Πιστοποιητικά εμβολιασμού: Πότε καταργούνται;

Σταδιακά, και ανάλογα με την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, καταργούνται τα περιοριστικά μέτρα.

Ο οδικός χάρτης προβλέπει μετά τις 2 Μαΐου και ανάλογα με τις συνθήκες να γίνουν προαιρετικές οι μάσκες στους κλειστούς χώρους. Εξαίρεση αποτελούν οι χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως τα νοσοκομεία αλλά και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όπου η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική μέχρι νεωτέρας.

Όσον αφορά πάντως το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον κορονοϊό από το υπουργείο υγείας τονίζουν ότι δεν θα καταργηθεί.

Σε πρώτη φάση, αυτό που μελετάται είναι να καταργηθεί για το διάστημα από τον Μάη έως και το καλοκαίρι παίρνοντας μαζί και τους περιορισμούς για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Μετά το καλοκαίρι όμως θα επανεξεταστούν και οι όποιες αποφάσεις θα συναρτηθούν από την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων.

Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 2 Μαΐου δεν θα απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού για την είσοδο σε λιανεμπόριο και εστίαση, και καταργούνται οι σχετικοί έλεγχοι.

Τι ισχύει σήμερα;

Πολλοί πολίτες έχουν αφήσει την τρίτη δόση. Όποιος κάνει την τρίτη δόση θα πρέπει να περιμένει 15 μέρες για να λειτουργεί το πιστοποιητικό του;

Όχι, επειδή όταν κάνεις την αναμνηστική δόση το πιστοποιητικό σου ανανεώνεται αυτόματα την ίδια μέρα.

Εάν κάποιος έκανε την δεύτερη δόση εμβολίου πριν από 9 μήνες, θα θεωρείται ακόμα εμβολιασμένος;

Πότε λήγουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού;
H βεβαίωση που θα εκδώσετε έχει μοναδικό κωδικό επαλήθευσης και προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα.

Όχι, δεν θα θεωρείται εμβολιασμένος και θα πρέπει να κάνει rapid test δύο φορές την εβδομάδα για να εισέλθει στην δουλειά του είτε είναι σε δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα. Επιπροσθέτως δεν θα μπορεί να πάει σε κέντρα διασκέδασης, κλειστούς χώρους εστίασης, θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, εκθέσεις, συνέδρια, γυμναστήρια.

Η διαδικασία για την έκδοση του είναι ιδιαίτερα απλή, αφού θα μπορεί να γίνει από τον υπολογιστή μέσω του gov.gr, με τους κωδικούς του πρόσβασης στο Taxisnet και τον αριθμό ΑΜΚΑ του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορείτε να λάβετε βεβαίωση για τον εμβολιασμό σας κατά της COVID-19. Η βεβαίωση σας, μπορεί να εκδοθεί την επόμενη ημέρα από αυτή που κάνατε την τελευταία δόση εμβολιασμού, ανάλογα με το είδος του εμβολίου που επιλέξατε.