Πανσέληνος Οκτωβρίου 2023: Πότε πέφτει;

kathe poses meres echoume panselino,kathe pote echoume panselino,pote echei panselino 2023, panselinos oktovriou 2023

Κάθε πότε έχουμε πανσέληνο το 2023 μια μαγική στιγμή που μας κάνει να υψώνουμε τα μάτια μας στον ουρανό.

Πότε είναι η πανσέληνος Οκτωβρίου 2023; Το φεγγάρι ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, έχουμε την ευκαιρία και το βλέπουμε είναι απίθανο. Βέβαια και το Φθινόπωρο δεν είναι άσχημη η φεγγαράδα.

Θα μας εντυπωσιάσει για ακόμη μια φορά η πανσέληνος του Οκτωβρίου που θα φτάσει στην κορύφωση της τα μεσάνυχτα στον ουρανό.

Και ο Οκτώβριος έχει ωραίο φεγγάρι. Κάθε μήνα έχουμε και μία πανσέληνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φεγγάρι θα φαίνεται πλήρες και την προηγούμενη, καθώς και την επόμενη νύχτα, επομένως θα απολαύσουμε συνολικά για 3 νύχτες το θέαμα της ολόγιομης Σελήνης.

Αυτό σημαίνει ότι ολόκληρο το στραμμένο προς την Γη ημισφαίριό της φαίνεται ως ένας πλήρης φωτεινός κυκλικός δίσκος στον ουρανό.

Στη φάση της Πανσελήνου η Σελήνη διέρχεται κατά το μεσονύκτιο από τον μεσημβρινό του τόπου που παρατηρείται, δηλαδή 12 ώρες ακριβώς μετά τη διάβαση του Ήλιου από τον ίδιο μεσημβρινό.

Συνεπώς την ώρα που ανατέλλει η Πανσέληνος δύει ο Ήλιος. Η πανσέληνος αποκαλείται στην κοινή γλώσσα ή στη λογοτεχνία και ολόγιομο φεγγάρι.

Η πανσέληνος του Οκτωβρίου πρόκειται να λάβει χώρα στις 28 Οκτωβρίου 2023, ημέρα που θα σηματοδοτεί και την δεύτερη πανσέληνο του φθινοπώρου για το 2023.

Ωστόσο, ήδη από την προηγούμενη ημέρα, το φεγγάρι θα φαίνεται γεμάτο.

Πανσέληνος Οκτωβρίου 2023: Γιατί ονομάστηκε το «Φεγγάρι του Κυνηγού»

Σύμφωνα με το βρετανικό λεξικό της Οξφόρδης, η πιο πρώιμη χρήση του όρου «Φεγγάρι του Κυνηγού» καταγράφηκε το 1710, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν και την ορολογία «Ματωμένο Φεγγάρι» για τη συγκεκριμένη πανσέληνο, λόγω της αλλαγής του χρώματος των φύλλων κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες πανσελήνους, η ονομασία «Φεγγάρι Κυνηγού» δεν αναφέρεται πάντα στο ολόγιομο φεγγάρι του Οκτωβρίου.