Πότε
Πότε

Πότε είναι η eurovision 2024 και πότε τραγουδά η Ελλάδα;

Δείτε ποιους μήνες θα γίνει η Eurovision 2024, με την Ελλάδα να εκπροσωπείται από τη Μαρίνα Σάττι και το τραγούδι «Ζάρι»

Πότε είναι η eurovision 2024 και πότε τραγουδά η Ελλάδα
Πότε είναι η eurovision 2024 και πότε τραγουδά η Ελλάδα

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision, είναι ένας διεθνής διαγωνισμός τραγουδιού που διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), όπου συμμετέχουν συμμετέχοντες που εκπροσωπούν ως επί το πλείστον ευρωπαϊκές χώρες.

Κάθε συμμετέχουσα χώρα υποβάλλει ένα πρωτότυπο τραγούδι που εκτελείται σε ζωντανή τηλεόραση και ραδιόφωνο, το οποίο μεταδίδεται σε εθνικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς μέσω των δικτύων της Eurovision και του Euroradio της EBU, με τις διαγωνιστικές χώρες να ψηφίζουν για τα τραγούδια των άλλων χωρών για να καθορίσουν έναν νικητή.

Βασισμένη στο Φεστιβάλ Μουσικής του Σαν Ρέμο που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία από το 1951, η Eurovision πραγματοποιείται ετησίως (εκτός από το 2020) από το 1956, καθιστώντας τον τον πιο μακροχρόνιο ετήσιο διεθνή τηλεοπτικό διαγωνισμό μουσικής και ένα από τα πιο μακροχρόνια τηλεοπτικά προγράμματα στον κόσμο.

Για πρώτη φορά στα χρονικά του διαγωνισμού και έπειτα από 65 χρόνια συνεχούς παρουσίας, ο 65ος διαγωνισμός του 2020 ακυρώθηκε λόγω της COVID-19 και πραγματοποιήθηκε το 2021.

Συμμετέχουν 37 χώρες που επιλέχθηκαν από τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς-μέλη της EBU για να εκπροσωπήσουν τη χώρα τους.

Τα τραγούδια πρέπει να είναι πρωτότυπα και να μην υπερβαίνουν τα τρία λεπτά σε διάρκεια, σύμφωνα με το BBC.

Οι κύριοι φωνητικοί ερμηνευτές πρέπει να εκτελούνται ζωντανά και μπορούν να συνοδεύονται από έως έξι τραγουδιστές και χορευτές κατά τη διάρκεια της εμφάνισης.

Πέραν των ευρωπαϊκών χωρών, η Αυστραλία συμμετέχει επίσης στη Eurovision κάθε χρόνο από το 2015, όταν και προσκλήθηκε για να γιορτάσει την επέτειο των 60 χρόνων του διαγωνισμού.

Παρόλα αυτά, αν κερδίσει ποτέ, πρέπει να επιλέξει μια ευρωπαϊκή χώρα για να φιλοξενήσει τον διαγωνισμό εξ ονόματός της.

Επιπλέον, και άλλες μη ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Ισραήλ, μπορούν να συμμετέχουν λόγω της συμμετοχής τους στην EBU.

Πότε είναι η eurovision 2024

Η Eurovision, ένας ετήσιος διαγωνισμός τραγουδιού που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU), φέτος φιλοξενείται στη Σουηδία, συγκεκριμένα στην πόλη του Μάλμε.

Η τελική βραδιά θα λάβει χώρα στην Arena του Μάλμε στις 11 Μαΐου, με τους δύο ημιτελικούς να προηγούνται στις 7 και 9 Μαΐου. Την παρουσίαση των εκδηλώσεων αναλαμβάνουν οι Petra Mede και Malin Åkerman.

Οι ημιτελικοί και ο τελικός θα μεταδοθούν από την ΕΡΤ, με σχολιαστές τους ηθοποιούς Θανάση Αλευρά και Ζερόμ Καλούτα.

Η Ελλάδα τραγουδά στον β’ ημιτελικό την Πέμπτη 9 Μαΐου 2024.