Πότε αρχίζουν οι α χαιρετισμοί της Παναγίας Θεοτόκου;

Την πρώτη εβδομάδα της Σαρακοστής ξεκινούν οι χαιρετισμοί.

Λέγονται και χαιρετισμοί της Παναγίας Θεοτόκου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα λόγια είναι αφιερωμένα στην Παναγία.

Στους χαιρετισμούς γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην Παναγία αλλά και στο έργο του Χριστού μας. Μας προετοιμάζουν για την Μεγάλη εβδομάδα που θα έρθει.

Σήμερα είναι οι α χαιρετισμοί, την άλλη Παρασκευή οι β χαιρετισμοί και συνεχίζονται μέχρι μία εβδομάδα πριν το Πάσχα.

Την εβδομάδα μετά και την Καθαρά Δευτέρα, στις 11 Μαρτίου 2022, σε όλους τους Ορθόδοξους Ιερούς Ναούς θα ακουστούν την Παρασκευή, η ακολουθία των Χαιρετισμών. Μια πανέμορφη, κατανυκτική ακολουθία μαζί με την Α’ στάση του Ακαθίστου Ύμνου. Κεντρικό και τιμώμενο πρόσωπο, η Παναγία μας Θεοτόκος.

Οι Χαιρετισμοί ψάλλονται τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες ενώ στη συνέχεια έπεται η ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου.

Πότε είναι οι α χαιρετισμοί της Παναγίας

Στους χαιρετισμούς της Παναγίας περιλαμβάνονται σε ποιητική μορφή, με πανέμορφα λόγια, όλες οι βασικές διδασκαλίες της Ορθοδοξίας για τον Χριστό, τον επίγειο βίο του, το ρόλο της Παναγίας για τη σωτηρία του ανθρώπου, αλλά και την αγνότητά της.

Ποιητής των χαιρετισμών της Παναγίας είναι μάλλον ο άγιος Ρωμανός ο Μελωδός, ένας από τους μεγαλύτερους ελληνόγλωσσους ποιητές όλων των εποχών. Το ποίημα είναι μελοποιημένο, έχει μουσική και ανήκει στο είδος κλασικής μουσικής του Βυζαντίου που λέγεται «κοντάκιο». Έχει 24 στροφές «οίκους», οι οποίοι αρχίζουν, με τη σειρά, από τα 24 γράμματα της αλφαβήτου.

Οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου με γράμματα

Ἄξιόν ἐστιν ὡς ἀληθῶς, μακαρίζειν σε τὴν Θεοτόκον, τὴν ἀειμακάριστον καὶ παναμώμητον, καὶ Μητέρα τοῦ Θεοῦ ἡμῶν. Τὴν τιμιωτέραν τῶν Χερουβείμ, καὶ ἐνδοξοτέραν ἀσυγκρίτως τῶν Σεραφείμ, τὴν ἀδιαφθόρως, Θεὸν Λόγον τεκοῦσαν, τὴν ὄντως Θεοτόκον σὲ μεγαλύνομεν.

Τὸ προσταχθὲν μυστικῶς λαβὼν ἐν γνώσει, ἐν τῇ σκηνη τοῦ Ἰωσήφ σπουδῇ ἐπέστη ὁ Ἀσώματος, λέγων τη Ἀπειρογάμω: ὁ κλινας τη καταβάσει τοὺς οὐρανούς χωρεῖται ἀναλλοιώτως ὅλος ἐν σοί. Ὃν καὶ βλέπων ἐν μήτρᾳ σου λαβόντα δούλου μορφήν, ἐξίσταμαι κραυγάζειν σοι, Χαῖρε, Νύμφη ἀνύμφευτε!