Πότε
Πότε

Πανσέληνος Ιουνίου 2024: Πότε έρχεται;

Θα μας εντυπωσιάσει για ακόμη μια φορά η πανσέληνος του Ιουνίου που θα φτάσει στην κορύφωσή της τα μεσάνυχτα στον ουρανό.

Και ο Ιούνιος έχει ωραίο φεγγάρι. Κάθε μήνα έχουμε και μία πανσέληνο.

Στις 22 Ιουνίου έρχεται η πανσέληνος Ιουνίου 2024. Πανσέληνος ονομάζεται η σεληνιακή φάση κατά την οποία η σελήνη, ο μοναδικός δορυφόρος της Γης, φαίνεται “πασιφαής”.

Αυτό σημαίνει ότι ολόκληρο το στραμμένο προς την Γη ημισφαίριό της φαίνεται ως ένας πλήρης φωτεινός κυκλικός δίσκος στον ουρανό.

Στη φάση της Πανσελήνου η Σελήνη διέρχεται κατά το μεσονύκτιο από τον μεσημβρινό του τόπου που παρατηρείται, δηλαδή 12 ώρες ακριβώς μετά τη διάβαση του Ήλιου από τον ίδιο μεσημβρινό.

Συνεπώς την ώρα που ανατέλλει η Πανσέληνος δύει ο Ήλιος. Η πανσέληνος αποκαλείται στην κοινή γλώσσα ή στη λογοτεχνία και ολόγιομο φεγγάρι.

Πότε πέφτει η πανσέληνος της φράουλας;

H γεμάτη Σελήνη του Ιουνίου έρχεται με το δικό της στυλ και έχει το δικό της όνομα που είναι και το επικρατέστερο.

Θα πρέπει να ξέρετε ότι τα ονόματα των πανσελήνων προέρχονται από τις φυλές ιθαγενών στις ΗΠΑ και στον Καναδά και έτσι, σύμφωνα με τη NASA, το «Φεγγάρι της Φράουλας» έχει ονομαστεί έτσι από τη φυλή Algonquin λόγω της αφθονίας των εν λόγω φρούτων κατά τη διάρκεια του Ιουνίου στην περιοχή.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή παράδοση, έχει το όνομα Πανσέληνος των Ρόδων ή Πανσέληνος της Φράουλας, καθότι συμπίπτει με την εποχή της συγκομιδής της.

Το φεγγάρι του Ιουνίου έχει πάμπολλα ονόματα όπως θα δείτε και παρακάτω:

-Φεγγάρι του Μελιού (επειδή το μέλι είναι έτοιμο για συγκομιδή τον Ιούνιο)

-Φεγγάρι του Υδρόμελου (καθώς εκείνη την περίοδο οι ιθαγενείς συνήθιζαν να παρασκευάζουν υδρόμελο)

-Φεγγάρι των Τριαντάφυλλων (επειδή ανθίζουν τον Ιούνιο)

-Θερμό Φεγγάρι (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στην περιοχή κατά τους θερινούς μήνες)

-Φεγγάρι της Φύτευσης (επειδή αυτή η περίοδος συστήνεται για τη φύτευση αρκετών σπόρων)