Εκκλησία
Εκκλησία

Μεγάλη Δευτέρα – μεγάλη μαχαίρα: Τι τρώμε;

Σύμφωνα με το χριστιανικό εορτολόγιο καθιερώθηκε να ονομάζεται Μεγάλη Δευτέρα η αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας όπου και ξεκινά η εβδομάδα των Παθών του Ιησού Χριστού.

Η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ, του γιου του Ιακώβ, που αναφέρεται στη Παλαιά Διαθήκη και στην άκαρπη συκιά, που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε μ’ ένα του λόγο.

Η παραβολή της άκαρπης συκιάς

Ο Ιωσήφ, ο νεότερος γιος του Ιακώβ, υπέστη την ζήλια των αδελφών του λόγω της αψεγάδιαστης ηθικής του ζωής.

Αρχικά, τον έριξαν σε ένα βαθύ λάκκο και προσποιήθηκαν ότι κάποιο άγριο ζώο τον επιτέθηκε, χρησιμοποιώντας ακόμα και ένα ματωμένο ρούχο για να υποστηρίξουν τον ψευδή ισχυρισμό τους.

Αφού απέτυχαν να παραπλανήσουν τον πατέρα τους, τον πούλησαν σε εμπόρους, οι οποίοι στη συνέχεια τον παρέδωσαν στον αρχιμάγειρα του βασιλιά της Αιγύπτου, τον Φαραώ Πετεφρή.

Εκεί, ο Ιωσήφ αντιμετώπισε τις προσπάθειες της συζύγου του Πετεφρή να τον πείσει να υποκύψει στις επιθυμίες της.

Ωστόσο, η αρνητική του στάση οδήγησε στη συκοφαντία του από τη σύζυγό του και τη φυλάκισή του από τον Φαραώ. Κάποτε όμως, ο Φαραώ είχε ένα παράξενο όνειρο και αναζητούσε κάποιον που θα το ερμηνεύσει.

Ο Ιωσήφ, με την σοφία του, ερμήνευσε το όνειρο ως ένδειξη επτά ετών πλούτου ακολουθούμενα από επτά χρόνια λιμού.

Ο Φαραώ εντυπωσιάστηκε από τη σοφία του Ιωσήφ και του απένειμε υψηλά αξιώματα. Στη διάρκεια των δύσκολων χρόνων του λιμού, ο Ιωσήφ διαχειρίστηκε με επιτυχία την εξουσία και βοήθησε τον λαό της Αιγύπτου να επιβιώσει.

Κατά τη διάρκεια της πείνας, τα αδέλφια του που τον είχαν φθονήσει, προσήλθαν ζητώντας βοήθεια. Αντί να εκδικηθεί, ο Ιωσήφ τους συγχώρεσε και τους προσκάλεσε να ζήσουν μαζί με τους γονείς τους στην Αίγυπτο.

Τι τρώμε;

Η παράδοση θέλει η Μεγάλη Εβδομάδα να είναι εβδομάδα νηστείας, σε ένδειξη πένθους για το Θείο Πάθος. Αυτό σημαίνει πως τα ζωικά προϊόντα στο σύνολό τους -κρέας, ψάρι, αυγά και γαλακτοκομικά- αποκλείονται από την διατροφή μας.

Εξαιρούνται τα θαλασσινά -χταπόδι, γαρίδες, καλαμάρια, όστρακα- τα οποία, επειδή δεν έχουν αίμα, δεν θεωρούνται ζώα.