα, η ενέργεια του λέιζερ μπορεί να τα θερμάνει σε ένα σημείο όπου καταστρέφονται. Αυτές οι ιδιότητες των λέιζερ επιτρέπουν τη χρήση τους για την αφαίρεση τρίχας, την αφαίρεση τατουάζ, την απομάκρυνση ουλών ή δυσχρωμιών στο δέρμα.

Με την αισθητική χειρουργική, τα λέιζερ μεγαλύτερου μήκους κύματος χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση λεπτών γραμμών και ρυτίδων, λόγω του μεγαλύτερου μήκους κύματος του φωτός που διεισδύει βαθύτερα στο δέρμα. Το Laser έχει χρήσεις σε πολλές άλλες πτυχές της ιατρικής και μία από τις κύριες περιοχές σήμερα είναι η Δερματολογία. Τα λέιζερ χρησιμοποιούνται στην δερματολογία για την αντιμετώπιση της ακμής, δυσχρωμιών λόγω ηλικίας και του αποχρωματισμού λόγω του ήλιου, επιφανειακές βλάβες, φακίδες, λεπτές γραμμές και ρυτίδες, αιμαγγειώματα, ουλές, αφαίρεση τατουάζ, ανεπιθύμητη τριχοφυΐα.

Ας δούμε για παράδειγμα την περίπτωση της αφαίρεσης τατουάζ με την μέθοδο λέιζερ, καθώς τα τατουάζ είναι μια μόδα που στις μέρες μας έχει γνωρίσει μεγάλη ανταπόκριση και φυσικά κάθε δράση έχει και μια αντίδραση καθώς με το πέρασμα των χρόνων ένα τατουάζ που κάποτε φάνταζε εικαστική παρέμβαση στο δέρμα μεγαλώνοντας έγινε ένα ανεπιθύμητο σχέδιο. Με την επαναστατική μέθοδο του λέιζερ και τα σύγχρονα μηχανήματα που διατίθενται σήμερα η αφαίρεση τατουάζ γίνεται σχεδόν ανώδυνα με ασφάλεια και χωρίς επιπλοκές μετά την θεραπεία. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κλείσετε ένα ραντεβού με τον θεράποντα ιατρό ώστε να κάνει μια εκτίμηση της κατάστασης του δέρματός σας και του τατουάζ που θέλετε να αφαιρέσετε.

Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη των θεραπειών με λέιζερ εμφανίζεται τώρα σε μεγάλη ποικιλία σε διάφορους κλάδους της ιατρικής, όπως η γυναικολογία με τεράστια ποικιλία χειρουργικών επεμβάσεων.