O υπολογισμός για τις ημερομηνίες και το πότε σταυρώθηκε ο Χριστός, σύμφωνα με τα ιερά κείμενα αναφέρουν πως η σταύρωση έγινε όταν ηγεμόνας της Ιουδαίας ήταν ο Πόντιος Πιλάτος, επί Ρωμαίου αυτοκράτορος Τιβερίου (14-37 μ.X.).
Πότε έγινε η σταύρωση και η ανάσταση του Χριστού;
Εάν υιοθετήσουμε την άποψη ορισμένων ιστορικών, σύμφωνα με την οποία ο Χριστός γεννήθηκε το 7 π.Χ. και ζούσε για 33 έτη σύμφωνα με τα Ευαγγέλια, τότε πιθανώς να σταυρώθηκε το 26 μ.Χ.
Αν, ωστόσο, θεωρήσουμε ότι ο Χριστός γεννήθηκε περίπου το 4 π.Χ., τότε πιθανότατα η σταύρωση του να συνέβη περίπου το 30 μ.Χ.
Τέλος, αν υποθέσουμε ότι ο Χριστός βαπτίστηκε στα 30 του χρόνια και η δημόσια διαδρομή του κράτησε τρία χρόνια, τότε πιθανότατα η σταύρωση του Χριστού να συνέβη το 33 μ.Χ.
Ένα πρόσθετο στοιχείο που προκύπτει από τα Ευαγγέλια είναι οι κλιματολογικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της σταύρωσης του Ιησού στην Ιερουσαλήμ.
Έτσι, γνωρίζουμε ότι ο Απόστολος Πέτρος ήταν στην αυλή του σπιτιού του Αρχιερέα Καϊάφα και ζεσταίνονταν στη φωτιά, υποδηλώνοντας ότι είχε κρύο τα βράδια της Ιερουσαλήμ κατά τον χρόνο που σταυρώθηκε ο Χριστός.
Πιθανώς, λοιπόν, πρόκειται για μια πρώιμη ανοιξιάτικη βραδιά με σχετικό κρύο και υγρασία, εξαρτώμενη τόσο από το ύψος της τοποθεσίας της Ιερουσαλήμ που είναι 740 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, όσο και από μια πιθανή πτώση της θερμοκρασίας, όχι όμως αρκετά χαμηλή ώστε να αναγκάζουν τους ανθρώπους να εισέλθουν στα σπίτια για προστασία.
Αντίθετα, παρέμεναν στην ύπαιθρο κοντά σε μια μικρή φωτιά για θερμασία.
Τελικά, τα πιθανά συμπεράσματα μας για την σταύρωση και την ανάσταση του Κυρίου, μεταφράζοντας τις ημερομηνίες από το εβραϊκό ημερολόγιο σε αντίστοιχες ημερομηνίες του Γρηγοριανού ημερολογίου, είναι οι ακόλουθες:
– 26 μ.Χ. Παρασκευή 19 Απριλίου – Σάββατο 20 Απριλίου – Κυριακή 21 Απριλίου
– 30 μ.Χ. Παρασκευή 7 Απριλίου – Σάββατο 8 Απριλίου – Κυριακή 9 Απριλίου
– 33 μ.Χ. Παρασκευή 3 Απριλίου – Σάββατο 4 Απριλίου – Κυριακή 5 Απριλίου