Πως
Πως

Μαρτάκια: Πως φτιάχνουμε το 2024 τα υπέροχα βραχιόλια

Όταν φτάνει η Άνοιξη και ο πρώτος μήνας της, ο Μάρτης φέρνει μαζί του και το αγαπημένο έθιμο με τα άσπρα κόκκινα βραχιόλια

Μαρτάκια: Πως φτιάχνουμε
Μαρτάκια: Πως φτιάχνουμε

Ο «Μάρτης» – Το έθιμο, η ιστορία και οι ερμηνείες… Τα μαρτάκια είναι ένα παμπάλαιο έθιμο εξαπλωμένο σε όλα τα Βαλκάνια, λόγω της υιοθέτησής του από τους Βυζαντινούς, οι οποίοι και το διατήρησαν.

Από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, συνηθίζεται να φοριέται στον καρπό του χεριού ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον «Μάρτη».

Είναι ένα έθιμο σύμφωνα με το οποίο αυτός που φορά το Μάρτη, κυρίως τα μικρά παιδιά, προστατεύονται είτε από ασθένειες γενικά ή «για να μην τα κάψει ο ήλιος», για να «μην τα μαυρίζει ο ήλιος» ή για να «μην τα πιάνει το μάτι».

Συμβολικά το λευκό και το κόκκινο χρώμα το συναντάμε συχνά στη δεισιδαιμονία όταν είναι να αποτρέψουμε κάποιο κακό.

Ο «Μάρτης» φτιάχνεται την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου και φοριέται στον καρπό του χεριού σαν βραχιόλι.

Σε κάποιες περιοχές της χώρας κρεμούσαν την κλωστή όλη τη νύχτα στα κλαδιά μιας τριανταφυλλιάς για να χαρίσουν ανθοφορία, ενώ σε άλλες περιοχές την έβαζαν γύρω από τις στάμνες για να προστατέψουν το νερό από τον ήλιο και να το διατηρήσουν κρύο.

Σε άλλες περιοχές το φορούσαν μέχρι να φανούν τα πρώτα χελιδόνια, οπότε και το άφηναν πάνω σε τριανταφυλλιές, ώστε να τον πάρουν τα πουλιά για να χτίσουν τη φωλιά τους.

Μαρτάκια: Πως θα φτιάξετε μόνοι σας;

Για να φτιάξετε ένα βραχιολάκι, χρειάζεστε κόκκινη και λευκή κλωστή ή κορδόνια.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να φτιάξει κανείς Μάρτη. Ο πρώτος είναι απλά να στρίψετε τις κλωστές και να τις δέσετε στο χέρι.

Ο δεύτερος τρόπος είναι να πλέξετε τις κλωστές, σαν μια πλεξούδα και να τοποθετήσετε στη μία άκρη ένα ματάκι.

Πότε βγάζουμε τα Μαρτάκια;

Τα Μαρτάκια τα βγάζουμε στο τέλος του μήνα. Και όσον αφορά το τι τον κάνουμε, υπάρχουν δύο εκδοχές σύμφωνα πάντα με το έθιμο.

Η μία λέει πως καίμε τα μαρτιάτικα βραχιολάκια μαζί με τη λαμπάδα στην Ανάσταση και η άλλη πως το αφήνουμε στις τριανταφυλλιές ή ψηλά στα δέντρα μόλις δούμε το πρώτο χελιδόνι.