Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως: Τι γιορτάζει η Εκκλησία μας
Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως: Τι γιορτάζει η Εκκλησία μας

Πότε έρχεται η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως 2024

Η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως είναι μια κινητή γιορτή – Κάθε χρόνο η ημερομηνία που γιορτάζεται αλλάζει ανάλογα με το πότε πέφτει το Πάσχα

Γιορτή
Πότε είναι η γιορτή

Της Σταυροπροσκυνήσεως είναι μια δεσποτική εορτή, η οποία έχει τις ρίζες της στην Παλαιστίνη, όταν την πρώτη Κυριακή μετά την 6η Μαρτίου εορταζόταν η ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού από την Αγία Ελένη.

Η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως είναι μια πολύ μεγάλη γιορτή για τον Χριστιανισμό μας. Είναι κινητή γιορτή και για αυτό το λόγο κάθε χρόνο είναι σε διαφορετική ημερομηνία. Για παράδειγμα το 2022 ήταν σε άλλη ημερομηνία με το 2023, όπως και το 2024.

Στη σημερινή εορταστική συγκυρία, αναδεικνύεται η σπουδαιότητα και η αξία του Σταυρού του Κυρίου. Κατά τη διάρκεια της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, η πίστη και η ευλάβεια των πιστών ενισχύονται και εκδηλώνονται με την προσκύνηση και την τιμή προς τον Σταυρό.

Από τον Όρθρο μέχρι τη μεγάλη Δοξολογία, η λαμπρή ατμόσφαιρα της εκκλησίας γεμίζει με την αίσθηση της αγιότητας και της ευλάβειας. Σε αυτήν την επετειακή ημέρα, ο Σταυρός μεταφέρεται με σεμνότητα και εκδηλώνεται στον κατάλληλο τόπο της εκκλησίας, όπου παραμένει καθόλη την εβδομάδα.

Κάθε ακολουθία και προσευχή ολοκληρώνεται με την προσκύνηση του Σταυρού, ενισχύοντας τον δεσμό των πιστών με την θρησκευτική τους παράδοση και τον θείο λόγο. Έτσι, η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως γίνεται αφορμή για πνευματική ανανέωση και εμβάθυνση της πίστης, παρουσιάζοντας τον Σταυρό ως σύμβολο της ελπίδας, της αγάπης και της σωτηρίας.

Η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως βρίσκεται πάντα μέσα στη Σαρακοστή. Επομένως είναι μια μέρα όπου συνεχίζεται η νηστεία. Υπάρχει όμως μια διαφορά.

Οι πιστοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν το λάδι. Επιτρέπεται το λάδι έτσι ώστε να πάρουν δυνάμεις για να μπορέσουν να κρατήσουν την νηστεία τους όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής.