Ανακυκλώνω αλλάζω θερμοσίφωνα: Πότε λήγουν τα vouchers;

επιδοτηση ηλιακου θερμοσιφωνα 2023

Η έκδοση επιταγών έρχεται με γνωστοποίηση μηνύματος από το newsolar.

Έχουν βγει τα αποτελέσματα για το πρόγραμμα αλλάζω θερμοσίφωνα και πολύ εύκολα μπορείτε να λάβετε γνώση.

Αν δεν είστε δικαιούχοι δεν πρέπει να ανησυχείτε μιας και οι δικαιούχοι επιλέγονται τμηματικά.

Επιδότηση δίνεται για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες με αιτήσεις μέσω του gov.gr. Δείτε τα αποτελέσματα για τους δικαιούχους.

Στις 12 Ιουλίου 2023, βγήκαν τα αποτελέσματα που θα δώσουν επιταγή για δωρεάν ηλιακό θερμοσίφωνα.

Τι είναι το πρόγραμμα Αλλάζω Θερμοσίφωνα;

Δεν έχει καμμία σχέση με το εξοικονομώ 2023 και βρίσκονταν σε άλλη πλατφόρμα που ονομάζονταν allazothermosifona.gov.gr.

Σε αυτή την διαδικτυακή διεύθυνση, πατούσατε το κουμπί είσοδος για να διεκδικήσετε έναν ολοκαίνουργιο ηλιακό θερμοσίφωνα.

Για όσους ήταν στην ΔΕΗ έπρεπε να χρησιμοποιήσουν το δεη e bill γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζουν το αριθμό της ηλεκτρικής τους παροχής.

Όλα αυτά που θα σας αναλύσουμε, μπορείτε να τα δείτε οπτικοποιημένα και στο παρακάτω βίντεο.

Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Ποια ήταν η διαδικασία της αίτησης;

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας είχε επιδότηση και ανακοινώθηκε επίσημα τον Μάη του 2023. Βέβαια για να πούμε την αλήθεια, από το 2022, ακούγαμε για επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα και επιδότηση δεν βλέπαμε.

Την Πέμπτη 11 Μαΐου άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα www.allazothermosifona.gov.gr του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα» για τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα με επιδότηση, όπως αναφέρονταν στο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε η προκήρυξη του προγράμματος.

Ειδικότερα η αίτηση γίνονταν ανά ΑΦΜ. Μέχρι τις 20 Ιουνίου 2023, μπορούσαν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους όλοι οι δικαιούχοι, καθώς η πλατφόρμα του προγράμματος «ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ-ΑΛΛΑΖΩ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ» ήταν πλέον ανοιχτή για όλα τα ΑΦΜ.

Όλα αυτά πραγματοποιήθηκαν από την πλατφόρμα allazotheromifona μέσω gov. Η αίτηση γίνονταν μέσα από την πλατφόρμα allazothermosifona.gov.gr.

Οι δικαιούχοι που έκαναν αίτηση και εγκρίθηκε, παίρνουν δύο επιταγές. Μία για αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα και μία για το κόστος εγκατάστασης.

Στην αίτηση για επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα 2023, έπρεπε επίσης να δηλώσουν τον 11ψήφιο αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας στην οποία βρίσκεται εγκατεστημένος ο προς αντικατάσταση θερμοσίφωνας και ότι δεν υπάρχει περιορισμός από κανονισμούς λειτουργίας.

Στην αίτηση για επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα 2023, έπρεπε να δηλώσετε την ύπαρξη ή μη μέλους ΑμεΑ στην οικογένεια, ένα μοναδικό αριθμό κινητού τηλεφώνου που πιστοποιούνταν μέσω αποστολής κωδικού μίας χρήσης και εκεί στέλνεται ο κωδικός της επιταγής (voucher), αλλά και για κάθε σχετική επικοινωνία με τον ωφελούμενο. Στην περίπτωση που υπήρχε, μπορούσε να δηλωθεί και το email.

