300 ευρώ επίδομα 2024: Πότε πληρώνεται;

Τι συμβαίνει με το επίδομα των 300 ευρώ το 2024 – Ποια η διαδικασία

Επίδομα
Επίδομα

Δεν είναι πάντα ανοιχτή η πλατφόρμα για το επίδομα των 300 ευρώ σε μακροχρόνια άνεργους. Πότε θα γίνει η πληρωμή και πως θα κάνουν αίτηση οι δικαιούχοι;

Θα πρέπει να βρουν την πλατφόρμα για το επίδομα 300 ευρώ της ΔΥΠΑ για μακροχρόνια άνεργους που καταρτίζουν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης (Ψηφιακό ΑΣΔ).

Η πλατφόρμα της ΔΥΠΑ περιλαμβάνεται μέσα στο e-services των δικαιούχων και στην επιλογή της αίτησης.

Βέβαια αυτό το επίδομα 300 ευρώ δεν θα το πάρουν όλοι οι μακροχρόνια άνεργοι αλλά αυτοί που πληρούν κάποιες προϋποθέσεις.

Οι μακροχρόνια άνεργοι, σύμφωνα με το newse, θα πάρουν επίδομα ΔΥΠΑ 300 ευρώ αν έχουν συμπληρώσει συνεχόμενη εγγεγραμμένη ανεργία άνω των 5 ετών και κατόπιν καταρτίσουν Ψηφιακό ΑΣΔ.

Δεν φτάνει μόνο αυτό μιας για να πάρουν το επίδομα 300 ευρώ της ΔΥΠΑ, θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ για άγαμους, 24.000 ευρώ για έγγαμους προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή 27.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Πότε θα γίνει η πληρωμή του επιδόματος 300 ευρώ για μακροχρόνια ανέργους

Όσοι κάνουν αίτηση για το επίδομα 300 ευρώ για μακροχρόνια ανέργους, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα χρήματα μπαίνουν άμεσα τον επόμενο μήνα.

Για παράδειγμα, αν θα κάνετε αίτηση για το επίδομα για μακροχρόνια ανέργους, τον Ιούνιο, θα πληρωθείτε τον Ιούλιο.

Συνήθως η πληρωμή για το επίδομα μακροχρόνια ανέργων γίνεται το πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η πληρωμή γίνεται από την ΔΥΠΑ.

Πότε εμφανίζονται τα χρήματα στους δικαιούχους του επιδόματος 300 ευρώ;

Κάθε μήνα, καταβάλλεται από τη ΔΥΠΑ η εφάπαξ παροχή 300 ευρώ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που κατάρτισαν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης (Ψηφιακό ΑΣΔ).

Συνολικά, έως τώρα η παροχή έχει καταβληθεί σε 74.238 δικαιούχους. Σημειώνεται ότι οι πληρωμές εμφανίζονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων εντός 1-2 εργάσιμων ημερών μετά την καταβολή τους.

Το «μπόνους» θεσμοθετήθηκε με τον νόμο «Δουλειές Ξανά» με στόχο την ενεργοποίηση των μακροχρόνια ανέργων μέσω της δημιουργίας επικαιροποιημένου Ψηφιακού ΑΣΔ, βάσει του οποίου θα μπορούν να κατευθυνθούν σε δράσεις ανάπτυξης της απασχολησιμότητάς τους και εύρεσης εργασίας.

Η διαδικασία για την καταβολή της παροχής έχει ως εξής:

-Οι δυνητικά δικαιούχοι εισέρχονται στην πλατφόρμα που βρίσκεται στην παρένθεση με κωδικούς TaxisNet:
(https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ephapax-khrematike-parokhe-gia-anergous)

-Καταχωρούν ή επικαιροποιούν τα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) για την καταβολή της παροχής, καθώς και την οικογενειακή τους κατάσταση

-Η ΔΥΠΑ ελέγχει την πλήρωση των προϋποθέσεων αυτεπάγγελτα (διάστημα ανεργίας και Ψηφιακό ΑΣΔ), καθώς και μέσω διασταύρωσης με τα στοιχεία αρμόδιων φορέων (ΑΑΔΕ, ΗΔΙΚΑ)

-Η καταβολή γίνεται αυτόματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων

Επισημαίνεται ότι μόνο όσοι είναι μακροχρόνια άνεργοι πάνω από 5 έτη και καταρτίσουν Ψηφιακό ΑΣΔ μπορούν να εισέλθουν στην πλατφόρμα και να καταχωρίσουν ΙΒΑΝ.

Πως ενεργοποιούμε την ΑΣΔ;

Οι άνεργοι που δεν έχουν ήδη καταρτίσει ΑΣΔ θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού με εργασιακό σύμβουλο στο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) της περιοχής τους, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης (MyDYPAlive) είτε δια ζώσης.

Για να κλείσουν ραντεβού μέσω τηλεδιάσκεψης, οι άνεργοι θα πρέπει να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://www.gov.gr/ipiresies/polites-kai-kathemerinoteta/ex-apostaseos-exuperetese-politon/exuperetese-me-telediaskepse-apo-ton-organismo-apaskholeses-ergatikou-dunamikou-oaed

Για να κλείσουν ραντεβού δια ζώσης, οι άνεργοι θα πρέπει να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://www.gov.gr/ipiresies/polites-kai-kathemerinoteta/ex-apostaseos-exuperetese-politon/elektroniko-aitema-rantebou-se-uperesies-tou-organismou-apaskholeses-ergatikou-dunamikou-oaed