Τριήμερο εθνικό πένθος – ναυάγιο Πύλο: Τι θα γίνει για σχολεία και δημόσιο;

τριημερο εθνικο πενθοσ , ναυαγιο, πυλο

Τριήμερο εθνικό πένθος μπορεί να κηρυχθεί σε μια χώρα με απόφαση της κυβέρνησης, μετά από ένα πολύνεκρο δυστύχημα.

Το τριήμερο εθνικό πένθος προέρχεται από τη θλίψη και λύπη για κάποιο δυστυχές γεγονός και κηρύσσεται επισήμως από τις κυβερνήσεις κρατών.

Στο τριήμερο πένθος η διάρκεια του είναι για τρεις μέρες όπως είχε γίνει και για το δυστύχημα στην Λάρισα όπου ξεκίνησε να ισχύει από την 1η έως και την 3η Μαρτίου 2023.

Ο Πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς κήρυξε τριήμερο Εθνικό Πένθος την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023, ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 16 Ιουνίου 2023 για τα θύματα του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου.

Τι σημαίνει 3ήμερο εθνικό πένθος για το δημόσιο;

Στο τριήμερο εθνικό πένθος υπάρχει μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλο γενικά το δημόσιο για την τραγική απώλεια.

Παράλληλα αναστέλλονται οι δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις.

Τριήμερο εθνικό πένθος: Κλείνουν τα σχολεία και οι υπηρεσίες;

Γενικά, όταν αποφασίζεται εθνικό πένθος, το κράτος αποφασίζει σε ορισμένες περιπτώσεις το κλείσιμο υπηρεσιών στο δημόσιο καθώς και τα σχολεία, την ανάρτηση των σημαιών μεσίστια για μία ή περισσότερες ημέρες καθώς και την αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων.

Άλλες συμβολικές κινήσεις περιλαμβάνουν την τήρηση ενός λεπτού σιγής σε συναθροίσεις ή συγκεντρώσεις.

Τέλος, ένας άλλος τρόπος ένδειξης πένθους είναι η ανάρτηση μαύρων κορδελών. Οι μαύρες κορδέλες μπορούν να αναρτηθούν σε προσόψεις κτιρίων.

Αν είναι να κλείσουν σχολεία ή δημόσιο, υπάρχει ανάλογη ανακοίνωση από το εκάστοτε υπουργείο.

Μόνο αν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση, κλείνει κάποια υπηρεσία.

Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου παιδείας κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία κατά το τριήμερο του εθνικού πένθους για τα θύματα του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου.

Το ίδιο ισχύει και για τα πανεπιστήμια τα οποία θα λειτουργήσουν κανονικά αλλά θα ακυρωθούν εορταστικές εκδηλώσεις και γενικά εκδηλώσεις χαράς.

Κατά τη διάρκεια του εθνικού πένθους, στα σχολεία, δε θα πραγματοποιηθούν εορταστικές ή άλλες εκδηλώσεις.

Πότε έχει κηρυχθεί εθνικό πένθος στην Ελλάδα;

Η Ελληνική Δημοκρατία έχει κηρύξει εθνικό πένθος για τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη (Μάρτιος 1994), για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή (Απρίλιος 1998), για τις πυρκαγιές στην Ηλεία (καλοκαίρι 2007), για τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου (Ιανουάριος 2008), για τις πλημμύρες της δυτικής Αττικής με τους νεκρούς στη Μάνδρα (Νοέμβριος 2017), για την τραγωδία στο Μάτι (Ιούλιος 2018), για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη (Σεπτέμβριος 2021), για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά (Οκτώβριος 2021), για την πολύνεκρη σιδηροδρομική σύγκρουση στα Τέμπη (Μάρτιος 2023) και για τα θύματα του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου (Ιούνιος 2023).