Τι έπρεπε να προσέξετε

Για να δοθεί η επιδότηση για την αγορά νέου ηλιακού θερμοσίφωνα, οι δικαιούχοι πρέπει να αποσύρουν τους παλιούς θερμοσίφωνες οι οποίοι είναι λειτουργικοί.

Πριν την αντικατάσταση τους, θα πρέπει να είναι τοποθετημένοι στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης. Θα πρέπει να είναι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες χωρητικότητας 40 λίτρων.

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας έχει επιδότηση με προϋπολογισμό 65 εκατομμύρια ευρώ και προβλέπει μέσο κόστος αγοράς από 800 έως και 1.000 ευρώ.

Ίσχυαν τα ίδια κριτήρια όπως και με το πρόγραμμα ανακυκλώνω συσκευή. Το πρόγραμμα ανακυκλώνω αλλάζω συσκευή, αφορούσε θερμοσίφωνα για πρώτη ή δεύτερη κατοικία, το οποίο χώριζε τους δικαιούχους σε τρεις κατηγορίες.

Η πρώτη κατηγορία για το ανακυκλώνω αλλάζω συσκευή περιελάμβανε όσους έχουν εισόδημα μέχρι 5000 ευρώ.

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας είχε επιδότηση και σε νοικοκυριά με εισόδημα από 5.000 έως 10.000 αλλά και από 10.000 ευρώ και πάνω που άνηκαν στην τρίτη κατηγορία.

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας είχε επιδότηση και ήταν συνάρτηση της χωρητικότητας του boiler και της εισοδηματικής κατηγορίας του οφειλόμενου.

Με λίγα λόγια, η επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα 2023 αφορούσε τόσο δικαιούχους που είχαν ηλεκτρικό θερμοσίφωνα και ήθελαν να τον αναβαθμίσουν σε ηλιακό αλλά και όσους ήθελαν να αντικαταστήσουν τον παλιό ηλιακό τους θερμοσίφωνα, ενώ το voucher μπορεί να φτάνει και τα 1.000 ευρώ.

Για το πρόγραμμα ανακυκλώνω αλλάζω συσκευή, ο ηλιακός θερμοσίφωνας είχε επιδότηση σε άτομα που έχουν γεννηθεί πριν από 1 Ιανουαρίου του 2006, είναι κάτοικοι Ελλάδας και διαθέτουν ενεργούς κωδικούς στο TAXIS.

Προϋπόθεση για την επιδότηση στον ηλιακό θερμοσίφωνα, είναι η ανακύκλωση παλιάς ενεργοβόρας ηλεκτρικής συσκευής θερμοσίφωνα που έχει χωρητικότητα ίση ή μεγαλύτερη των 40 λίτρων.

Τέλος, στο allazothermosifona δεν μπορούσαν να κάνουν αίτηση όσοι είχαν εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ. Άρα τα υψηλά εισοδήματα δεν ήταν δικαιούχοι.

Ανακυκλώνω αλλάζω θερμοσίφωνα: Υπάρχει ελπίδα

Μέσα στο καλοκαίρι και πιο συγκεκριμένα τέλη Ιουλίου, δόθηκαν τα vouchers για τους δικαιούχους του προγράμματος.

Στις 12 Ιουλίου εκδόθηκαν τα αποτελέσματα του προγράμματος «Ανακυκλώνω – αλλάζω θερμοσίφωνα».

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, μόλις έκλεισε η πλατφόρμα, βγήκαν τα προσωρινά αποτελέσματα με τους δικαιούχους που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια.

Μετά, οι ενδιαφερόμενοι είχαν προθεσμία επτά ημερών για να υποβάλουν ενστάσεις και με τη λήξη και αυτής της προθεσμίας βγήκαν και τα οριστικά αποτελέσματα.

Οι τελικοί δικαιούχοι άρχισαν να λαμβάνουν τα SMS στο τέλος Ιουλίου 2023.

Τα αποτελέσματα εμφανίζονται στην παρακάτω διεύθυνση: https://allazothermosifona.gov.gr/exelixi/apotelesmata-axiologisis/.

