Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου, 2021

Τα δύο μεγάλα πανεπιστήμια στη χώρα και τι προσφέρουν

Μιας και σε λίγες εβδομάδες οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ’ Λυκείου θα κληθούν να διαγωνιστούν στις Πανελλαδικές εξετάσεις καλό θα ήταν να γνωρίζουν ποιες είναι οι επιλογές και οι προοπτικές που προσφέρονται από τα δύο μεγαλύτερα Πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας. Ακολούθως λοιπόν, θα αναφερθούμε στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) καθώς και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.). Φυσικά θα πρέπει να τονιστεί σε αυτό το σημείο ότι η Ελλάδα διαθέτει μια πληθώρα από πολλά πανεπιστήμια όπως είναι αυτό των Ιωαννίνων αλλά και της Πάτρας.

ΕΚΠΑ

Καταρχήν να πούμε ότι το εν λόγω πανεπιστήμιο είναι και το παλαιότερο όλων και ιδρύθηκε το 1837. Αρχικά λειτούργησε σε ένα κτίριο κοντά στην Ακρόπολη και ονομαζόταν Οθωνικό Πανεπιστήμιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι έως το 1925/26 αποτελούσε το μοναδικό πανεπιστήμιο της Ελλάδας. Όσον αφορά στις σχολές περιλαμβάνονται σχεδόν όλες: οι Θετικές, της Υγείας αλλά και η Νομική, η Φιλοσοφική και η Θεολογική και πολλές άλλες. Κάθε μία εξ αυτών απαρτίζεται από επιμέρους τμήματα. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο σε όγκο φοιτητών πανεπιστημιακό οργανισμό. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι σήμερα φοιτούν εκεί 40.000 προπτυχιακοί, πάνω από 14.000 μεταπτυχιακοί καθώς επίσης και 9.000 περίπου υποψήφιοι διδάκτορες. Όσον αφορά στο διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό και εν γένει το ακαδημαϊκό προσωπικό, αυτό αριθμεί άνω των 3.000 ατόμων. Το ίδρυμα σήμερα εδρεύει στην περιοχή του Ζωγράφου.

Όσον αφορά το κύρος αυτό είναι αναγνωρισμένο παγκοσμίως και αρκεί μόνο να αναφέρουμε μερικούς εκ των διάσημων αποφοίτων του για να αντιληφθεί κανείς την ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών. Γεώργιος Παπανικολάου, Δημήτρης Νανόπουλος, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Χαρίλαος Τρικούπης, Οδυσσέας Ελύτης, Μάνος Χατζιδάκις κ.ά. είναι μερικές μόνο από τις εξέχουσες προσωπικότητες που πέρασαν το κατώφλι του Πανεπιστημίου Αθηνών όπως συχνά αποκαλείται σήμερα. Κλείνοντας, πολύ εύκολα συνειδητοποιεί κανείς ότι πρόκειται για μία μικρή πόλη μέσα στην καρδιά της Αθήνας που εδώ και σχεδόν 200 χρόνια παράγει ασταμάτητα πολιτισμό κάνοντας παράλληλα τεχνολογικά και ιατρικά άλματα. Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν ότι οι περισσότεροι Έλληνες φοιτητές επιθυμούν διακαώς την εισαγωγή τους σε μία από τις σχολές του. Είναι πράγματι μια πέρα ως πέρα ελληνική άσβεστη φλόγα γνώσης και προόδου.

Α.Π.Θ.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ή αλλιώς Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα κομβικό σημείο συνάντησης ακαδημαϊκών και φοιτητών στην καρδιά των Βαλκανίων. Ιδρύθηκε το 1925 οπότε και έγινε ο δεύτερος ελληνικός πανεπιστημιακός οργανισμός. Οι σπουδές εκεί εκτείνονται σε σαράντα τμήματα και περίπου έντεκα σχολές. Στην πραγματικότητα αριθμεί περισσότερους φοιτητές και φοιτήτριες από το ΕΚΠΑ. Στις μέρες μας περίπου 65.000 προπτυχιακοί, 5.000 μεταπτυχιακοί και 4.000 διδακτορικοί φοιτητές παρακολουθούν προγράμματα στο Α.Π.Θ.. Το ακαδημαϊκό προσωπικό του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι σχεδόν 2.000 άτομα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πανεπιστημιούπολη εδρεύει στο κέντρο της πόλης γεγονός που καθιστά εύκολη την πρόσβαση σε αυτό από την συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών και φοιτητριών.

Πέρα από τις σχολές και τα τμήματα αυτά κάθε αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και άλλες αξιόλογες εγκαταστάσεις. Για παράδειγμα η τεράστια κεντρική βιβλιοθήκη αλλά και οι επιμέρους μικρότερες είναι πραγματικά κοσμήματα για το πανεπιστήμιο και βοηθούν χιλιάδες φοιτητές με τις εργασίες τους και τις παρουσιάσεις τους. Επίσης, η φοιτητική λέσχη εκτός των δύο γευμάτων την ημέρα που προσφέρει απλόχερα σε χιλιάδες νέους και νέες καθημερινά, είναι και ένα σημείο συνάντησης, χαλάρωσης και συζήτησης. Επιπροσθέτως, οι συνολικά 5 φοιτητικές εστίες στεγάζουν τα όνειρα των άπορων φοιτητών και τους βοηθούν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους με μηδενικό κόστος στέγασης και διατροφής για όσο διαρκεί η φοίτησή τους. Τέλος, το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο προσφέρει δωρεάν άθληση όχι μόνο στους σπουδαστές της σχολής των ΤΕΦΑΑ αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους φοιτητές που επιθυμούν να αθληθούν. Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι πράγματι πολύπλευρο και πολυσχιδές.

 

ΙΕΚ

Εκτός όμως από τις πανεπιστημιακές σπουδές, πολλοί νέοι και νέες επιλέγουν τη διέξοδο των ιδιωτικών ΙΕΚ, όπως είναι τα ΙΕΚ στη Πάτρα. Σε αυτούς τους εξαιρετικούς χώρους όλοι όσοι το επιθυμούν έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν το αντικείμενο της αρεσκείας τους και όχι σε ένα τμήμα που έτυχε να εισαχθούν βάσει των μορίων τους από τις Πανελλήνιες εξετάσεις. Τα ιδιωτικά ΙΕΚ δεν έχουν ακόμη λάβει την αναγνώριση που τους αξίζει παρά το γεγονός ότι δημιουργούν ρεαλιστικές προσδοκίες και εν τέλει εξαίρετους επαγγελματίες. Με άλλα λόγια είναι ο «άλλος» δρόμος και πολλές φορές ο πιο σωστός. Αρκεί να ρίξετε μια ματιά στα προγράμματα σπουδών τους για να διαπιστώσετε την ποικιλία τους.

Διαβάστε ακόμα