Κριτήρια σωστής επιλογής για αγορά κλιματιστικού

 

Το µέγεθος, η απόδοση και η περιοχή τοποθέτησης είναι οι βασικοί παράγοντες επιλογής ενός κλιματιστικού.

Αυτό που εύκολα μπορεί να κατανοήσετε είναι πως, διαφορετική χρήση θα έχει ένα κλιματιστικό τον χειμώνα σε ένα ρετιρέ διαμέρισμα στον Λόφο Έντισον στην Παλληνη, από ένα κλιματιστικό σε ένα ισόγειο διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης, λόγο των βοριάδων και των μειωμένων θερμοκρασιών που θα επικρατούν στην πρώτη περίπτωση.

 

Οι πιο κατάλληλοι όμως για να κρίνουν το μέγεθος και τη “δύναµη” που χρειάζεται να έχει ένα κλιματιστικό για να καλύψει τις ανάγκες του χώρου χειμώνα – καλοκαίρι, είναι οι ψυκτικοί οι οποίοι πραγματοποιούν ειδική μελέτη κατόπιν επίσκεψης, λαμβάνοντας υπόψη την κάτοψη του χώρου σας. Υπάρχουν δύο βασικές επιλογές: α) η τοποθέτηση ενός κλιµατιστικού μηχανήµατος στο χώρο που να αποδίδει το απαιτούμενο σύνολο των BTU και β) η τοποθέτηση δύο ή τριών µικρότερης απόδοσης κλιματιστικών που στο σύνολό τους θα αποδίδουν τα απαραίτητα BTU.

Πλεονέκτημα της τελευταίας λύσης αποτελεί η καλύτερη διανοµή ψύξης – θέρμανσης, ενώ μειονεκτήματά της είναι τόσο το αυξημένο κόστος όσο και η «κάλυψη» περισσότερης επιφάνειας τοίχου από τα κλιματιστικά.


Οι τιμές στην αγορά για κλιµατιστικά απόδοσης 9.ΟΟΟ 
BTU και 12.000 BTU, είναι από 240 € µέχρι 2000 €, για 18.000 BTU, από 440 € µέχρι 2000 € ενώ για τα 24.000 BTU από 510 € µέχρι 2200 €.


Προσοχή: μην επιλέξετε κάποια μικρότερη συσκευή από τις απαιτήσεις του χώρου, γιατί είναι δυνατό να υπερφορτωθεί και να μην µπορεί να αποδώσει σωστά. Η οικονοµία στην τιµή αγοράς επιβαρύνει άλλωστε το κόστος λειτουργίας, γιατί όσο πιο «δυνατό» είναι ένα κλιµατιστικό, τόσο λιγότερο «κόπο» χρειάζεται – και κατά συνέπεια κατανάλωση σε ηλεκτρικό ρεύµα για να αποδώσει. Τα απλά κλιµατιστικά είναι πιο φτηνά κατά 30% από τα 
inverter, ενώ αν το µοντέλο που θα επιλέξετε διαθέτει τηλεχειρισμό μέσω Wifi, ιονιστή, φίλτρο καθαρισμού αέρα και κάποια έξτρα, κοστίζουν περίπου 20% επιπλέον από ένα απλό. Τέλος, όσον αφορά την εγκατάσταση του κλιματιστικού, ενδεικτικά αναφέρουμε πως το κόστος της είναι περίπου 100 €, όπου συμπεριλαμβάνεται 3 μέτρα σωλήνα.