Στην παραπάνω διεύθυνση μπορείτε να βρείτε και τους προμηθευτές για το αλλάζω θερμοσίφωνα.

Στη σελίδα αυτή αναρτούνται οι πίνακες προσωρινών και οριστικών αποτελεσμάτων, μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων και την ολοκλήρωση της αξιολόγησής τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν θα λάβουν το SMS για την αγορά ηλιακού και αντικατάσταση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα όλοι οι δικαιούχοι.

Θα γίνει τμηματικά. Στην αρχή θα λάβουν sms ένα 10% των δικαιούχων. Αργότερα, θα απελευθερωθούν και άλλα κονδύλια, και έτσι να μπουν στις λίστες των τελικών δικαιούχων ακόμα περισσότεροι.

Πότε λήγουν τα vouchers

Η προθεσμία για την εξαργύρωση των vouchers λήγει στις 4 Οκτωβρίου.

Στη συνέχεια θα αρχίσει ο δεύτερος κύκλους του προγράμματος «Ανακυκλώνω- Αλλάζω θερμοσίφωνα» με την ανάδειξη νέων δικαιούχων από τη δεξαμενή των επιλαχόντων.

Πως γίνεται η παράδοση του παλιού θερμοσίφωνα στον έμπορο;

Από τη στιγμή που παραδίδετε τον παλιό ηλεκτρικό θερμοσίφωνα στον έμπορο, έχετε καλύψει τη δική σας υποχρέωση όσον αφορά στο σκέλος της ανακύκλωσης. Οποιοδήποτε πρόβλημα αφορά μεταγενέστερα βήματα δε σας επηρεάζει.

Προσοχή όμως γιατί η παράδοση από εσάς προς τον έμπορο πρέπει να καταχωρηθεί (από τον έμπορο) στην ψηφιακή πλατφόρμα του Προγράμματος, για να καταγραφεί ως γενόμενη και από το Πρόγραμμα.

Τη στιγμή που ο έμπορος θα κάνει την ποσοτική παραλαβή του παλαιού Θερμοσίφωνα θα λάβετε SMS στο προσωπικό σας κινητό που θα επιβεβαιώνει την παράδοση και θα γνωρίζετε έτσι ότι έχει ολοκληρωθεί κάθε βήμα που σας αφορά.

Αν δε λάβετε SMS εντός εύλογου χρονικού διαστήματος από την παράδοση, επικοινωνήστε με τον έμπορο που έχει παραλάβει τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα και υποχρεούται να τον δηλώσει.

Πως μπορείτε να δείτε αν είστε δικαιούχος του αλλάζω θερμοσίφωνα

Για να μην ψάχνετε στην λίστα με τους δικαιούχους, υπάρχει και άλλος τρόπος για να δείτε αν είστε δικαιούχος του προγράμματος.

Μπαίνετε στο πρόγραμμα με τους κωδικούς taxisnet και βλέπετε την πορεία της αίτησης σας.

Εκεί θα σας γνωστοποιεί αν έχετε εγκριθεί ή αν έχετε απορριφθεί λόγω της χρηματοδότησης.

Τα οφέλη του ηλιακού θερμοσίφωνα

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές και οικονομικές μεθόδους για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.

Έχουν πολλά οφέλη, όπως:

Εξοικονόμηση χρημάτων: Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες μπορούν να σας εξοικονομήσουν χρήματα στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια για να θερμάνουν το νερό.

Περιβάλλον: Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι μια φιλική προς το περιβάλλον επιλογή, καθώς δεν παράγουν εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Αυτονομία: Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες μπορούν να σας παρέχουν ζεστό νερό ακόμα και όταν δεν υπάρχει ρεύμα.

Ευκολία συντήρησης: Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι πολύ εύκολοι στη συντήρηση και δεν απαιτούν πολύ χρόνο ή προσπάθεια.

Αξιοπιστία: Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι πολύ αξιόπιστοι και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.