Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως: Τι γιορτάζει η Εκκλησία μας
Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως: Τι γιορτάζει η Εκκλησία μας

Πότε είναι Κυριακή των Βαΐων 2024; Τι τρώμε;

Η Κυριακή των Βαΐων είναι η αρχή της εβδομάδας των παθών πριν το Πάσχα 2024.

Η είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα είναι τελικά η είσοδος του μαρτυρίου στην επίγεια ζωή. Σε λίγες ημέρες θα μαρτυρήσει και θα θανατωθεί στο σταυρό, για να θανατώσει το θάνατο και να χαρίσει τη ζωή.

Με ένα γαϊδουράκι μπήκε στην πόλη. Ο λαός, ακούγοντας ότι ο Ιησούς έρχεται, πήραν αμέσως στα χέρια τους βάγια από φοίνικες και βγήκαν να τον υποδεχτούν.

Άλλοι με τα ρούχα τους, άλλοι δε κόβοντας κλαδιά από τα δέντρα, έστρωναν το δρόμο από όπου ο Ιησούς θα περνούσε. Και όλοι μαζί, ακόμα και τα μικρά παιδιά, φώναζαν: «Ωσαννά· ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλεύς του Ισραήλ».

Την Κυριακή των Βαΐων, σε ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, όλοι οι ναοί στολίζονται με κλαδιά από βάγια, από φοίνικες δηλαδή ή από άλλα νικητήρια φυτά, όπως δάφνη, ιτιά, μυρτιά και ελιά. Μετά τη λειτουργία μοιράζονται στους πιστούς.

Στην Κυριακή των Βαϊών, η εκκλησία μνημονεύει την είσοδο του Ιησού στην Ιερουσαλήμ πριν από τη σταυροθανατική του πάθη. Κατά τη διάρκεια αυτής της ημέρας, οι χριστιανοί συχνά τοποθετούν βαϊά (κλαδιά φοίνικα, λαμπάδες ή λουλούδια) στις εκκλησίες τους και συμμετέχουν σε τελετές που συμβολίζουν τον υποδοχή του Ιησού από τον λαό της Ιερουσαλήμ.

Αυτή η εορτή συμβολίζει την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας και την προετοιμασία για το Πάσχα, που είναι η πιο σημαντική γιορτή στο χριστιανικό ημερολόγιο και γιορτάζει την ανάσταση του Ιησού Χριστού από τους νεκρούς.

Τι μπορούμε να βάλουμε στο τραπέζι μας;

H Σαρακοστή είναι μια περίοδος νηστείας κατά την οποία πολλοί πιστοί αλλάζουν τις διατροφικές τους συνήθειες.

Η νηστεία αποτελεί ιδανική αφορμή για να καταλάβουμε το Πάσχα και παράλληλα κάνουμε αποτοξίνωση από το κρέας, τα αβγά και το βούτυρο. Στο καθημερινό μας πιάτο, βάζουμε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, που προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Επιπλέον, κάνοντας έξυπνους συνδυασμούς μπορείτε να εκμεταλλευτούμε τη νηστεία για να χάσουμε τα περιττά κιλά.

Την Κυριακή των Βαΐων 2024 που πέφτει 24 Μαρτίου 2023, μπορούμε να βάλουμε ψάρι στην νηστεία μας.