Πότε
Πότε

Πότε είναι οι α, β, γ και δ χαιρετισμοί της Παναγίας το 2024;

Πότε ξεκινούν οι χαιρετισμοί της Παναγίας το 2024 – Πότε θα ακουστεί ο Ακάθιστος Ύμνος

α, β, γ και δ χαιρετισμοι παναγίας,ακαθιστοσ υμνοσ 2024
α, β, γ και δ χαιρετισμοί της Παναγίας και Ακάθιστος ύμνος

Μετά την Καθαρά Δευτέρα, ξεκινούν οι χαιρετισμοί στις εκκλησίες μας. Κάθε Παρασκευή είναι οι χαιρετισμοί της Παναγίας. Πρόκειται για τους πρώτους (α), δεύτερους (β), τρίτους (γ), τέταρτους (δ) χαιρετισμούς και τον Ακάθιστο ύμνο.

Την εβδομάδα μετά και την Καθαρά Δευτέρα στις 18 Μαρτίου 2024, σε όλους τους Ορθόδοξους Ιερούς Ναούς θα ακουστούν την Παρασκευή, η ακολουθία των Χαιρετισμών.

Πρόκειται για πανέμορφη, κατανυκτική ακολουθία μαζί με την Α’ στάση του Ακαθίστου Ύμνου. Κεντρικό και τιμώμενο πρόσωπο, η Παναγία μας Θεοτόκος.

Πότε είναι οι πρώτοι (α) Χαιρετισμοί 2024;

Οι Χαιρετισμοί της Παναγίας είναι ένα από τα πιο σημαντικά τροπάρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Είναι ένας ύμνος προς την Παναγία, με τον οποίο οι πιστοί εκφράζουν την αγάπη, την ευγνωμοσύνη και την αφοσίωση τους σε αυτήν.

Οι πρώτοι χαιρετισμοί της Παναγίας είναι την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024.

Πότε είναι οι δεύτεροι (β) χαιρετισμοί 2024;

Οι Χαιρετισμοί είναι ένα πολύ δημοφιλές τροπάριο στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Αναγιγνώσκονται καθημερινά από τους πιστούς, κυρίως πριν από την προσευχή του εσπερινού.

Οι δεύτεροι (β) χαιρετισμοί της Παναγίας είναι την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024.

Πότε είναι οι τρίτοι (γ) χαιρετισμοί 2024;

Στην Ελλάδα, οι Χαιρετισμοί της Παναγίας είναι γνωστοί και ως “Χαιρετισμοί της Υπεραγίας Θεοτόκου”.

Εκτός από τη θρησκευτική τους σημασία, οι Χαιρετισμοί της Παναγίας έχουν και μια πλούσια λογοτεχνική και μουσική παράδοση. Έχουν μελοποιηθεί από πολλούς Έλληνες συνθέτες, και έχουν υμνηθεί από πολλούς Έλληνες ποιητές.

Οι τρίτοι (γ) χαιρετισμοί της Παναγίας είναι την Παρασκευή 5 Απριλίου 2024.

Πότε είναι οι τέταρτοι (δ) χαιρετισμοί 2024;

Οι Χαιρετισμοί της Παναγίας είναι ένας ύμνος προς την Παναγία, που εκφράζει την αγάπη, την ευγνωμοσύνη και την αφοσίωση των πιστών σε αυτήν.

Είναι ένας πολύ όμορφος και συγκινητικός ύμνος, που μπορεί να διαβαστεί και να κατανοηθεί από όλους, ανεξάρτητα από το θρησκευτικό τους υπόβαθρο.

Οι τέταρτοι (δ) χαιρετισμοί της Παναγίας είναι την Παρασκευή 12 Απριλίου 2024.

Πότε είναι ο Ακάθιστος Ύμνος 2024;

Οι Χαιρετισμοί ψάλλονται τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες ενώ στη συνέχεια έπεται η ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου.

Ο ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου πέφτει το 2024, την Παρασκευή 19 Απριλίου.

Ο Ακάθιστος Ύμνος είναι ένας μεγάλος ύμνος προς την Παναγία, που αποτελείται από 24 στροφές, οι οποίες ψάλλονται όρθιοι. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά τροπάρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας, και ψάλλεται κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Ο Ακάθιστος Ύμνος γράφτηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ. από έναν άγνωστο υμνογράφο. Η παράδοση λέει ότι γράφτηκε για να εορταστεί η σωτηρία της Κωνσταντινούπολης από τους Άραβες το 626 μ.Χ.

Ο ύμνος ξεκινάει με ένα προοίμιο, στο οποίο η Παναγία αποκαλείται “Θεοτόκος” και “Αειπάρθενος”. Στη συνέχεια, οι 24 στροφές του ύμνου αφηγούνται γεγονότα από τη ζωή της Παναγίας και του Χριστού.

Στις πρώτες 12 στροφές, ο ύμνος αφηγείται γεγονότα από τη ζωή της Παναγίας, όπως τη σύλληψή της από τον Άγιο Ιωακείμ και την Άννα, τη γέννησή της, την επίσκεψή της στην Αγία Ελισάβετ, και την Υπαπαντή.

Στις υπόλοιπες 12 στροφές, ο ύμνος αφηγείται γεγονότα από τη ζωή του Χριστού, όπως τη γέννησή του, τη Σταύρωση, την Ανάσταση, και την Ανάληψη.

Ο Ακάθιστος Ύμνος είναι ένα πολύ όμορφο και συγκινητικό ύμνος, που εκφράζει την αγάπη, την ευγνωμοσύνη και την αφοσίωση των πιστών στην Παναγία.

Είναι ένας ύμνος πίστης και ελπίδας, που μπορεί να εμπνεύσει και να παρηγορήσει όλους όσους τον ακούσουν.

Στους χαιρετισμούς της Παναγίας περιλαμβάνονται σε ποιητική μορφή, με πανέμορφα λόγια, όλες οι βασικές διδασκαλίες της Ορθοδοξίας για τον Χριστό, τον επίγειο βίο του, το ρόλο της Παναγίας για τη σωτηρία του ανθρώπου, αλλά και την αγνότητά της.

Ποιητής των χαιρετισμών της Παναγίας είναι μάλλον ο άγιος Ρωμανός ο Μελωδός, ένας από τους μεγαλύτερους ελληνόγλωσσους ποιητές όλων των εποχών. Το ποίημα είναι μελοποιημένο, έχει μουσική και ανήκει στο είδος κλασικής μουσικής του Βυζαντίου που λέγεται «κοντάκιο». Έχει 24 στροφές «οίκους», οι οποίοι αρχίζουν, με τη σειρά, από τα 24 γράμματα της αλφαβήτου.