Πότε γεννήθηκε ο Χριστός;

Ποια είναι η ημερομηνία που γεννήθηκε ο Χριστός

Πότε γεννήθηκε ο Χριστός; Γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου ή κάποια άλλη ημερομηνία;

Ένα από τα διαχρονικά ερωτήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα είναι το πότε γεννήθηκε ο Χριστός.

Σύμφωνα με όσα μαθαίνουμε μεγαλώνοντας, ο Χριστός γεννήθηκε το έτος Μηδέν, ωστόσο, αν λάβουμε την ιστορία και την Αστρονομία, τότε οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι ο Χριστός γεννήθηκε σε άλλη ημερομηνία

Ο εορτασμός των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου ξεκίνησε να γιορτάζεται στα μέσα του 4ου αιώνα μ.Χ, πρώτα στη Δύση και μετά στην Ανατολή.

Μέχρι τότε η Γέννηση του Ιησού εορταζόταν στις 6 Ιανουαρίου μαζί με τη Βάπτιση κατά την εορτή των Θεοφανείων. Ο εορτασμός των Χριστουγέννων για αρκετά έθνη περιλαμβάνει το στήσιμο και το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου, τα στολίδια, τα ζαχαρωτά και την όμορφη ατμόσφαιρα.

Πότε γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός και ποια είναι η ημερομηνία;

Η ακριβής ημερομηνία της γέννησης του Ιησού Χριστού δεν είναι γνωστή. Τα ευαγγέλια δεν αναφέρουν ούτε την ημέρα ούτε το μήνα της γέννησής του.

Ωστόσο, με βάση ιστορικά στοιχεία και αστρονομικούς υπολογισμούς, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι ο Ιησούς γεννήθηκε περίπου το 7 π.Χ., πιθανώς στις 12 Νοεμβρίου.

Η 25η Δεκεμβρίου, η οποία γιορτάζεται ως η ημέρα των Χριστουγέννων, δεν είναι η πραγματική ημερομηνία της γέννησης του Ιησού.

Η ημερομηνία αυτή επιλέχθηκε από τους πρώτους χριστιανούς για να αντικαταστήσει τις παγανιστικές γιορτές του χειμερινού ηλιοστασίου, οι οποίες γιορτάζονταν εκείνη την εποχή.

Έτσι, η απάντηση στο ερώτημα “Πότε γεννήθηκε ο Χριστός;” είναι:

– Ακριβής ημερομηνία: περίπου το 7 π.Χ., πιθανώς στις 12 Νοεμβρίου

– Εορταστική ημερομηνία: 25 Δεκεμβρίου

Η γέννηση του Ιησού συνέβη κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αυγούστου.

Ο Αύγουστος διέταξε μια απογραφή όλων των κατοίκων της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Αυτή η απογραφή ήταν η αφορμή για το ταξίδι της Μαρίας και του Ιωσήφ στη Βηθλεέμ, όπου γεννήθηκε ο Ιησούς.

Τα ποιμενικά ποίμνια, τα οποία αναφέρει το Ευαγγέλιο του Λουκά, έμεναν στο ύπαιθρο από τον Μάιο μέχρι τον Νοέμβριο.

Επομένως, είναι απίθανο η γέννηση του Ιησού να έγινε τον χειμώνα, όπως υποδηλώνει η παραδοσιακή ημερομηνία των Χριστουγέννων.

Η εορτή των Χριστουγέννων καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ. και η ημερομηνία της επιλέχθηκε για να αντικαταστήσει παγανιστικές γιορτές που τελούνταν την ίδια εποχή.