Αυτά είναι τα βήματα που πρέπει να κάνετε για τον καθαρισμό ενός τζακιού

καθαρισμοσ τζακιου

Το τζάκι είναι μία ευχάριστη παρέα για τους ιδιοκτήτες κάθε  κατοικίας, όπου μπορούν να απολαμβάνουν την καθημερινότητά τους, ειδικά τις κρύες μέρες του χειμώνα δίπλα στη ζέστη φωτιά μαζί με την οικογένειά τους ή με μία παρέα φίλων. Αυτός όμως ο σιωπηλός σύντροφος χρειάζεται την δική του συντήρηση και περιποίηση για να μπορεί να σας κάνει παρέα όποτε τον χρειαστείτε.

Αρχικά, θα μιλήσουμε για τον καθαρισμό των πέτρινων τζακιών. Η πέτρα μπορεί να φαίνεται ένα από τα πιο σκληρά υλικά που υπάρχουν στην κατασκευή τζακιών, αλλά στην πραγματικότητα έχει μια πορώδη επιφάνεια που μπορεί να αλλοιωθεί με την πάροδο του χρόνου και το σμάλτο επάνω σε αυτή να χαλάσει, εάν χρησιμοποιηθούν λάθος προϊόντα καθαρισμού.

Ο καθαρισμός τζακιού από πέτρα θέλει προσεχτικά βήματα που αν τα τηρήσετε ευλαβικά θα διατηρήσετε το τζάκι σας σε καλή κατάσταση για δεκαετίες. Για αρχή είναι καλή ιδέα να απλώσετε μουσαμά ή πλαστικό στο πάτωμα, μπροστά από την εστία, για να προστατεύσετε το πάτωμά σας από οποιοδήποτε διάλυμα καθαρισμού που μπορεί να χυθεί. Φροντίστε να καλύψετε την περιοχή γύρω από την εστία με παλιές εφημερίδες για να προστατεύσετε το πάτωμά σας από τυχόν πιτσιλιές. Τι θα χρειαστείτε για το καθαριστικό τζακιού:

Βούρτσα με μαλακές τρίχες
Υγρό απορρυπαντικό πιάτων
Μπολ ανάμειξης
Τρεις κουταλιές της σούπας επιτραπέζιο αλάτι
Τρία λίτρα ζεστό νερό
Κάδος λίτρου

Το κλειδί για τον καλό καθαρισμό του πέτρινου τζακιού είναι το απλό καθάρισμα με ήπια καθαρίστηκα – ξεχάστε οτιδήποτε είναι πολύ δυνατό. Για να φτιάξετε το διάλυμα καθαρισμού σας, απλώς ανακατέψτε 3 μέρη νερό σε 1 μέρος υγρό απορρυπαντικό πιάτων και ανακατέψτε καλά.

Εάν έχετε έναν επίμονο λεκέ απλά δοκιμάστε ένα διάλυμα υδροχλωρικού οξέος. Για να το κάνετε αυτό, ανακατέψτε 10 μέρη νερού με 1 μέρος υδροχλωρικού οξέος και προσθέστε λίγο απορρυπαντικό πιάτων. Είναι απαραίτητο να φοράτε προστατευτικά γάντια ανά πάσα στιγμή κατά τη χρήση της διαδικασίας και να ξεπλύνετε αμέσως με νερό αφού καθαρίσετε τον λεκέ για να αποφύγετε τυχόν ξεθώριασμα της πέτρας.

Κατά τον καθαρισμό τζακιού είναι σημαντικό να εμποτίσετε εκ των προτέρων την λερωμένη περιοχή με ένα σφουγγάρι. Αυτό θα βοηθήσει να αποφευχθεί η χάραξη κατά τη διαδικασία καθαρισμού. Πριν αναμίξετε το διάλυμα καθαρισμού, φροντίστε να καθαρίσετε το εσωτερικό της εστίας με μία ηλεκτρική σκούπα για να απαλλαγείτε από τυχόν σωματίδια βρωμιάς που θα μπορούσαν να κάνουν τον καθαρισμό αρκετά δύσκολο.

Ανακατέψτε τα συστατικά του καθαριστικού για το πέτρινο τζάκι σας στον κουβά σας και εφαρμόστε το καθαριστικό στην εστία του τζακιού σας, φορώντας λαστιχένια γάντια στα χέρια σας. Όταν καθαρίζετε την εστία του πέτρινου τζακιού σας, είναι σημαντικό να αφήσετε το διάλυμα για δέκα λεπτά ώστε να δράσει.

Μετά από δέκα λεπτά, αφαιρέστε το διάλυμα χρησιμοποιώντας ένα σφουγγάρι και χρησιμοποιήστε μια οδοντόβουρτσα για να απομακρύνετε τη βρωμιά από τυχόν δυσπρόσιτες περιοχές. Μόλις αφαιρέσετε τυχόν βρωμιά, ξεπλύνετε καλά το σημείο με καθαρό νερό

Σημαντική συμβουλή: ο καθαρισμός μαυρίλας και λίπους από το πέτρινο τζάκι μπορεί να είναι δύσκολος. Για να κάνετε την διαδικασία πιο εύκολη, χρησιμοποιήστε μια παλιά οδοντόβουρτσα που θα μπορεί να εισχωρήσει σε όλες τις γωνίες.