Ο Απρίλιος έχει την πρωταπριλιά συνδέεται παραδοσιακά με τα ψέματα και τις αθώες φάρσες – Πώς ξεκίνησε αυτό έθιμο;
Ο Απρίλιος ανήκει στην εποχή άνοιξη στο βόρειο ημισφαίριο και στο φθινόπωρο στο νότιο ημισφαίριο κατά το Ιουλιανό και το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Ο Απρίλιος περιλαμβάνει 30 ημέρες.
Μια ευχή για τον Απρίλιο είναι η ακόλουθη: “Ήρθε ο Απρίλης με χαρά και τα κόκκινα αυγά! Καλό μήνα!” εύχονται πολλοί και δεν έχουν άδικο.
Δείτε και άλλες ευχές για το καλό μήνα:
α) Καλό και ευτυχισμένο μήνα να έχουμε! Επιτέλους! Ήρθε! Περιμέναμε πώς και πώς! β)Καλό, δημιουργικό και παραγωγικό μήνα, εύχομαι! Χαμογελάτε, είναι μεταδοτικό! γ)Νέος μήνας, νέα αρχή, να είμαστε καλά, να χαρούμε τις όμορφες μέρες που έρχονται! Να κοιτάμε προς τον φωτεινό ήλιο, χωρίς φόβους!
Η Πρωταπριλιά γιορτάζεται εδώ και αρκετούς αιώνες από διαφορετικούς πολιτισμούς, αν και η ακριβής προέλευσή της παραμένει μυστήριο.
Οι παραδόσεις για την Πρωταπριλιά περιλαμβάνουν βασικά φάρσες και πρωταπριλιάτικα ψέματα σε άλλους, συχνά φωνάζοντας “Πρωταπριλιά” στο τέλος για να αποκαλυφθεί η… πονηριά μας.
Μερικοί ιστορικοί υποθέτουν ότι το έθιμο της Πρωταπριλιάς χρονολογείται από το 1582, όταν η Γαλλία άλλαξε από το Ιουλιανό στο Γρηγοριανό ημερολόγιο, όπως ζήτησε το Συμβούλιο του Trent το 1563.
Στο Ιουλιανό ημερολόγιο, όπως και στο Ινδουιστικό, το νέο έτος ξεκινούσε με την εαρινή ισημερία γύρω στην 1η Απριλίου και όχι την 1η Ιανουαρίου.
Όσοι άργησαν να μάθουν για την αλλαγή ή απλά δεν ήθελαν να αναγνωρίσουν ότι η αρχή της νέας χρονιάς είχε μετακινηθεί στην 1η Ιανουαρίου και συνέχισαν να τη γιορτάζουν την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου έως την 1η Απριλίου, έγιναν “θύματα” εμπαιγμού και αστείων με τους “θύτες” να τους φωνάζουν “Κορόιδα του Απρίλη” (April Fools).
Αυτές οι φάρσες περιλάμβαναν την τοποθέτηση χάρτινων ψαριών στην πλάτη τους και τον χαρακτηρισμό ως “poisson d’avril” (ψάρια Απριλίου), που λένε ότι συμβολίζουν ένα χαζό ψάρι που το πιάνεις (το κοροϊδεύεις δλδ) εύκολα. Κατ’ επέκταση το “θύμα” της φάρσας θεωρείτο ένα άτομο που το κοροϊδεύεις εύκολα.