Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για το επίδομα ανεργίας;

Δείτε τι αλλάζει στο ταμείο ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Έρχονται εισοδηματικά κριτήρια, το επίδομα ανεργίας διακόπτεται αν δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις, ενώ κάποιοι θα λαμβάνουν και μπόνους. Είναι μερικές από τις αλλαγές που ακούγονται για το ταμείο ανεργίας. Κάποιες αλλαγές που σίγουρα θα αλλάξουν πολλά από τα δεδομένα που ίσχυαν μέχρι τις μέρες μας.

Καινούργια δεδομένα έρχονται να ισχύσουν για το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, καθώς στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση, μεταξύ άλλων ακούγεται ότι θα υπάρχουν και τα εισοδηματικά κριτήρια. Θα είναι τα βαρίδια για την παραμονή ή τη διαγραφή των εγγεγραμμένων ανέργων από το μητρώο του ΟΑΕΔ και διακοπή του επιδόματος αν ο άνεργος αρνηθεί τρεις φορές θέση εργασίας.

Καινούργια δεδομένα έρχονται να ισχύσουν για το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ,
Καινούργια δεδομένα έρχονται να ισχύσουν για το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ. Φωτογραφία Jacqueline Munguía, unsplash

Παράλληλα θα δίνεται μπόνους για όσους βρίσκουν δουλειά το διάστημα που λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας, καθώς και στους αποτελεσματικούς εργασιακούς συμβούλους του ΟΑΕΔ. Δηλαδή οι επιδοτούμενοι άνεργοι που βρίσκουν δουλειά, εκτός από το μισθό τους θα συνεχίζουν να εισπράττουν το 50% του επιδόματος ανεργίας μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία.

Παρέχεται για πρώτη φορά μπόνους ύψους 300 ευρώ στους μακροχρόνια (πάνω από 5 χρόνια) ανέργους που καταρτίζουν Ατομικό Σχέδιο Δράσης.

Με βάσει το σχέδιο νόμου θεσπίζονται νέα ψηφιακά εργαλεία που θα διευκολύνουν τους άνεργους να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Τέλος, οι άνεργοι με οικογενειακό εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ δε θα είναι πλέον δικαιούχοι των ωφελημάτων όπως μοριοδοτήσεις, κοινωνικός τουρισμός, δωρεάν μετακίνηση, ελεύθερη είσοδος σε θεάματα και μουσεία.