Πώς είναι η ζωή σε μια μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων

Αν και μπορεί να φαίνεται δύσκολη η μετακόμιση σε ένα κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων όταν ένας ηλικιωμένος έχει μάθει στην άνεση και οικειότητα του σπιτιού του, ωστόσο υπάρχει μια μεγάλη σειρά πλεονεκτημάτων τόσο για τον ίδιο όσο και για τους αγαπημένους του. Παρακάτω θα δούμε μερικά από αυτά, μαζί με τον προϋπολογισμό που πρέπει να διαθέτει κάποιος για την διαμονή του εκεί.

Μια μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων είναι μια ειδικά διαμορφωμένη κοινότητα που ένας ηλικιωμένος μπορεί να λάβει επαγγελματική και εξατομικευμένη φροντίδα σε ένα ασφαλές και υποστηριζόμενο περιβάλλον. Οι τιμές σε ένα γηροκομείο κυμαίνονται από 700€ έως και 1000€ ευρώ τον μήνα ανάλογα με την παροχή υπηρεσιών και τις δυνατότητες που προσφέρονται  στους θαμώνες, ενώ μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά για οποιαδήποτε μονάδα επιθυμείτε πληκτρολογώντας ‘γηροκομείο τιμές΄ online.  

1. Επαγγελματική και εξατομικευμένη φροντίδα

Σε ένα κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων, υπάρχει 24 ώρες, 7 ημέρες την εβδομάδα, άριστα εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο προσωπικό που παρέχει οποιαδήποτε προσωπική υπηρεσία και φροντίδα, που ταιριάζει στις ατομικές ανάγκες φροντίδας του κάθε ηλικιωμένου ξεχωριστά. Ο κάθε ηλικιωμένος έχει πρόσβαση ανά πασά στιγμή σε μία ομάδα αξιόπιστων επαγγελματιών υγείας.  Ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ηλικιωμένου, παρέχεται τόσο προσωπική όσο και κλινική φροντίδα. Η προσωπική φροντίδα περιλαμβάνει βοήθεια στο μπάνιο, το φαγητό, τη λήψη φαρμάκων και τη διενέργεια υγειονομικής παρακολούθησης. Η κλινική φροντίδα μπορεί να περιλαμβάνει ειδικές υπηρεσίες όπως π.χ, ρεφλεξολογία και φυσιοθεραπεία.

2. Δραστηριότητες

Η διαβίωση σε ένα κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων σημαίνει ότι οι ένοικοι μπορούν να λάβουν μέρος σε διάφορες καθημερινές εργασίες, όπως η κηπουρική και άλλες χειρωνακτικές δουλειές, εφόσον το επιτρέπει η κατάστασή τους. Καθημερινά η μονάδα φροντίζει για την υγιεινή των δωματίων και των κοινόχρηστων χώρων, την αλλαγή των κλινοσκεπασμάτων και την προετοιμασία των γευμάτων μέσα στην ημέρα. Υπάρχει η δυνατότητα ειδικού ατομικού μενού κατόπιν συνεννόησης με τους ηλικιωμένους. Εάν είναι απαραίτητο, ένας διαιτολόγος θα συνεργαστεί και την μονάδα φροντίδας  ηλικιωμένων για να διασφαλιστεί ότι σας παρέχονται διατροφικά ισορροπημένα και υγιεινά γεύματα. Συνήθως, ετοιμάζονται τρία γεύματα την ημέρα. Όταν μετακομίζετε σε ένα κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων μπορείτε επίσης να ενημερώσετε το προσωπικό εάν έχετε ειδικές διατροφικές απαιτήσεις λόγο κατάστασης υγείας ή θρησκευτικών πεποιθήσεων.

3. Κοινωνική διασύνδεση

Η διαμονή σε ένα κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων μπορεί να βελτιώσει την κοινωνική ζωή, επεκτείνοντας τις γνωριμίες με άλλους ηλικιωμένους, δημιουργώντας νέες φιλίες. Τα περισσότερα γηροκομεία προσφέρουν προγράμματα δραστηριοτήτων για την υποστήριξη της κοινωνικής, της ψυχικής και σωματικής ευεξίας των ηλικιωμένων. Στην τιμή ενός γηροκομείου συμπεριλαμβάνονται όλες αυτές οι δραστηριότητες και υπηρεσίες που σε διαφορετικές περιπτώσεις κάποια οικογένεια θα πλήρωνε εξτρά. Μερικά παραδείγματα δραστηριοτήτων είναι οι ομάδες χειροτεχνίας, προβολή ταινιών, μουσικούς βραδιές, παιχνίδι με κάρτες, ομαδικό πλέξιμο για τις γυναίκες, θεραπεία με κατοικίδια και επισκέψεις από παιδιά ορφανοτροφείων και σχολίων της περιοχής. Πολλά κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων προσφέρουν επίσης μονοήμερες εκδρομές με λεωφορείο σε κάποιο τουριστικό ή θρησκευτικό προορισμό.

4. Άνετη διαμονή

Στα γηροκομεία που οι τιμές είναι αρκετά υψηλές σαν δίνετε η δυνατότητα να επιλέξετε ακόμα και το στυλ του δωματίου από μονόκλινο μέχρι σουίτα όπως και να διαλέξετε αν θέλετε ιδιωτικό ή κοινόχρηστο μπάνιο. Οι σουίτες περιλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες ανέσεις διαμονής, όπως ίντερνετ και τηλεόραση. Μπορείτε να τοποθετήσετε και τα δικά σας μικροαντικείμενα στον χώρο διαμορφώνοντας τον σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Ανάλογα με το μέγεθος του δωματίου μπορείτε ακόμη να έχετε μαζί σας και κάποιο δικό σας έπιπλο, όπως μια ορθοπεδική καρέκλα ή έναν υπολογιστή.

5. Κοινόχρηστες εγκαταστάσεις

Τα περισσότερα γηροκομεία έχουν μια ποικιλία από κοινόχρηστες εγκαταστάσεις. Αυτές οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν όλες τις ανέσεις του σπιτιού, διαμορφωμένες αυλές με κήπο για να απολαύσετε τον ήλιο και τον καθαρό αέρα, καθώς και καφετέριες και mini market για να αγοράσετε ότι θέλετε χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθείτε έξω από το χώρο σας. Ορισμένα κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων διαθέτουν επίσης βιβλιοθήκες, σάουνα, σπα, γυμναστήρια και πισίνες.

Όπως καταλαβαίνετε, η τιμή του γηροκομείου δεν είναι το πρώτο κριτήριο για να διαλέξουμε έναν τέτοιο χώρο για τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Οι παροχές υπηρεσιών είναι αρκετές και πολλές φορές πολύ ιδανικές για τους ηλικιωμένους, προσφέροντάς τους μία αίσθηση πολυτελούς διαμονής διάρκειας. Σίγουρα ο προϋπολογισμός θα παίξει μεγάλο ρόλο στην τελική σας επιλογή. Κάθε φορά που ερευνάτε ένα γηροκομείο, φροντίστε να πάρετε πληροφορίες από οικογένειες που έχουν τα δικά τους άτομα στο συγκεκριμένη μονάδα φροντίδας, πριν πάρετε την τελική σας απόφαση. Αυτό θα σας βοηθήσει να σχηματίσετε μία καλύτερη άποψη για τις συνθήκες διαμονής που επικρατούν, προκειμένου να αποφύγετε προβλήματα που θα προκύψουν στο μέλλον.