Ο ρόλος του σκύλου θεραπείας σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες

σκυλοσ θεραπειασ

Μολονότι ένας σκύλος θεραπείας δεν θα ρωτήσει ποτέ πώς νιώθει κάποιο από τα μέλη της οικογένειας του, και μόνο η παρουσία του δίπλα του αποπνέει άνεση και βοήθεια σε όποιον είναι άρρωστος, αγχώδης ή αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες. Ειδικά σε νοσοκομεία, σχολεία, περιοχές που έχουν υποστεί καταστροφές, άτομα με μαθησιακές και αναπτυξιακές δυσκολίες έχουν αποτελέσει σωτήρια πλάσματα.

Με ποιoν τρόπο βοηθούν αυτοί οι σκύλοι;

Αποδεδειγμένα οι σκύλοι συμβάλλουν στην χαλάρωση του εγκεφάλου. Μάλιστα, η παρουσία και μόνο του σκύλου στη ζωή του ανθρώπου βοηθάει στην απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου όπως ακριβώς κάνουν και οι υγιείς ανθρώπινες σχέσεις ενός ανθρώπου. Επιπλέον, η ωκυτοκίνη, γνωστή και ως η ορμόνη της ‘’αγκαλιάς’’ ηρεμεί, απαλύνει το νευρικό σύστημα και βελτιώνει τη μαθησιακή ικανότητα. Ακόμη, ένας σκύλος θεραπείας μειώνει την αρτηριακή πίεση και τη ποσότητα κορτιζόλης, συμβάλλοντας στη καλύτερη επούλωση πληγών.

Ο ρόλος του σκύλου στις μαθησιακές δυσκολίες

Ένα παιδί που δυσκολεύεται στο διάβασμα, στο γράψιμο και τη μελέτη γενικότερα αποκτάει άγχος και στρες. Η παρουσία του θεραπευτή σκύλου στη καθημερινότητα του θα το βοηθήσει να ηρεμήσει και να μην αντιστέκεται στη διαδικασία μάθησης.

Οι θεραπευτικοί σκύλοι δεν είναι εκτελούν απαραίτητα αρμοδιότητες εξυπηρέτησης

Όπως είπαμε παραπάνω, οι θεραπευτικοί σκύλοι δεν επιτελούν τον ίδιο ρόλο με τους σκύλους που εξυπηρετούν παιδάκια με ειδικές ανάγκες, καθώς οι δεύτεροι εκπαιδεύονται με διαφορετικά κριτήρια και για διαφορετικούς σκοπούς. Πιο συγκεκριμένα, ένας σκύλος συνοδός επιτελεί εργασίες για κάποιον με σωματικές δυσλειτουργίες. Ποιά είναι όμως τα κριτήρια που καθιστούν ένα σκύλο ικανό για αυτόν τον ρόλο; Αρχικά, το πέρας του ελάχιστου ορίου αρμοδιοτήτων που θα τον καταστήσουν σκύλο συνοδό. Μόλις γίνει αυτό θα μπορεί πλέον να βοηθήσει τον άνθρωπο να ανεξαρτητοποιηθεί και να στέκεται στα πόδια του.

Για παράδειγμα ένας τυφλός άνθρωπος με τη παρουσία του ειδικού σκύλου θα μπορεί να ταξιδέψει ελεύθερα χωρίς να στηρίζεται αποκλειστικά σε κάποιον κατ’ οίκον φροντιστή. Ή ένα παιδάκι σε αμαξίδιο μπορεί να σηκώσει κάποιο αντικείμενο που έχει πέσει χωρίς να του το σηκώσει κάποιος ενήλικας. Η ανεξαρτητοποίηση που προσφέρουν αυτοί οι σκύλοι σε παιδιά με ειδικές ανάγκες αναπτύσσουν αισθήματα αυτοπεποίθησης, ελευθερίας και μια καλύτερη ποιότητα ζωής με περισσότερες προοπτικές.

Επομένως, μόνο ωφέλιμη μπορεί να είναι η παρουσία ενός σκύλου συνοδού και εξυπηρέτησης στη ζωή των ανθρώπων, καθώς προσφέρουν καλή ψυχική και σταδιακά σωματική υγεία.

Ένας άνθρωπος προσκολλημένος στον καναπέ που τα έχει όλα έτοιμα στο χέρι του μετατρέπεται σε έναν άνθρωπο που ζει μηχανικά χωρίς καμιά πρωτοβουλία για το βιοτικό του επίπεδο. Κάτι τέτοιο σίγουρα δεν πρέπει να γίνεται ανεκτό και αυτοσκοπός.

Βρείτε στο Pet shopPetvet24 ότι χρειάζεστε για τον αγαπημένο σας σκύλο θεραπευτή ή συνοδό και χαρίστε του στιγμές απόλαυσης ως ευγνωμοσύνη για την ατελείωτη αγάπη που μας προσφέρει!