Πως φτιάχνετε το σαλέπι;

To σαλέπι, χρησιμοποιείται για την τόνωση των ασθενών κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης τους.

Το σαλέπι ήταν γνωστό πολλούς αιώνες πριν στην Ελλάδα, αλλά και στον ευρύτερο χώρο της ανατολικής Μεσογείου. Του αποδίδονταν ιδιότητες αφροδισιακές, γι’ αυτό και πέρασε στη λαϊκή παράδοση ως Σερνικοβότανο. Το βότανο που χάριζε στις γυναίκες αρσενικά παιδιά!

Το σερνικοβότανο κρύβει ένα μύθο από πίσω του. Η ελληνική μυθολογία θέλει τον Όρχι γιο Σατύρου και Νύμφης, να μεταμορφώνεται χαριστικά σε ορχιδέα όταν προσέβαλε (ή σκότωσε) μια Βακχική Ιέρεια. Η εν λόγω ορχιδέα είναι διαδεδομένη ήδη από την αρχαιότητα και για του λόγου το αληθές η πρώτη αναφορά γίνεται από τον Θεόφραστο ο οποίος έδωσε την ονομασία στις ορχιδέες λόγω του σχήμα τους, ενώ την αξία αυτών των ορχιδέων είχαν περί πολλού ο Ασκληπιός, ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός.

Στη Μεσαιωνική Αγγλία, οι μάγισσες της εποχής χρησιμοποιούσαν το φρέσκο κόνδυλο για να προσελκύουν αληθινή αγάπη και το μαραμένο βολβό για να σβήσουν παράνομους πόθους. Το σαλέπι σα ρόφημα καταναλωνόταν μαζικά σε Αγγλία, Γαλλία από το 15ο αιώνα και μέχρι την αντικατάστασή του από τον καφέ και τσάι. Σήμερα αποτελεί ένα ρόφημα που επιστρέφει στο προσκήνιο τόσο για την εξαίσια γεύση του, όσο και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Πως θα το φτιάξετε:

Υλικά

1 1/2 φλιτζ. γάλα
3 γαρύφαλλα
2 ξυλάκια κανέλα
1/4 κ.γλ. τζίντζερ σε σκόνη
1 1/2 κ.γλ. ζάχαρη
2 κ.γλ. σαλέπι

Εκτέλεση:

Σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με τα γαρίφαλα, τα ξυλάκια κανέλας, το τζίντζερ και τη ζάχαρη.

Όταν πάρουν βράση, κατεβάζουμε σε χαμηλή φωτιά. Με την κουτάλα ρίχνουμε μία μικρή ποσότητα υγρού σε μπολ. Προσθέτουμε το σαλέπι και ανακατεύουμε καλά, σχηματίζοντας ένα είδος πάστας.

Ανακατεύουμε προσέχοντας να μη σβολιάσει το μείγμα μας. Κατόπιν ρίχνουμε την πάστα πίσω στο κατσαρολάκι και σιγοβράζουμε μέχρι να ετοιμαστεί ένα παχύρρευστο αρωματικό ρόφημα. Απολαμβάνουμε ζεστό, αφαιρώντας τα ξυλάκια κανέλας και τα μπαχαρικά. Προαιρετικά, μπορούμε να γαρνίρουμε με λίγη τριμμένη κανέλα.