Πως ένας αρχιτέκτονας μπορεί να αλλάξει την αισθητική σας

Ένα σπίτι, ένας χώρος εργασίας ή μία έδρα επιχείρησης καλό θα ήταν αντιπροσωπεύει πάντα την προσωπική μας αισθητική και το γούστο, χωρίς φυσικά να χάνει τη χρηστικότητα και τον χαρακτήρα του. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που ανακαινίσεις γίνονται όλο και πιο συχνά στις μέρες μας. Κακά τα ψέματα, κανείς χώρος δεν μπορεί να κρατήσει διαχρονικά την αισθητική και την χρηστικότητα του μιας που τόσο ο αισθητικός τομέας όσο και οι ανάγκες μεταβάλλονται διαρκώς. Οι αλλαγές λοιπόν σε έναν χώρο είναι κάτι το απόλυτα φυσιολογικό και κατά κάποιο τρόπο και αναπόφευκτο.

Μία ανακαίνιση εννοείται ότι είναι μία ιδιαίτερα πολύπλοκη διαδικασία η οποία θα πρέπει να γίνει σωστά για να αποφέρει τα μέγιστα οφέλη, για να γίνουν δηλαδή ουσιαστικές αλλαγές. Είναι γνωστό ότι ένας αρχιτέκτονας είναι απαραίτητος για μία ανακαίνιση. Η μελέτη και η υπογραφή του είναι αναγκαίες για να πάρει την άδεια το project και να προχωρήσει νόμιμα. Συχνά όμως ο ενδιαφερόμενος δεν έχει κάποια προσωπική με τον αρχιτέκτονα της τεχνικής επιχείρησης ο οποίος απλά έχει έναν ρόλο ελεγκτικό. Ο σχεδιασμός γίνεται με τη βοήθεια άλλων ειδικών των τεχνικών γραφείων. Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος.

Μπορεί όταν ακούμε την λέξη αρχιτέκτονας να σκεφτόμαστε έναν καλλιτέχνη που σχεδιάζει κτίρια, αλλά αυτή η αντίληψη είναι εν μέρει λανθασμένη. Ένας αρχιτέκτονας δεν σχεδιάζει μόνο το ίδιο το κτίριο αλλά έχει και σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του εσωτερικού του, από τη διαρρύθμιση μέχρι τη διακόσμηση του. Ας δούμε λοιπόν γιατί ένας αρχιτέκτονας πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στην ανακαίνιση ή αλλαγή της αισθητικής ενός χώρου.

Είναι ένας καλλιτέχνης επιστήμονας

Ο αρχιτέκτονας δεν είναι απλά ένας επιστήμονας που έχει άριστη γνώση της δομής και στης στατικότητας των κτιρίων. Είναι κι ένας καλλιτέχνης. Ο αρχιτέκτονας δεν φροντίζει απλά για τον σχεδιασμό κτιρίων που θα είναι ανθεκτικά και γενικά δεν θα αντιμετωπίζουν δομικά προβλήματα αλλά σκοπός του είναι σχεδιάζει χώρους αισθητικά άψογους. Ο αρχιτέκτονας ενημερώνεται συνεχώς για όλες τις νέες και ανερχόμενες τάσεις στο design εσωτερικών χώρων και κτιρίων και όχι μόνο ώστε να μπορεί πάντα να προσφέρει στους πελάτες τους χώρους που πραγματικά να εκφράζουν το όραμα και τη προσωπικότητα τους.

Υπάρχουν εξειδικευμένοι αρχιτέκτονες

Κάτι που δεν γνωρίζουν πολύ είναι το γεγονός ότι οι αρχιτέκτονες καταρτίζονται συνεχώς και μέσω της δουλειάς και της εμπειρίας τους κατορθώνουν και αποκτούν ειδίκευση σε κάποιο συγκεκριμένο τομέα της διαδικασίας σχεδιασμού και κατασκευής κτιρίων και άλλων χωρών. Ένας από αυτούς τους τομείς είναι και η αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων. Ένας αρχιτέκτονας που ειδικεύεται σε αυτήν είναι ο πλέον κατάλληλος για να αλλάξει την αισθητική ενός χώρου καθώς μπορεί να καταλάβει πλήρως τι θέλει ο πελάτης και να του το προσφέρει πάντα με τη δική του καλλιτεχνική ματιά και πινελιά. Με άλλα λόγια, ένας αρχιτέκτονας θα κάνει πολύ πιο ουσιαστικές αλλαγές σε έναν χώρο απ’ ότι ένας «μάστορας» μίας τεχνικής επιχείρησης. Για θέματα αισθητικής είναι καλό να εμπιστεύεστε άτομα που έχουν σπουδάσει το εν λόγω θέμα και ειδικεύονται σε αυτό.

Άριστες επιλογές

Κάτι που ενδεχομένως δεν γνωρίζετε είναι το γεγονός ότι σε Ελλάδα και Κύπρο θα βρείτε μερικούς από τους καλύτερους αρχιτέκτονες – είτε μιλάμε για μεμονωμένους επαγγελματίες είτε για γραφεία – στην Ευρώπη και όχι μόνο. Μιλάμε για αρχιτέκτονες στην Κύπρο και στην Ελλάδα τόσο εσωτερικών όσο κι εξωτερικών χώρων με εξαιρετικές κριτικές και σχόλια από άλλους συναδέλφους τους αλλά και με πολλά βραβεία σε διεθνείς αλλά κι εγχώριους διαγωνισμούς. Με λίγη έρευνα σίγουρα θα βρείτε έναν καταξιωμένο αρχιτέκτονα που θα είναι ιδανικός για το project σας.

Εν κατακλείδι, αν θέλετε να αλλάξει πραγματικά η αισθητική σας, μην αρκεστείτε απλά στην τυπική υπογραφή ενός αρχιτέκτονα αλλά φροντίστε να μιλήσετε μαζί του και να του δώσετε έναν πολύ πιο ενεργό ρόλο στο έργο σας. Ο αρχιτέκτονας θα πρέπει να είναι στο τιμόνι, θα πρέπει να είναι ο οδηγός και όχι ένας απλός ελεγκτής.

Επιδόματα σήμερα

Εύβοια: Ο θησαυρός ήταν κρυμμένος σε 5 τσουβάλια!

Εύβοια: Δείτε τι βρέθηκε πάνω στο τραπέζι τους την ώρα του καφέ στο Αλιβέρι!

Τιμολόγια ρεύματος με χρώμα: Ποιο πρόγραμμα ΔΕΗ να επιλέξω για το κοινωνικό τιμολόγιο;

Ακολουθήστε το newse στο Google News και στο viber  για να μάθετε πρώτοι όλες τις προκηρύξεις και τα επιδόματα