Η Εκκλησία επιτρέπει στους πιστούς την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, αυγών, ψαριών και ελαιολάδου, απαγορεύει όμως την κατανάλωση κρέατος. Πότε γίνεται αυτό;
Από τα κύρια παραδοσιακά φαγητά του τραπεζιού είναι τα μακαρόνια, που συσχετίζονται από τους λαογράφους με τη λατρεία των ψυχών κατά την περίοδο αυτή.
“Κυριακή της τυροφάγου”, “Κυριακή της τυρινής” ή “τυρινή Κυριακή” και η εβδομάδα που διανύουμε ονομάζεται“τυρινή εβδομάδα”, “εβδομάδα της τυροφάγου” ή “λευκή εβδομάδα”.
Η Κυριακή της Απόκρεω είναι η τελευταία μέρα που τρώνε κόκκινο κρέας και η εβδομάδα μεταξύ της Κυριακής της Απόκρεω και της Κυριακής της τυρινής είναι οι μέρες που τρώνε ψάρι, τυρί, γάλα και αυγά.
Τα τροπάρια της Κυριακής αυτής μας θυμίζουν την έξοδο από τον Παράδεισο, σε συνδυασμό με την αρχή της νηστείας.
Ο Πρωτόπλαστος Αδάμ δεν τήρησε τη μία εντολή, της νηστείας, που του έδωσε ο Θεός, κι έφαγε από τον απαγορευμένο καρπό κι έχασε τον Παράδεισο. Οι πιστοί τώρα με τη νηστεία, από τις τροφές και από την αμαρτία, προσπαθούν με τη Χάρη του Θεού να τον ξανακερδίσουν.
Η Κυριακή αυτή λέγεται της Τυροφάγου, γιατί τρώμε δηλαδή τυροκομικά. Φέτος είναι την Κυριακή 6 Μαρτίου 2022. Μία ημέρα πριν την καθαρή Δευτέρα.
Το πρωί της Κυριακής της Τυρινής οι πιστοί πηγαίνουν στην εκκλησία όπου γίνεται ο καθιερωμένος εκκλησιασμός.
Το μεσημέρι το τραπέζι περιλαμβάνει ότι έχει σχέση με τυρί και δεν υπάρχει καθόλου κρέας στο τραπέζι.
Το βράδυ της Κυριακής της Τυρινής ετοιμάζουν μακαρόνια με μπόλικη μυζήθρα και τηγανητό τυρί.