ΟΠΕΚΑ επίδομα παιδιού πληρωμή 2022: Πότε ξεκινά η πίστωση;

Ποιοι θα πάρουν εξτρά επίδομα;

Θα πάρουν το έξτρα επίδομα παιδιού ακόμα και αν πέρασαν οι διακοπές του Πάσχα.

Οι δικαιούχοι θα εισπράξουν το επίδομα παιδιού μιάμιση δόση. Η έκτακτη προσαύξηση του Επιδόματος Παιδιού που ψηφίστηκε στις 31.03 θα δοθεί σε όλους τους δικαιούχους του Επιδόματος Παιδιού του έτους 2022. Δηλαδή, σε όσους ήδη έλαβαν την πρώτη δόση το 2022, ήτοι 577.105 δικαιούχοι, καθώς και σε όσους κάνουν αίτηση αργότερα και καταστούν δικαιούχοι μέχρι να κλείσει το πρόγραμμα στις 14 Ιανουαρίου 2023.

70 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο και επιπλέον 70, για το δεύτερο και 140 για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου, θα πάρουν όσοι ανήκουν στην α κατηγορία.

42 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο και άλλα 42 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο θα πάρουν όσοι ανήκουν στην β κατηγορία.

Για την Γ κατηγορία είναι 28 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο.

Οικογένεια με 2 γονείς και 2 παιδιά με ετήσιο εισόδημα 12.000€, είναι στην Α εισοδηματική κλίμακα και θα πάρει 210 ευρώ πριν το Πάσχα.

Για να γίνει η πληρωμή για το επίδομα παιδιού θα πρέπει να κάνετε αίτηση στην πλατφόρμα α21 που θα είναι διαθέσιμη για αιτήσεις ως τον Ιανουάριο του 2023.

Για να πάρει κανένας τα χρήματα του δεύτερου διμήνου 2022 θα ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2020 ή 2021.

Για όσους έκαναν νέα αίτηση, η δεύτερη δόση για το επίδομα παιδιού 2022 θα καταβληθεί την Τρίτη 31 Μάη.

Επίσης τον Ιούνιο 2022 για πρώτη φορά θα γίνει διασταύρωση στοιχείων για όσα παιδιά φοιτούν σε σχολείο.

Πότε μπαίνει το επίδομα παιδιού;
Οι δικαιούχοι θα εισπράξουν το επίδομα παιδιού μιάμιση δόση.Photo by Sandy Millar on Unsplash

Έτσι με διασταύρωση στοιχείων μέσω της πλατφόρμας myschool θα διαπιστωθεί αν κάποιος είναι δικαιούχος και το παιδί του πηγαίνει στο σχολείο.

Για το 2022, με δεδομένο ότι το opeka επίδομα παιδιού πληρωμή, καταβάλλεται ανά δίμηνο, το πλάνο πληρωμών είναι η δεύτερη δόση τέλος Μαΐου, η τρίτη δόση τέλος Ιουλίου, η τέταρτη δόση τέλος Σεπτεμβρίου, η πέμπτη δόση τέλος Νοεμβρίου και η έκτη δόση, πριν τις γιορτές.

Πως θα συμπληρώσετε την αίτηση Α21- Ποια προβλήματα μπορεί να προκύψουν;

Σε περίπτωση που το όνομα του παιδιού έχει καταχωρηθεί ήδη στον ΑΜΚΑ πρέπει να ακυρώσετε την αίτηση Α21 και να υποβάλετε οριστικά νέα.

Αν το παιδί εξακολουθεί να εμφανίζεται χωρίς όνομα και μετά την ακύρωση της αίτησης, πρέπει να πάτε στο ΚΕΠ και να δηλώσετε το όνομα του παιδιού σας στον ΑΜΚΑ. Στη συνέχεια, να ακυρώσετε πάλι την αίτηση Α21 και να υποβάλετε οριστικά νέα.

Για τα παιδιά που είναι γεννημένα το 2004 και μετά, δεν ζητείται ο ΑΦΜ. Εντούτοις, για τα παιδιά που είναι γεννημένα το 2003 και πριν, ο ΑΦΜ είναι υποχρεωτικός.

Αν αυτός ο ΑΦΜ δεν έχει καταχωρηθεί στο μητρώο του ΑΜΚΑ, τότε οι πολίτες παραπέμπονται σε ΚΕΠ, για να ενημερώσουν το μητρώο ΑΜΚΑ με τον αντίστοιχο ΑΦΜ, καθώς δεν μπορεί να γίνει ενημέρωση του μητρώου ΑΜΚΑ, μέσω της αίτησης Α21.