Γιατί ονομάστηκε Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και πότε γιορτάζεται το 2024 – Ποια τα έθιμα και πότε ξεκινά το Τριώδιο
Η αγαπημένη περίοδος του Τριωδίου ξεκινά αφού πρώτα έρθει η Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας εκκλησιαστικής περιόδου διάρκειας 10 εβδομάδων.
Η πρώτη Κυριακή του Τριωδίου, ονομάζεται Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου, λόγω της σχετικής ευαγγελικής περικοπής που διαβάζεται στις Εκκλησίες.
Διαβάστε περισσότερα: Καιρός: Η κακοκαιρία «Elena» φέρνει βροχές και χιόνια και στην Εύβοια
Από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου έως το Μεγάλο Σάββατο, το Τρίωδο προσκαλεί τους πιστούς να ενταχθούν σε μια πνευματική προετοιμασία.
Τι σημαίνει Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου
Γιατί ονομάστηκε Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου; Κατά την εποχή του Χριστού, οι τελώνες αντιπροσώπευαν μια ομάδα που δεν θεωρούνταν αξιόπιστη ή ευπρόσδεκτη στους κύκλους της εβραϊκής κοινωνίας.
Αυτοί που αγόραζαν τους φόρους από τη ρωμαϊκή αρχή και εισέπρατταν από τους πολίτες, συχνά θεωρούνταν αμαρτωλοί, άδικοι και εκβιαστές. Στην Καινή Διαθήκη, ο Ιησούς τους αντιπαρέβαλε με τους Φαρισαίους, εκφράζοντας την ανάγκη για ταπεινοφροσύνη και συγγνώμη.
Οι Φαρισαίοι, εκπροσωπούντες την Ιουδαϊκή θεοκρατία, είχαν μεγάλη επιρροή στον Ιουδαϊκό λαό.
Φιλοξενούσαν έντονο εθνικισμό και ήταν ζηλωτές του Μωσαϊκού Νόμου. Ωστόσο, ο Ιησούς τους ελέγχει με σφοδρότητα, καθώς είναι υποκριτές και έχουν φανατική εθνικιστική τάση.
Η ευαγγελική περικοπή αποκαλύπτει την αξία της ταπεινοφροσύνης και της συγγνώμης μέσα από το παράδειγμα του Τελώνη. Ο τελώνης, αναγνωρίζοντας τα λάθη του, επιλέγει τη συγγνώμη, ενώ ο Φαρισαίος, με την υπερηφάνεια του, παριστάνει τον τέλειο άνθρωπο.
Το δίδαγμα που προκύπτει είναι σαφές: Η ταπεινοφροσύνη και η προθυμία για συγγνώμη είναι αξίες που εκτιμώνται υψηλά.
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας του Τελώνου και του Φαρισαίου, δεν υπάρχει η παραμικρή νηστεία.
Αντίθετα, γίνεται “κατάλυση στα πάντα” μια περίοδος ελευθερίας και απολυτών απολαύσεων, όπως αναφέρεται στην εκκλησιαστική ορολογία.
Μέσα από αυτήν την ευαγγελική ιστορία, μας προσκαλείται να εξετάσουμε τη στάση μας έναντι των άλλων, να είμαστε ταπεινοί και πρόθυμοι για συγγνώμη, αναζητώντας την εσωτερική μας αλήθεια αντί να παίζουμε ρόλους εξωτερικής τελειότητας.
Η Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου το 2024 όπου ανοίγει και το τριώδιο πέφτει στις 25 Φεβρουαρίου.
Το τριώδιο χωρίζεται σε τρεις κύριες φάσεις, καθένα με τα δικά της έθιμα και τελετουργίες.
Η Απόκρεω ξεκινά με ανεβασμένη διάθεση και καρναβαλικά χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια, ακολουθούν οι εβδομάδες νηστειών, όπου η συγκέντρωση στο πνευματικό είναι στο επίκεντρο.
Το Τρίωδο κορυφώνεται με τη Μεγάλη Εβδομάδα, που οδηγεί στο Μεγάλο Σάββατο και την Ανάσταση.
Από που έρχεται η ονομασία Τριώδιο
Η ονομασία “Τρίωδο” προέρχεται από το ομώνυμο εκκλησιαστικό βιβλίο, περιλαμβάνοντας ύμνους που ψάλλονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Είναι μια παράδοση που ρίχνει ρίζες στην ελληνική κοινωνία, αναγνωρίζοντας την σημασία της προετοιμασίας πριν από τη μεγάλη γιορτή του Πάσχα.
Το Τρίωδο είναι περίοδος κινήσεων και εορταστικών εκδηλώσεων. Η πρώτη φάση, από την Κυριακή του Τελώνου μέχρι την Κυριακή της Τυροφάγου, συμπεριλαμβάνει το ξεχωριστό καρναβαλικό κλίμα.
Η Καθαρά Δευτέρα, έως το Σάββατο Του Λαζάρου, επισημαίνεται από τον ενδοδανεισμό και τις προετοιμασίες για την Μεγάλη Εβδομάδα. Η τελευταία φάση, από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι το Μεγάλο Σάββατο, εστιάζει στη λατρεία και τη συγκίνηση πριν την Ανάσταση.