Κυριακή προ της υψώσεως του τίμιου σταυρού: Πότε είναι;

Σήμερα Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου είναι μεγάλη γιορτή. Λίγες μέρες πριν από την Παγκόσμιο Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, η Ορθόδοξός μας Εκκλησία προετοιμάζει τους πιστούς για να γιορταστεί επάξια το γεγονός της εύρεσης του Τιμίου Σταυρού του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Στις 14 Σεπτεμβρίου είναι μια μεγάλη γιορτή. Γιορτάζουμε την ύψωση του τίμιου σταυρού.

Δεν είναι ημέρα αργίας αλλά νηστείας.

Η δύναμη του Τιμίου Σταυρού φάνηκε στο θαυμαστό όραμα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, στα 312, ενώ βάδιζε εναντίον του Μαξεντίου κοντά στη Ρώμη.

Οι ιστορικοί της εποχής αναφέρουν ότι ο αυτοκράτορας είδε στον ουρανό, ημέρα μεσημέρι, το σημείο του σταυρού, σχηματισμένο με αστέρια, και την επιγραφή «ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ», επίσης σχηματισμένη με αστέρια.

Από εκείνη την ώρα έδωσε διαταγή το σημείο αυτό να γίνει το σύμβολο του στρατού του. Ο εχθρός κατατροπώθηκε και ο Κωνσταντίνος έγινε μονοκράτωρ του απέραντου κράτους. Δεν είχε καμιά αμφιβολία ότι η δύναμη του Σταυρού του είχε χαρίσει αυτή την περήφανη νίκη, γι’ αυτό προσέγγισε τον χριστιανισμό.

Στις 14 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, κάνουμε αυστηρή νηστεία. Είναι σαν την νηστεία της Μεγάλης Παρασκευής. Δεν τρώμε λάδι.