Πότε διαγράφονται τα χρέη στον ΕΦΚΑ;

διαγραφη χρεων εφκα

Έρχονται αρκετές αλλαγές όσον αφορά χρέη και οφειλές. Πολλοί αναγνώστες μας ρωτούν για το πως βλέπουν τα χρέη στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η διαδικασία είναι απλή. Μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης της ΑΑΔΕ θα γίνει γνώση του ποσού.

Τι γίνεται όμως με την παραγραφή των οφειλών; Αυτό που ισχύει είναι η παραγραφή χρεών στον ΕΦΚΑ στα 20 χρόνια.

Κάτι όμως έρχεται να αλλάξει. Είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο τους μισθωτούς αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Έρχεται διαγραφή χρεών ΕΦΚΑ.

Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε οφειλή υπήρξε, μετά την δεκαετία, παραγράφεται.

Δεν θα απαιτηθεί από τον ασφαλισμένο, σύμφωνα με το παρακάτω βίντεο του mega, αρκεί αυτό να αποδεικνύεται. Άτομα που έχουν μπει σε ρύθμιση θα είναι οι χαμένοι μιας και με αυτή την κίνηση δηλώνουν ότι το ήξεραν.

Οι ρυθμίσεις που ισχύουν αφορούν την υιοθέτηση ίδιου καθεστώτος ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών ΕΦΚΑ με αυτό που ισχύει σήμερα για τις οφειλές στην Εφορία. Πάντως από το 2028 και μετά η παραγραφή θα γίνει πενταετής.

Μεγάλη προσοχή για κάποιους που θα κάνουν διαγραφή χρεών του ΕΦΚΑ. Με αυτή την κίνηση της διαγραφής που θα κάνουν, για τον συγκεκριμένο ασφαλιστικό βίο, δεν θα υπάρχει το δικαίωμα της συνταξιοδότησης.

Με τα χρήματα που θα κερδίσει κάποιος από την διαγραφή χρεών σε ΕΦΚΑ και ΚΕΑΟ, θα του στερήσουν μήνες ή ακόμα και χρόνια για τον υπολογισμό της σύνταξης του. Θα πρέπει να το σκεφτεί καλύτερα και να αποφασίσει ψύχραιμα τι κίνηση θα πρέπει να ακολουθήσει.

Πώς διαγράφονται χρέη στον ΕΦΚΑ

Μόνο κατόπιν αίτησης του ενδιαφερομένου διαγράφονται χρέη στον ΕΦΚΑ. Μπορεί το όφελος να είναι σημαντικό για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες κι εργοδότες, πλην όμως, στην περίπτωση των μη μισθωτών, η διαγραφή αφορά και τον αντίστοιχο ασφαλιστικό χρόνο.