Όταν λέμε “μπομπονιέρα” μας έρχεται συνήθως η εικόνα ενός γάμου στο μυαλό. Πρόκειται για ένα περιτύλιγμα από τούλι, δεμένο με μια κορδέλα, ενώ του μέσα βρίσκονται τα αγαπημένα σε όλους μας κουφέτα.
Είναι ένα έθιμο του γάμου μετά την τελετή να μοιράζονται στους καλεσμένους. Θεωρείται ως ενθύμιο, ένα δώρο προς αυτούς για να θυμούνται αυτή την ευχάριστη στιγμή και να λαμβάνουν οι νεόνυμφοι ευχές. Όμως, γιατί ο αριθμός των κουφέτων που περιέχονται είναι πάντα σε μονό αριθμό; Εδώ, υπάρχει μια δοξασία ή αλλιώς παράδοση που η ιστορία της διατηρείται πολύ πίσω στον χρόνο. Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά την ιστορία και τον μύθο των μονών αριθμών των κουφέτων.
Τι ακριβώς είναι το κουφέτο
Η παραδοσιακή εκδοχή του κουφέτου είναι ένα αμύγδαλο με επικάλυψη μελιού. Σήμερα όμως, στο εμπόριο βρίσκουμε κουφέτα κυρίως με επικάλυψη μιας ζαχαρώδης πάστας. Το χρώμα τους μπορεί να είναι άσπρο, ροζ ή κάποια άλλη επιλογή. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι νεόνυμφοι επιλέγουν το κλασικό άσπρο χρώμα ως κύρια επιλογή. Το σχήμα τους διαφέρει και εξαρτάται από τις προτιμήσεις του ζευγαριού. Έτσι, μπορούμε να έχουμε κουφέτα με σχήμα αμυγδάλου ή ακόμα και καρδιάς! Επίσης, εκτός του κλασικού αμυγδάλου, μπορούμε να έχουμε γέμιση με διάφορες γεύσεις. Πιο συνηθισμένη είναι η γέμιση σοκολάτας, αλλά υπάρχει μεγάλη ποικιλία από διάφορες κρέμες, όπως πχ. φράουλας.
Η ιστορία του κουφέτου
Η ιστορία του κουφέτου ανάγεται από την αρχαιότητα. Δεν είναι παράξενο που ακόμα και οι αρχαίοι μας πρόγονοι συνήθιζαν να προσφέρουν ένα γλύκισμα από αμύγδαλο με μέλι στους προσκεκλισμένους κατά τη διάρκεια ενός γάμου. Όμως, η πραγματική προέλευση, η ρίζα της ιστορίας του κουφέτου δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα. Υπάρχει θεωρία που μιλάει ότι προέρχεται από την Ιταλία, μιας που οι Ιταλοί συνήθιζαν να προσφέρουν αυτό το γλύκισμα, επίσης. Άλλη θεωρία, μιλά ότι ίσως προέρχεται από τη Γαλλία, αλλά και αυτό δεν είναι εξακριβωμένο. Το μόνο σίγουρο είναι πως η ρίζα του μέχρι στιγμής χάνεται στα βάθη των αιώνων. Όπως και να έχει, τα ιστορικά δεδομένα δείχνουν πως χρησιμοποιούνταν τόσο σε γάμους όσο και σε διάφορες άλλες τελετές. Σημαντικό είναι πως η ονομασία του προέρχεται από τα λατινικά, όπου η προφορά του είναι “confetto”.
Ποιος ο συμβολισμός και ο μύθος του κουφέτου
Ο συμβολισμός του κουφέτου προέρχεται από τα συστατικά του. Κατ’ αρχήν, το αμύγδαλο, η σκληρότητα του μεταφορικά συμβολίζει να είναι γερός ο γάμος και δυνατά τα παιδιά που θα αποκτήσει το ζευγάρι. Ο συνδυασμός γλυκού – πικρού δείχνει τις πίκρες ή δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει. Από την άλλη, η γλυκύτητα του μελιού ή της σημερινής ζαχαρώδης πάστας, αντίστοιχα μιλάει για τις χαρές και την ευτυχία. Το λευκό χρώμα είναι ο συμβολισμός της αγνότητας. Σήμερα, υπάρχουν πληθώρα από επιλογές μπομπονιέρων και κουφέτων σχετικά με τα υλικά, σχήματα και γέμιση που μπορούμε να επιλέξουμε. Στο Mpomponieres4you – Μπομπονιέρες , μπορείτε να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει μέσα από μια μεγάλη γκάμα για την σημαντικότερη μέρα της ζωής σας – τον γάμο σας. Ας μην ξεχνάμε και τα νούμερα των κουφέτων που παραδοσιακά είναι 5 ή 7. Ο μονός αριθμός 7 συμβολίζει τα 7 μυστήρια της εκκλησίας μας. Ο αριθμός 5, μυστηριακά, συμβολίζει τον έρωτα, την τύχη, την ευτυχία. Θεωρητικά, το νούμερο πρέπει να είναι μονό για να στεριώσει μόνο ένας γάμος.
Ο μύθος εδώ καταρρίπτεται με την λογική μας κρίση, Το πόσα κουφέτα θα περιέχονται σε μια μπομπονιέρα έχει ξεπεραστεί πια από πολλούς. Όλοι γνωρίζουν πως για να είναι επιτυχημένος, αλλά και πόσο μάλλον, ευτυχισμένος ένας γάμος χρειάζονται άλλα συστατικά.
Ο σεβασμός, η αγάπη και η πίστη ανάμεσα στο ζευγάρι είναι η βάση για να διατηρηθεί ο γάμος για πάντα. Τα υπόλοιπα δε, αποτελούν μόνο ιστορίες και παραδόσεις των λαών που τηρήθηκαν σε άλλες εποχές και κατ’ επέκταση με άλλα δεδομένα.