Υπολογισμός των απαιτούµενων BTU
 
Για να υπλογίσει κανείς πόσα 
BTU απαιτούνται για ένα δωµάτιο, ώστε να επιλεγεί το κατάλληλο “µέγεθος” του κλιµατιστικού, υπάρχει ένας “πρακτικός” τρόπος: Πρώτα μετριέται η επιφάνεια κάθε τοίχου, κατόπιν πολλαπλασιάζεται µε έναν καθορισμένο συντελεστή, για να ακολουθήσει πρόσθεση όλων των γινομένων που προκύπτουν. Ας πούμε για παράδειγμα πως έχουμε ένα δωμάτιο 25 τ.µ. με τέσσερις τοίχους επιφάνειας 15 τ.μ. ο καθένας. Για τον βόρειο τοίχο έχουμε 15 x 40 = 600 BTU, για το νότιο 15 x 200 = 3.000 BTU, για τον ανατολικό 15 x 150 = 2.250 BTU, και για το δυτικό 15 x 400 = 6.000 BTU. Το σύνολο των BTU που προκύπτει είναι 11.850 BTU. Συμπέρασµα: Το κλιματιστικό που θα αγοραστεί πρέπει να αποδίδει τουλάχιστον 12.000 BTU.
 
5 κανόνες σωστής λειτουργίας του κλιματιστικού

1. Η σωστή θερµοµόνωση του χώρου κάνει οικονοµικότερη τη λειτουργία των κλιματιστικών. Γι’ αυτό, πρέπει να µειωθούν οι θερµικές απώλειες του χώρου, ώστε να µειωθεί η κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται. Η λειτουργία του κλιµατιστικού συνιστάται να γίνεται με κλειστές ακόµα και τις ενδιάµεσες πόρτες επικοινωνίας των δωµατίων, ώστε να µη διαφεύγει ψυχρός αέρας λόγω πιθανής θερµοκρασιακής διαφοράς των χώρων. Απαγορευτική είναι η λειτουργία του κλιµατιστικού µε ανοιχτά παράθυρα, γιατί τότε σπαταλάται διπλάσια ενέργεια.

2. Απαραίτητη για την απρόσκοπτη λειτουργία κάθε κλιματιστικού συστήµατος, είναι η καλή στήριξη και η αντικραδασµική έδραση των μηχανηµάτων.

3. Η θέση της εξωτερικής μονάδας του κλιματιστικού είναι εξίσου σηµαντική µε την θέση της εσωτερικής μονάδας. Πρέπει να είναι τέτοια ώστε όχι µόνο να εξασφαλίζει τη φυσιολογική λειτουργία του κλιματιστικού, αλλά και να µη δηµιουργεί ενοχλητικούς θορύβους στους γείτονες.

4. Για να είναι όσο δυνατό μεγαλύτερο το όφελος, χωρίς να σπαταλάται άσκοπα ηλεκτρική ενέργεια, είναι καλύτερο να λειτουργούν τα κλιµατιστικά περισσότερη ώρα με ένδειξη θερµοκρασίας στο ρυθμιστή 20 έως 22 βαθμούς, παρά για μικρότερο χρονικό διάστηµα σε χαμηλότερη θερµοκρασία.

Το άναμµα και το σβήσιµο του απλού κλιµατιστικού σε συχνά διαστήµατα οδηγεί σε µεγαλύτερη κατανάλωση, µια που για την έναρξη της συσκευής καταναλώνεται περισσότερο ρεύµα.

5. Η αλλαγή του φίλτρου ή το καθάρισµα των µονάδων κλιματισµού πρέπει να γίνεται τακτικά. Οι περισσότεροι κατασκευαστές προσδιορίζουν ως κατάλληλο διάστηµα, στην περίπτωση συστηµατικής λειτουργίας, τους δυο µε τρεις µήνες.

 

Επιδόματα σήμερα

Εύβοια: Έρχεται μεγάλη κακοκαιρία – Ποιοι πρέπει να αφήσουν τα σπίτια τους;

Πότε κλείνουν τα σχολεία για τις δημοτικές εκλογές 2023;

Επιταγή ακρίβειας 2023: Θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα;

Ακολουθήστε το newse στο Google News  για να μάθετε πρώτοι όλες τις προκηρύξεις και τα επιδόματα