Μετακινήσεις εκτός νομού και νησιά: Τι ισχύει; Τι κάνουν οι ανεμβολίαστοι;

Ενώ οι ειδικοί πρότειναν να ισχύει για όλες τις μετακινήσεις, η κυβέρνηση το αναίρεσε και έτσι ισχύει μόνο για τα νησιά.

Αυστηροποίηση των μετακινήσεων από νομό σε νομό για τους μη εμβολιασμένους ενόψει των καλοκαιρινών αδειών εισηγήθηκε η επιτροπή των ειδικών.

Όπως προκύπτει από την συνεδρίαση της Επιτροπής, όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν πρέπει είτε να προσκομίζουν αρνητικό τεστ (pcr ή rapid) είτε να είναι εμβολιασμένοι, ενώ οι μη εμβολιασμένοι δεν θα καλύπτονται από το self test. Ενώ η επιτροπή πρότεινε να ισχύει για όλες τις μετακινήσεις, τελικά ισχύει μόνο για τα νησιά.

Από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα, καθώς και:
α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) όπως ήδη ισχύει.

β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης, με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) πριν την μετακίνηση για τους υπολοίπους.