Πότε είναι οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές 2023;

ποτε ειναι δημοτικεσ εκλογεσ 2023

Κάθε πέντε χρόνια, έρχεται η κάλπη για τις δημοτικές εκλογές.

Οι δημοτικές εκλογές και περιφερειακές εκλογές 2023, έρχονται σε λίγες μέρες. Ποιες είναι οι ημερομηνίες για τον πρώτο και δεύτερο γύρο;

Αν και έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, μπορούμε να θυμηθούμε ποια ήταν τα απόλυτα ντέρμπι στους Δήμους.

Στο άρθρο 5, και στην παράγραφο για τις δημοτικές εκλογές, τονίζεται ότι οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές διεξάγονται τη δεύτερη Κυριακή του μηνός Οκτωβρίου του πέμπτου έτους κάθε δημοτικής περιόδου.

Αν δεν αναδειχθεί επιτυχών συνδυασμός, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή, σύμφωνα με το άρθρο 25.

Στον ίδιο νόμο και πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 43, η εκλογή γίνεται την ίδια ημέρα με τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών.

Πότε θα γίνουν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές 2023;

Σύμφωνα με τα παραπάνω, έχει κλειδώσει το πότε θα έχουμε είτε δημοτικές εκλογές το 2023, είτε περιφερειακές εκλογές.

Στις 8 και 15 Οκτωβρίου 2023 πρόκειται να διεξαχθούν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Συνοψίζοντας τα παραπάνω, οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές 2023, θα πραγματοποιηθούν στην ημερομηνία που ορίζεται από τον νόμο και δεν θα αλλάξει κάποια ημερομηνία.

Τριμελές συμβούλιο θα έχουν οι δημοτικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό από 201 κατοίκους και άνω.

Σήμερα αυτό ισχύει για τις κοινότητες με πάνω από 300 κατοίκους. Οι δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό από 201 έως 300 κατοίκους, που επηρεάζονται από τη ρύθμιση είναι συνολικά 723.

Πως εκλέγεται ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας;

Πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης υποψήφιος του συνδυασμού που συγκέντρωσε κατά τον α’ γύρο στη δημοτική κοινότητα την απόλυτη ή σχετική πλειοψηφία του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων.

Οι λοιποί υποψήφιοι, του ίδιου συνδυασμού, κατά τη σειρά των σταυρών που έλαβαν, λογίζονται ως αναπληρωματικοί.

Ποιοι δεν ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές;

Η ψηφος στις Δημοτικές εκλογές είναι υποχρεωτική, ωστόσο, δικαιολογημένα μπορούν να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όσοι έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους.

Δεν είναι υποχρεωτικό να ψηφίσουν όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό και όσοι την ημέρα των εκλογών είναι σε απόσταση μεγαλύτερη από 200 χλμ από το εκλογικό τους τμήμα.