Κοινωνικός τουρισμός 2022: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις;

Πότε αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τα εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού 2022 – 2023- Για ποιους θα δώσει δωρεάν διακοπές

Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα και τι θα γίνει με τα καταλύματα του κοινωνικού τουρισμού και πότε αναμένεται να ξεκινήσει; Επίσης θα σας υπενθυμίσουμε τα περσινά χαρακτηριστικά του προγράμματος που έδωσε δωρεάν διακοπές σε χιλιάδες οικογένειες.

Πέρσι είχε ξεκινήσει τη Δευτέρα 24 Μαΐου η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ, το οποίο έτρεξε κατά την περίοδο 1η Αυγούστου 2021 μέχρι 31 Ιουλίου 2022.

Το πρόγραμμα είχε προϋπολογισμό ύψους 30 εκατ. ευρώ, ένα ποσό που καλύπτει 300.000 επιταγές, προκειμένου να δοθεί επιπλέον ώθηση στον ελληνικό τουρισμό. Παράλληλα προβλέπονταν αυξημένες επιδοτήσεις στους δικαιούχους (έως και το 100% σε ορισμένες περιπτώσεις),καθώς και μειωμένη έως μηδενική ιδιωτική συμμετοχή στο κόστος της διανυκτέρευσης στα τουριστικά καταλύματα που λαμβάνουν μέρος.

Κοινωνικός τουρισμός 2022: Έξτρα ενισχυμένο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού σχεδιάζεται κάθε χρόνο με τους δικαιούχους οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία για φθηνές διακοπές ακόμα και σε 5άστερα ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα ανακοινωθεί αυτή την βδομάδα. Πέρσι χαρακτηριστικό του προγράμματος ήταν η αύξηση της συμμετοχής του ΟΑΕΔ στο κόστος διαμονής με αντίστοιχη μείωση της συμμετοχής των δικαιούχων σε όλα τα ξενοδοχεία.

Επίσης βασικά χαρακτηριστικά του περυσινού προγράμματος ήταν τα παρακάτω:

-Υπήρχε το ειδικό πλαίσιο για κοινωνικό τουρισμό με 10 διανυκτερεύσεις και μηδενική ιδιωτική συμμετοχή στα νησιά Λέσβο, Λέρο, Σάμο, Χίο Κω και στον Έβρο.

-Αυξήθηκε κατά 20% η μέγιστη διάρκεια των διανυκτερεύσεων του προγράμματος από 5 σε 6 βράδια.

Κοινωνικός τουρισμός 2022-23
Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη όλων των προγραμμάτων, μέσω των οποίων, χιλιάδες πολίτες θα μπορέσουν να κάνουν οικονομικότερες καλοκαιρινές διακοπές. Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού ξεκινάει 1η Αυγούστου και διαρκεί έως 31 Ιουλίου του επόμενου έτους. Όσοι έχουν ακόμα στα χέρια τους επιταγές του προγράμματος 2021-2022 να σπεύσουν να τις χρησιμοποιήσουν έως τις 31 Ιουλίου γιατί μετά δεν θα μπορούν, αφού θα έχουν βγει οι νέες επιταγές.

-Αυξήθηκε η επιδότηση για διαμονή στα ξενοδοχεία 2-5 αστέρων με πρωινό. Μειώθηκε η υποχρεωτική διαθεσιμότητα των κλινών το καλοκαίρι και τις εορτές στο 25% έναντι 40% πέρσι. Τέλος δόθηκε διπλή μοριοδότηση και καλύπτονται πλήρως τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια σε ΑΜΕΑ.

Για το 2022, θα γίνουν κάποιες διαφοροποιήσεις που θα ανακοινωθούν μέσα σε αυτή την εβδομάδα.

Ο κοινωνικός τουρισμός είχε αρκετούς δικαιούχους τις προηγούμενες χρονιές. Ήταν εργαζόμενοι και άνεργοι που πραγματοποίησαν 50 ημέρες εργασίας ή έλαβαν 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών ή είναι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ.

Το σύστημα επιλογής των δικαιούχων για το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων οικονομικών, οικογενειακών και ασφαλιστικών κριτηρίων.

Ωφελούμενοι είναι τα παιδιά των δικαιούχων ηλικίας άνω των 5 ετών και έως 18 ετών. Όπως και τα παιδιά 18 ετών και άνω ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας με οποιαδήποτε αναπηρία 67% και άνω. Και τέλος, σύζυγοι των δικαιούχων έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών.

Χάνουν το επίδομα κοινωνικού τουρισμού όσοι ήταν δικαιούχοι πέρσι, ανεξαρτήτως από το αν έκαναν χρήση του προγράμματος ή όχι.

Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν επιταγές του 2021-2022

Με τα έως σήμερα δεδομένα, όσοι έχουν ακόμα στα χέρια τους επιταγές του προγράμματος 2021-2022 έχουν τη δυνατότητα να τις χρησιμοποιήσουν έως τις 31 Ιουλίου 2022, με τις επιταγές για το νέο πρόγραμμα 2022-2023 να ξεκινούν να ισχύουν από την πρώτη μέρα του Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού έχει διάρκεια 12 μήνες, από 01.08.2021 έως 31.07.2022.