Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της ελιάς και πότε ρίχνουμε λίπασμα – Το κλάδεμα και το λίπασμα της ελιάς είναι μία από τις σημαντικότερες εργασίες στην καλλιέργεια της προκειμένου να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική παραγωγή κάθε χρόνο
Πότε κλαδεύουμε τις ελιές και πότε ρίχνουμε λίπασμα; Είναι μια ερώτηση που η απάντηση δεν είναι πάντα ξεκάθαρη
Παίζουν αρκετοί παράγοντες ρόλο για το πότε τις κλαδεύουμε και πότε ρίχνουμε λίπασμα για να μην υπάρξει μελλοντικός τραυματισμός του δέντρου.
Διαβάστε περισσότερα: Καιρός: Η κακοκαιρία «Elena» φέρνει βροχές και χιόνια και στην Εύβοια
Δεν ξέρουμε ποτέ πώς θα εξελιχθεί την επόμενη μέρα και αν παράδειγμα γίνει το κλάδεμα σήμερα και έρθει χιόνι, θα καταστραφεί το δέντρο!
Υπάρχει και ένα άλλο σημάδι που θα μας αποτρέψει να προβούμε στο κλάδεμα. Αν δούμε ότι υπάρχει μαρασμός και πτώση των φύλλων, δεν πρέπει να επέμβουμε και να κόψουμε κλαδιά τώρα.
Θα προτιμήσεις να κλαδέψεις κατά τον Μάρτιο. Θα βρεις περιόδους χωρίς παγετούς και βροχές και μειωμένη υγρασία.
Πότε ρίχνουμε λίπασμα στις ελιές;
Όσοι ασχολούνται με την καλλιέργεια της ελιάς, γνωρίζουν ότι η λίπανση είναι μία απαραίτητη καλλιεργητική φροντίδα για να υπάρξει υψηλή απόδοση και αύξηση της παραγωγής.
Η σωστή φροντίδα της ελιάς, απαιτεί προσεκτική σχεδιασμένη διαδικασία λίπανσης, η οποία ξεκινά από τη συνεργασία μας με έναν έμπειρο γεωπόνο.
Θα πρέπει να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο λίπανσης που θα περιλαμβάνει παράγοντες όπως ο τύπος του εδάφους, οι κλιματολογικές συνθήκες και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την καλλιέργεια.
Η διαδικασία της λίπανσης της ελιάς, περιλαμβάνει δύο βασικούς τρόπους εφαρμογής των λιπασμάτων.
Πρώτον, μέσω του εδάφους, όπου επιλέγουμε το κατάλληλο λίπασμα για να πλουτίσουμε το έδαφος με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Δεύτερον, μέσω του φυλλώματος της ελιάς, προσθέτοντας λιπάσματα που ενισχύουν τη φυτική ανάπτυξη.
Η κατάλληλη περίοδος για τη βασική λίπανση της ελιάς είναι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, πριν την έναρξη της ετήσιας βλάστησης.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η ελιά είναι πιο ανενεργή, επιτρέποντας έτσι στα λιπάσματα να απορροφηθούν αποτελεσματικότερα από τις ρίζες και να ενισχύσουν την επόμενη ανάπτυξη των δέντρων.
Η συνεχής παρακολούθηση της ελιάς και η προσαρμογή του σχεδίου λίπανσης στις εξελίξεις της καλλιέργειας είναι ζωτικής σημασίας.