Πανελλαδικές: Ποιος είναι ο σωστός τρόπος επανάληψης;

πανελλαδικεσ σωστοσ τροποσ

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις μόλις τελείωσαν και αμέσως, ήδη από την αρχή του καλοκαιριού, ξεκινάει η προετοιμασία της επόμενης φουρνιάς.

Οι Πανελλαδικές είναι ένα κρίσιμο μέρος του σχολικού ταξιδιού και οι μαθητές αφιερώνουν σημαντικό χρόνο στην προετοιμασία τους για αυτές. Ας δοκιμάσουμε εδώ να βοηθήσουμε τους μαθητές που ξεκινούν φέτος στην Γ΄ Λυκείου, και ας διερευνήσουμε τη σημασία της επανάληψης κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. 

Ξεκίνα όσο πιο νωρίς μπορείς

Η αποτελεσματική επανάληψη δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει βιαστικά. Ξεκινήστε την επανάληψή σας νωρίς για να δώσετε στον εαυτό σας αρκετό χρόνο για να καλύψει όλο το υλικό πλήρως. Μία αποτελεσματική μέθοδος μικροεπανάληψης, είναι να διαβάζετε ξανά ένα κεφάλαιο όταν αυτό τελειώνει και να διαβάζετε ξανά τα σημεία που σας δυσκόλεψαν. Όλα αυτά, σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς και όχι μόνο τις τελευταίες μέρες.

Εστίασε στα μαθήματα που είσαι πιο αδύναμος/η

Μια γενική επανάληψη όλων των μαθημάτων, θα σας δώσει χρόνο να καταλάβετε σε ποια μαθήματα και σε ποια σημεία είστε πιο αδύναμοι, με σκοπό να εστιάσετε σε αυτά και να τους δώσετε περισσότερη σημασία μελλοντικά. 

Ξεχώρισε τα σημαντικά

Βγάλτε όλους τους χρωματιστούς μαρκαδόρους και στυλό σας και ξεκινήστε να υπογραμμίζετε αυτά που θεωρείτε πιο σημαντικά. Κολλήστε χαρτάκια post it παντού, στα βιβλία σας, στο γραφείο σας. Κάντε σχέδια, σχεδιαγράμματα. Γεμίστε τα κεφάλαια με ερωτήσεις που θεωρείτε σημαντικές. Έτσι, όταν επιστρέψετε σε εκείνα σημεία στην επανάληψή σας, θα σας είναι πιο εύκολο να θυμηθείτε το περιεχόμενό τους.

Κάνε μικρά διαλείμματα

Είτε έχετε περάσει πολλές ώρες μπροστά από το βιβλίο, είτε έχετε διαβάσει μόνο ένα κεφάλαιο, προσπαθήστε να κάνετε διαλείμματα όταν το χρειάζεστε. Το μυαλό σας σας ειδοποιεί να σταματήσετε για λίγο, να πάρετε μια ανάσα και να συνεχίσετε αργότερα. Αν απλά προσπαθήσετε να διαβάσετε τα πάντα χωρίς κανένα διάλειμμα, θα καταλήξετε να μη θυμάστε ένα μεγάλο ποσοστό πληροφοριών.

πανελλαδικεσ σωστοσ τροποσ

Βρες εναλλακτικούς τρόπους να διαβάσεις

Αν απλά έχετε βαρεθεί να διαβάζετε το ίδιο κεφάλαιο στη φυσική ξανά και ξανά, υπάρχει κι άλλος τρόπος να μάθετε τις ίδιες πληροφορίες, αλλά με διασκεδαστικό τρόπο. Το διαδίκτυο είναι γεμάτο ενδιαφέροντα, επιστημονικά βίντεο, άρθρα ακόμα και σειρές που πραγματεύονται τις ίδιες πληροφορίες με αυτές των βιβλίων. Κάποιες φορές, ένας άγνωστος καθηγητής στο ίντερνετ, από την Ινδία ή την Κίνα, μπορεί να σας διδάξει με πολύ πιο ενδιαφέρον τρόπο αυτά που το βιβλίο περιγράφει με βαρετό τρόπο.

Μπες στη θέση του καθηγητή

Έχετε περάσει τόσες ώρες δίπλα σε καθηγητές στο σχολείο και στο φροντιστήριο κι αυτό σίγουρα σας έχει μάθει κάποιες διδακτικές μεθόδους. Προτείνετε σε ένα μέλος της οικογένειάς σας, να του κάνετε μάθημα. Πάρτε το βιβλίο σας και ξεκινήστε το μάθημα, τονίζοντας τα σημεία που θεωρείτε σημαντικά. Εκείνοι μπορεί να μην καταλάβουν τίποτα, εσείς, όμως, θα θυμάστε πολύ περισσότερες πληροφορίες.

Λύσε παλιά θέματα

Η επίλυση παλιών θεμάτων είναι ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας της επανάληψης, καθώς επιτρέπει στους μαθητές να ελέγχουν πώς πηγαίνει η επανάληψή τους και να αξιολογούν σημεία προς βελτίωση. Τα παλιά θέματα μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές να εξοικειωθούν με τη δομή της εξέτασης και τη γλώσσα που χρησιμοποιείται, καθώς και να εξασκηθούν στο να τοποθετούν τις γνώσεις τους σε παραγράφους και να τις μεταφέρουν με σαφήνεια. Αναλύοντας τα αποτελέσματά τους και προσδιορίζοντας σε ποια σημεία είναι σίγουροι και σε ποια χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο και σκέψη, οι μαθητές μπορούν να προσαρμόσουν ανάλογα το χρονοδιάγραμμα στην επανάληψή τους.

Πόσο σημαντική είναι η επανάληψη;

Η επανάληψη είναι ένα κρίσιμο μέρος της διαδικασίας προετοιμασίας για τις εξετάσεις και δεν πρέπει να αγνοηθεί. Η αποτελεσματική επανάληψη μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές να εστιάσουν σε πιο αδύναμα θέματα, να εντοπίσουν σημεία που χρειάζονται περισσότερη μελέτη και να αξιολογήσουν τον εαυτό τους πριν δώσουν την πραγματική εξέταση. Η διαδικασία αυτή, είναι σημαντική, καθώς επιτρέπει στους μαθητές να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους, να παρακολουθήσουν την πρόοδό τους και να βελτιώσουν την απόδοσή τους στις εξετάσεις. Ξεκινώντας νωρίς, βρίσκοντας μια μέθοδο επανάληψης που λειτουργεί για αυτούς και παραμένοντας ήρεμοι και θετικοί, οι μαθητές μπορούν να μεγιστοποιήσουν τον χρόνο επανάληψής τους και να έχουν σημαντική επιτυχία στις τελικές τους εξετάσεις.