Πως συνδυάζονται τα στρώματα futon και οι καναπέδες-κρεβάτι;

Ένας καναπές-κρεβάτι είναι εκείνο το έπιπλο που χρησιμεύει ως καναπές για να καθίσετε την ημέρα και ως κρεβάτι για να κοιμάστε και να χαλαρώνετε το βράδια. Είναι ειδικά σχεδιασμένοι για να εξυπηρετούν αυτόν τον διπλό σκοπό. Υπάρχουν πολλά στυλ καναπέδες-κρεβάτια για να διαλέξετε, σε μεγέθη, υλικά κατασκευής, και διαφορά στρώματα που υπάρχουν στο εσωτερικό του. Τα βασικά στυλ περιλαμβάνουν τον παραδοσιακό πτυσσόμενο καναπέ-κρεβάτι, τον μετατρέψιμο καναπέ-κρεβάτι τύπου σεζλόνγκ και τους καναπέδες με στρώματα futon.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός futon και ενός κλασικού στρώματος καναπέ-κρεβάτι;

Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ ενός παραδοσιακού καναπέ-κρεβάτι και ενός σκελετού καναπέ με futon. Το στρώμα του κλασικού καναπέ-κρεβάτι είναι κρυμμένο κάτω από το πλαίσιο κατασκευής και όταν χρησιμοποιείται ως καναπές και έχει ξεχωριστά μαξιλάρια για να  καθόμαστε αναπαυτικά στην πλάτη και κάτω. Το στρώματα futon, συνδυάζουν και τα δύο, μαξιλάρια και στρώμα μαζί. Είναι πλήρως επενδυμένα, έχουν χοντρά μαξιλάρια και βελούδινη επένδυση. Για να μετατραπεί ο καναπές σε κρεβάτι, ξεδιπλώνουμε το στρώμα futon και ανοίγουμε το έπιπλο του καναπέ για να γίνει κρεβάτι. Στην συνέχεια για να το κάνουμε καναπέ, κλείνουμε την κατασκευή του καναπέ και το στρώμα futon διπλώνεται επίσης και καλύπτει την επιφάνεια του καναπέ μαζί με την πλάτη.

Το futon, χρησιμοποιείται σαν κρεβάτι ή καναπές αλλά και σαν μαξιλάρι. Τα στρώματα futon έχουν μία ξεχωριστή εμφάνιση και ο καναπές πολλές φορές δεν έχει βραχίονες για να στηρίξουμε τα χέρια μας. Οι σκελετοί του καναπέ που στηρίζουν αυτά τα στρώματα είναι φτιαγμένοι από ξύλο ή μέταλλο που πολλές φορές δεν φαίνονται ολόκληρα γιατί καλύπτονται από το στρώμα του futon, το οποίο είναι διπλωμένο πάνω στον σκελετό του καναπέ. Το κάλυμμα futon είναι ένα επιπλέον στοιχείο που χρησιμοποιείται όχι μόνο για την προστασία του στρώματος futon, αλλά και να συνδυαστεί με το κατάλληλο χρώμα των υπολοίπων επίπλων που βρίσκονται στον χώρο.

Τα στρώματα futon είναι παραδοσιακά ιαπωνικού στυλ στρώματα, ειδικής κατασκευής και μπορεί να τα βρείτε σε πολλές χρωματικές συνθέσεις. Οι Ιάπωνες  τα χρησιμοποιούν πάρα πολύ στα σπίτια τους και είναι το παραδοσιακό στρώμα ύπνου. Επίσης τα στρώματα αυτά πέρα από το στυλ του καναπέ, προσαρμόζονται και σε κατάλληλα υποστρώματα τα λεγόμενα Tatami mats όπου μπορεί κάνεις να κοιμηθεί στο δάπεδο άνετα και ξεκούραστα. Είναι κάτι που αποτελεί παράδοση στην Ιαπωνία και όποιος ταξιδέψει εκεί θα καταλάβει καλύτερα τη χρήση τους. Επίσης τα στρώματα αυτά έχουν και οικολογικό χαρακτήρα αλλά είναι και πολύ εύκολα στην φύλαξη. Μπορεί κανείς να κοιμηθεί σε αυτά το βράδυ, αφού τα απλώσει με τα καταλληλά κλινοσκεπάσματα και το πρωί τα αναδιπλώσει και να τα φυλάξει σε χώρο που αερίζεται.

Στην Δύση είναι πλέον της μόδας και τα προτιμούν πολλοί ως εναλλακτικό τρόπο βραδύνου ύπνου. Φημίζονται ότι προσφέρουν έναν ξεκούραστο και υγιή ύπνο επειδή είναι φτιαγμένα από οικολογικά υλικά κυρίως βαμβάκι. Η αγορά είναι τεράστια και αν ψάξει κανείς στο διαδίκτυο μπορεί να βρει πολλά μεγέθη και ποικιλίες. Τα futon αυθεντικής κατασκευής είναι και τα πιο ακριβά γιατί κατασκευάζονται με παραδοσιακό τρόπο.  Μπορεί κανείς να παραγγείλει το στρώμα που θέλει σε μία βιοτεχνία και να το φτιάξουν αποκλειστικά στα δικά του μέτρα και γούστα.