Αργία
Αργία

Πότε είναι η Πρωτομαγιά 2024; Πότε μεταφέρεται η αργία

Πότε πέφτει η αργία για την Πρωτομαγιά 2024 – Θα γίνει μεταφορά

πρωτομαγιά αργία 2024 μεταφορά
Πρωτομαγιά αργία 2024

Η Πρωτομαγιά 2024, πέφτει Μεγάλη Τετάρτη. Θα γιορταστεί την Μεγάλη Εβδομάδα ή μεταφέρεται;

Πότε είναι η γιορτή τη Πρωτομαγιάς το 2024; Θα γιορταστεί κανονικά ή θα αλλάξει η ημερομηνία και θα μεταφερθεί η αργία;

Το 2024 από ότι φαίνεται, φέρνει και μερικές δυσκολίες. Για παράδειγμα η γιορτή της Πρωτομαγιάς πέφτει μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα. Υπάρχει ενδεχόμενο να εορταστεί κάποια άλλη μέρα;

Η Πρωτομαγιά είναι μια εορτή που γιορτάζεται σε πολλές χώρες στις 1 Μαΐου και συνδέεται συχνά με την εργατική τάξη και τα εργατικά δικαιώματα.

Σε πολλές χώρες, η Πρωτομαγιά είναι και επίσημη αργία. Η εορτή έχει τις ρίζες της στον αγώνα για το 8ωρο εργασίας και τις εργατικές κινητοποιήσεις του 19ου και αρχών του 20ού αιώνα.

Την πρώτη Μαΐου γιορτάζεται η μέρα των εργατών γιορτάζεται η εργατική Πρωτομαγιά. Είναι στην πραγματικότητα η καθιερωμένη γιορτή της εξέγερσης των εργατών του Σικάγου, η οποία αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες στιγμές της πάλης των τάξεων στη νεότερη εποχή.

Τον Μάιο του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Εορτάζεται επίσης και ως μέρα των λουλουδιών και της Άνοιξης. Η μέρα έχει θεσπιστεί ως εργατική απεργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

Θα μεταφερθεί η Πρωτομαγιά 2024;

Μεγάλη Τετάρτη πέφτει φέτος η Πρωτομαγιά και ακούγεται ότι ίσως μεταφερθεί σε άλλη ημερομηνία. Συνήθως την Μεγάλη Εβδομάδα δεν γίνονται εορτασμοί επετείων μιας και είναι εβδομάδα πένθους.

Συχνά, οι εορτασμοί της Πρωτομαγιάς περιλαμβάνουν πορείες, διαδηλώσεις και εκδηλώσεις που εκφράζουν την αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων και την πάλη για δικαιώματα εργασίας.

Η Πρωτομαγιά θα γιορταστεί την Τρίτη του Πάσχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταφορά της Πρωτομαγιάς είχε γίνει και το 2021. Η απόφαση του υπουργείου Εργασίας δεν έχει βγει ακόμα επίσημα, ωστόσο, δεδομένου ότι πέφτει Μεγάλη Εβδομάδα, ακούγεται ότι ίσως τεθεί στο τραπέζι η πρόταση για μεταφορά του εορτασμού της Πρωτομαγιάς.

Πώς πληρώνεται η αργία της Πρωτομαγιάς

Ο καθορισμός της Πρωτομαγιάς ως υποχρεωτικής αργίας – βάσει του Ν. 4468/2017 – υπαγορεύει πως την 1η Μαΐου απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εξαιρουμένων των επιχειρήσεων που επιτρέπεται να λειτουργούν κατά τις Κυριακές και αργίες.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ για την πληρωμή των εργαζομένων στις αργίες, προβλέπονται τα ακόλουθα:

– Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου δικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση.

– Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου θα λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

– Σε περίπτωση που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, εάν η επιχείρηση λειτουργεί κατά τις Κυριακές και αργίες θα λάβουν μόνο προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν, ενώ αν πρόκειται για επιχείρηση που αργεί και εκτάκτως λειτουργήσει την 1η Μαΐου θα λάβουν επιπλέον της προσαύξησης 75% (επί του νομίμου ωρομισθίου τους) και τόσα ωρομίσθια του καταβαλλόμενου μισθού για όσες ώρες απασχολήθηκαν.